KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

29.8.09

JIRANKU

SALAM..
hmm aku nak citer sikit pasal jiran aku ni... n mintak pendapat korang pe aku perlu lakukan... sebenarnya aku baru pindah ke perumahan ni.. baru 2 bulan itupun setelah owner mah lama aku wat hal..... tapi aku ok la gak ngan keadaan perumahan yang baru nih sebab penduduknya care each other walopon diorang da tua2.. aku ni menyewa mah rakyat jer.... tapi yang aku xbape nak berkenan duk sini adalah jiran sebelah mah aku... aku penah la tegur ngan dia skali sepanjang aku duk mah nih.. tu pun terserempak dia nak masuk mah dia... actually we all keje so balik da petang n my jiran ni plak asik duk dalam mah je.. so memang susah aku nk jumpa.... dan rumah aku plak pagar tinggi dengan tembok lg... memang xnmpak la orang kiri kanan... masalahnye jiran aku ni ade bela ayam n kucing...

aku xkisah la kalo dia nk bela kalo ade reban tuk binatang tu tapi masalahnye semua ternakan dia tu dilepaskan ok.... ayam dia tiap2 pagi akan berjalan atas bumbung n kais2 bumbung aku tuh.. memang bising gile walopon mah aku ade siling.... dia punye najis xyah nak cakap la.. ntah2 penuh 1 bumbung aku tuh ngan najis dia... kucing dia plak mang banyak... ade lebih 8 ekor aku rase... masalahnye kucing dia melepas kat depan pintu masuk mah dia... bukan gate ok... kawasan mah dia... dia leh lak letak pasir kat tepi mah tu untuk kucing dia melepas.. bayangkan la bau nye.... memang xlarat nak membaunye..... kadang2 kucing dia leh lak landing atas kete aku n melepas kat kete aku... pg2 aku kna sembur kete tu sebab ade kesan tapak kaki n kencing dia... memang aku angin.. aku nk tegur tapi aku malu sebab :-

  1. aku baru pindah
  2. jiran aku title makcik or nenek
  3. aku tengok orang yang duk lame wat bodo je ngan bau tuh
  4. aku malas nk bergaduh or cari gado
so macam mana aku nak wat nih?? bau busuk najis kucing tu mang kuat ok..... terutama kalo angin lg la... aku da buntu da... aku mang nak pindah umah.. sebab dr mule aku mang agak janggal duk sini.. pepaham la umah rakyat macam ne kn.. tapi masalah kewangan plak... nak angkut barang g.. macam ne nih?? aku nak cakap kat makcik2 lain aku segan plak... arghh tidakkkk....


28.8.09

KISAH BENAR RAMADAN INI

SALAM...

baru tadi aku bukak email aku.. banyak plak inbox aku arini tp email yang 1 nih wat ati aku gelisah n tersentuh.. sesungguhnya aku bersyukur padamu ya allah... jom tgk pe aku ade... email ni kawan baik aku bg... tq to aida... email ni amat bermakna kat aku... tq very much dear...



PUASA SI MISKIN
Sekadar renungan.... .......buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang. Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

"Mana emak? "
"Mak pergi menoreh," jawabnya.
"Mana bapak?"
"Bapak pergi kerja..."
"Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?" Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
"Adik ini sayalah yang jaga." Jawab budak berkenaan.
"Awak ada berapa orang adik-beradik?"
"Sepuluh."
"Adik ni yang ke berapa?"
"Saya yang kelapan."
"Mana abang-abang kamu pergi?"
"Tolong emak menoreh."
"Adik puasa hari ini?"
"Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari..." Jawabnya.
Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi "Adik bersekolah dimana?"
"Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..".
"Bapak kerja apa?"
"Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa ".

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada saja orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila saja aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit "Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!". Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

"Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik.."

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu,dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari. Dia berkata

"Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat."
Aku bertanya lagi "Upah menoreh berapa makcik dapat?"
"Cuma RM3.00 sehari."
"Ayahnya bekerja macam mana"
"Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari."

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..
Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang saja tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya "TAK SEDAP"? Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.

GUMBIRA

salam...

hehehehe.. aku gembira hari ni... dalam forum ratuhati.com ade ramai yang berblog.. so leh tuka2 pendapat n sbgnye... kalo x aku ni duk cari la sesorg semua2 bnda yang perlu dalam blog nih... semenjak aku berblog nih, kamera always dalam handbag.. hehehehe... sampaikan kat umah pon duk telek kamera je... smpaikan en daddy tegur cakap "ni kompom da dapat hobi baru.." dia xtau bini dia da gile berblog nih..... walopon dia ade gak jenguk blog nih tp dia bz so dia xtau pe yang aku taruk dalam blog aku nih sebab dia just jenguk n xbaca pape pon... xpe lmbt laun en daddy tau la pe pn mummy tulis k... kepada kawan2 let change info n story about us k... adios...

PAGI TADI HUJAN

SALAM..

hmm pg tadi hujan... sejuk sangattt... rase malas lak nak p keje... tapi demi tanggungjawab daku p gak la ... tapi arini aku kua awal sebab nak antar en daddy p keje.. ujan pon leh tahan lebatnye so demi en daddy aku gagahkan diri p bersiap secepat mungkin.. kitorang bertolak dari rumah kol 7.45... itupon en daddy da bebel kate lambat... lex la daddy.. xkan lari punch card dikejar... hehehehehe... sekarang ni mang musim ujan... sini tiap2 ari hujan.. lebat lak tuh... aku suke.. sejuk je... tapi kesian gak kat en daddy... kekadang kena hujan time lik keje.. dia kan naik moto je... aku bukan pe kalo time hujan2 macam ni aku sanggup p jemput en daddy balik keje dari dia kena redah hujan.. bahaya woo... pemandu2 zaman skang ni agak sengal... macam semalam mase aku balik keje hujan tetibe je tengok motor depan nak terjatuh sebab kete depan aku tuh sukahati je nak masuk lane kanan tanpa signal n sbgnya... pandang2 la sikit motor tuh bang.... x kesian ke dengan dia... da la hujan, basah n pose plak... orang lain pon nk kejar berbuka gak tp cool je..

kekadang aku terpikir lelaki ni slalu cakap pompuan bawak kete terhegeh2 n sbgnya... tapi kan kalo korang nak tau aku ni da banyak kali terserempak dengan kaum lelaki yang bawak kete ala2 xpenah p amik kursus undang2... yang bawak macam nak cari umah sewa pon ade... itu LELAKI tau.... bukan pompuan.. ade tu plak asik duk tekan brek... agaknye kaki dia tuh suke tgok pedal brek sebab tu la dia tekan2 je slalu.. gayat kot.... wahai kaum lelaki, bukan semua orang pompuan drive terhegeh2.. kaum u alls pon macam tu gak.. sape yang ramai xcden? sape yang ramai jadi penyebab xcden? lelaki kn? renung2 kan lah....

kepada yang bawak moto plak terutama en daddy n pn echot ( 2 ni je yang aku kenal bawak moto p keje) dan sume2 lah, silalah berhati2 ketika menunggang k... kekadang aku tau korang da berhati2 tp... pepaham je la kan.. so aku suggestkan baik la korang bawak kete p keje.. macam aku ni , aku lg sanggup bersusah p anta n jemput en daddy p keje dari ade pape berlaku.. hujan2 ni jalan licin n pemandu kekadang x nmpak penunggang motorsikal.. ade gak yang cakap nape bukan en daddy je anta aku p keje?? sebenarnye en daddy masuk keje kol 8 n aku plak kol 8.30.. n time balik lak en daddy slalu kena p fogging... kes denggi da banyak skang... so kena la keje sampai malam.. ade paham??? renung2 kan.. selamat beramal... adios

muke poyo puan mummy setelah dibebel oleh en daddy krn lambat

en daddy memandu tenang walopon udah lambat tp stil smpi opis dia sblm kol 8 ok

nmpk x ujan tuh??? da reda skit time nih...


MENU BERBUKA

SALAM..

kali ni aku nk kongsi menu berbuka malam tadi... sempat gak la ku masak walopon masakan simple... janji kenyang kn... hehehehehe... menu aku untuk malam tadi ialah ikan sambal taucu, sup sayur campur dan kompom la ade telur dadar.... da makanan wajib telur dadar tuh kn... dan untuk desert plak aku wat jagung manis... ala jagung tu aku campur gula... memule aku nk wat campur mayo tapi kang takut mual lak sebab baru lepas makan nasi.. so aku pon wat la jagung manis.... jom check it out!!!!!

ikan sambal taucu ni... mang lazat.. yummy..

sup sayur campur... yummmyyyyyy...

telur dadar...

jagung manis

ade gak yang tanye aku tol ke aku masak sume2 nih (termasuk entry menu lepas2)??? weh untuk pengetahuan korang mang aku yang masak ok... aku bukan xtau masak... kalo xtau aku xkawin la... nk bukti p tengok keboroian en daddy aku tuh... kihkihkih... jangan marah en daddy.. bulan puasa nih...

27.8.09

KEHADIRAN ARDINI WAFIYYAH

SALAM...

entry ni khas tuk warga PTPL n my housemate semasa di TAMAN PANCHUR JAYA... munirah a.k.a ira telah selamat melahirkan bayi perempuan seberat 3.0kg dan diberikan nama ARDINI WAFIYYAH. dilahirkan pada 24 OGOS 2009 yang lalu.... tahniah to IRA...

pic ni ehsan dr alin.. tq to alin...




p/s to to ira, im so sori coz letak pic ur daughter in my blog without ur permission... aku cume nk kongsi kegembiraan ko kepada all our fren k... forgive me...

MENU BERBUKA

SALAM

semalam memang hari penuh kemalasan bagi aku.. penat sangat2.. sebab petang tuh aku p maybank nak buka new akaun.. menunggu dari kol 2 sampai la kol 4.45 baru settle.. korang bayangkan... si minah maybank tu plak ade ke uruskan orang yang datang lambat dulu n orang tu adalah lelaki.. geram tol aku.. bile aku tanye form aku dia kate tunggu turn.. wak lu.... geram2222222.... tapi its ok sebab time pose kan so aku sabar je.. so malam tuh aku call my asben n cakap aku ade sedikit penat n my asben said beli je... time aku call tu plak kebetulan iklan kfc kat tv so pe g aku pon mencergaskan diri la p kfc beli.. mase aku beli tuh kol 9 lebih... sebab asben aku akan balik kol 10... so untuk mengelakkan benda tu sejuk aku pon p la lambat2... aku beli kat kfc taman tasek jaya... sebab sana xramai orang n service bagus... menu yang aku minta adalah............ KFC SHRIMP STIX COMBO..... entry ni khas tuk ko echot... hehehehe.. memndangkan kite pernah membayangkan kesedapan shrimp stix ni kan... so aku da makan dulu ok...

ermmm yummy... sedap chot.. tapi kecik je.. aku nampak macam besar..

paham2 je la jari sape yang gumuk itu k... hehehehe...

ANIT

SALAM

entry nih khas tuk kucing aku ANIT... skang kucing ni x tinggal ngan aku da... sebab kate orang kalo nak peknen ni elakkan kucing.. so aku letak mah mentua aku... anit ni mixed parsi... ekor n bulu lebat... aritu masa aku balik nak berbuka mah mentua aku rupenye si anit ni da menjadi ibu.... anak2 dia cute sangat... bulu plak ikut dia.. anak dia ade 4.. 2 jantan 2 betina..... anit ni sangat la manja ngan my asben... ngan aku toksah cte la... aku xsuke dia... hehehehehe.... bukan xsuke tapi geram tengok dia ngengade... kadang2 je aku belai dia tapi aku sayang dia ok.. bukan xsayang... moga2 anit cepat sembuh supaya dapat tangkap tikus mah mentua aku tuh.. aritu dia baru lepas delivered so mase dia kejar tikus tu lari xbape nak laju n tikus terlepas... xpe anit... try len kali k... chaiyok! chaiyok!

pic ank ke4 dia xnmpk la... kalo korang perasan yang ke4 ade kat ekor dia...

time ni dia da perasan aku duk amik pic dia.. lek r anit... kompom ko glemer pasni...

26.8.09

MENU BERBUKA

SALAM

Ape menu berbuka korang semalam??? mesti best2 kan... tapi aku wat simple2 jerkkk.. antara menu aku ialah ayam goreng kunyit, kailan goreng belacan, telur dadar n desert plak aku wat chocolate strawberry... simple n easy jer.. janji asben aku makan sedap n puji.... hehehehehe... jom tengok...

ayam goreng kunyit

ayam goreng kunyit ni memang senang nak masak.. ramuan pon xbanyak n sedap plak walopon ringkas... bukan puji diri sendiri ok tp itu la yang my asben cakap... jaga poyut asben wehhh...

kailan goreng belacan

kailan goreng belacan ni memang da biasa da orang masak .. pon simple gak.. sesuai untuk mereka yang bekerja macam aku nih...

telur dadar

ni adalah antara menu wajib kitorang.. hehehe.. sebab tu muke pon da macam telur... stok telur sentiasa ade kat umah aku tuh...

strawberi coklat

strawberi coklat ni bkn pakai coklat masak ok... aku pki milo je sebab stok coklat masak da abis n mase da suntuk.. so aku amik milo n campur air sikit... pastu aku letak strawberi n letak dalam peti es... da sejuk tu dia macam beku sikit... sedap gak... my asben suke... hehehehe... ape yang penting asben aku suke.. korang suke ke x aku dulik pe kn.... kahkahkah..

24.8.09

SAPE TAU??? 2

SALAM..

sape tau nama sayur ni??? sedap sayur ni tp aku xtau nama sayur.. hehehehe... tolong aku weh...



sebelom masak macam ni


selepas masak cam ni.. ni aku campur udang...



SAPE TAU???

SALAM..

aku nak tanye sape yang tau nama buah ni?? rase macam honey dew... kaler kuning air.. isi dalam macam honey dew gak... tolong aku.. aku xtau nm buah nih....

SUA RASA @ TV9

SALAM..

Actually benda ni berlaku mase krew tv9 sua rasa datang seremban... aku xde la xcted sangat nak p... ye la kompom ramai n panas... wat migrain je... tp sebab nak pujuk adik ipar akunye pasal aku p la gak.. aku p petang sabtu.. time tuh orang pon xbpe nak ramai.... cume ade la beberapa artis yang ade... tang artis ni pon aku x xcted nak p amik gambar or wat ever.. tapi adik ipar aku nih mang la xcted.... dia xkire dia nk gak... so aku ikutkan je la.. tapi da alang2 aku amik gambar dia, aku pon amik la gambar skali... 1st skali aku amik ngan IRMA HASMIE... dia ni mang sporting n peramah... aku suke dengan care dia..

with irma hasmie

pastu aku amik gambar plak ngan pakwe lama aku AARON AZIZ... hehehehe... tang dia ni mang best la.... encem nih.... tapi tetap la asben aku lagi ensem kan... hahahahaha... dia ni pon ok gak... sporting gak... kitorang jumpe irma n aaron ni kat gerai celcom...

with aaron aziz

pastu kitorang pusing2 la karnival tuh... tup2 jumpe plak para pelakon ZATI & SI MAWAS... yang ade cume zarina n ika af je... gempak je lebih... kat sini pon adik ipo aku xcted gak nk bergambar... ika af ni pon sporting tapi si zarina agak sombong ok.... aku xde la pedulipon mana2 pelakon sebab aku bukan la dari kalangan mereka yang fanatik.. ade aku ok xde pon ok....

with ika

with zarina

ini je la gambar yang aku ade sepanjang aku ade kat karnival sua rasa tuh... petang tuh xde orang sangat pon... sebab tuh leh bergambar.... hehehehehe... adios...

PERTEMUAN DENGAN UTEH

asyik tol diorang ni makan
SALAM

hmmm entry ni khas tuk kawan aku ECHOT.... kitorang ni adalah housemate mase zaman kolej dulu... mang kitorang ade plan nak reunion..... tapi lom ade kesempatan... last jumpe diorang mase konvo 5 tahun lepas.... so pertemuan aku n uteh ni mendatangkan cemburu di hati echot.. hehehehe.. sebab dia xpat kua macam kitorang... dia agak jauh.... jangan jeles k...

ditakdirkan satu ari tu uteh call aku.... tanye jalan nk p NILAI 3... hmmm tp mase tuh da kol 8 lebih.. setau aku xbanyak kedai bukak time tuh... tapi uteh kate xpe dia direct trus p mah aku.... aku ok je la kn....bile dia da sampai aku baru settle mandi... baru aku nak mask dia kate xpayah... aku ok je kalo xpayah tuh.. so kitorg keluar makan... tapi kitorang p makan kat tempat yang slalu kitorang makan dulu.... kat panchur jaya... akliff restoran... kalo x silap aku la nama restoran tuh... so ape yang kitorang order adalah sup ekor, ayam paprik, udang goreng tepung, telur dadar n tom yam campur.... da makan2 n lepak2 kitorang trus balik umah aku... so kat umah aku sediakan diorang kurma goreng bertepung.. tapi hangus la... hahahahahahaha.. leka berbual nye pasal..... ni ha menu yang kitorang makan untuk tatapan ko chot... ermm yummy....

ayam masak paprik

sup ekor

tom yam

udang goreng tepung

telur dadar

echot, kitorang bermesra2 ok... lagipun time tuh besday uteh yang ke tutttttt.... hahahaha.. kire macam celebrate gak la... tapi kitorang jumpe x lame.... sebab da malam... tapi aku tetap puas hati... walopon kejap aku tetap dapat jumpe kawan2 lme... janji berjaya cemburukan ko echot.. hahahaha... len kali kiter jumpe k.. jangan cemburu ye... hahahahahahaha... amacam??? bile g nk jumpe?? tak teruja ke???

SAHABAT SEJATI

SALAM..

Aku masukkan entry ni untuk renungan kiter bersama.... Ingat senang ke nak cari kawan yang sebulu. Aku dulu pernah gaduh dengan kawan roomate lepas tu plak kawan serumah. Tapi itu dulu.... Dalam dunia ini terdapat bermacam-macam ragam manusia yang sukar ditafsirkan. Jadi kalau tersilap pilih kawan, meranalah diri kerana kawanlah memberi pengaruh besar dalam kehidupan individu. Di sini ada beberapa tips yang mungkin dapat membantu korang:

1. Boleh Berkongsi Apa Sahaja, Individu dari kategori ini ternyata sanggup mengenepikan krisis yang sedang dialaminya demi seorang sahabat. Tetapi jangan pula engkau mengambil kesempatan atas dirinya pula. Bagaimana ingin mengenalpasti individu ini?
• Dia tidak kecoh dan mampu menyimpan rahsia walaupun perkara kecil.
• Dia sering bertanyakan khabar tentang dirimu
• Karier impiannya ialah seorang ahli psikologi

2. Memahami, Kamu boleh menerima dan mendengar nasihat serta pandangan yang diberikan dengan hati terbuka. Nasihat yang diberikan juga amat menyakinkan kamu! Individu ini wajar kamu dampingi sebagai sahabat sejati!
Bagaimana ingin mengenal pasti individu ini?
• Dia sedia dihubungi bila-bila masa je...24jam sehari, 7 hari seminggu!
• Dia seorang teman yang komited.
• Dalam perhubungan, dia adalah pasangan yang setia.
• Dalam percintaan dia banyak membantu kamu! Dia mampu mengenali sama ada individu yang kamu dampingi itu benar-benar ikhlas dengan kamu atau mungkin ingin memperalatkan diru mu sahaja!

3. Profesional, Ketika kamu mengalami krisis percintaan, sahabat datang menghampiri kamu dan cuba memahami situasi kamu. Dia cuba memberi nasihat dengan meletakkan dirimu dalam dirinya. Nasihat dan pandangannya itu ternyata tidak mempunyai unsur berat sebelah dan sekali gus tidak meletakkan kesilapan pada mana-mana pihak! Jelaslah dia sahabat yang profesional yang wajar kamu mendampingi!
Bagaimana ingin mengenal pasti individu ini?
• Dia bijak mengawal emosimu setiap kali kamu berada dalam keadaan tegang.
• Setiap kali kamu menyatakan pandangan dan cadangan, dia mendengarnya dengan ikhlas dan hormat.
• Kamu boleh melihat kejujuran itu dari sinar matanya.
• Dia tidak pernah memberi alasan sekiranya kamu ajak bertemu. Walaupun dia tahu bahawa dirinya akan menjadi tempat curahan masalah pada waktu itu.

4. Jujur, Setiap kali ada yang tidak kena dengan penampilan mu, dia akan menegur mu dengan bijak. Ternyata dia berkeinginan agar kamu kelihatan cantik sepanjang masa. Dari teguran dan komen yang diberikan itu ternyata membina. Kamu menerima dengan hati yang terluka.
Bagaimana ingin mengenal pasti individu ini?
• Dia adalah individu yang lurus. Walaubagaimanapun. kelurusannya itu tidak menyakitkan hati kamu!
• Dia sedia menjadi tulang belakang buat diri mu
• Kamu sentiasa merasakan bahawa nasihatnya amat berharga!

5. Happy Go Lucky, Keramahannya sentiasa menyenangkan setiap orang yang berada di kelilingnya. Dia sentisa berada di dalam keadaan ceria.
Bagaimana ingin mengenal pasti indivudu ini?
• Dia pandai menjaga diri dan mementingkan penampilan
• Apabila bersama dengannya kamu merasakan ia adalah detik yang paling menyeronokkan.
• Dia memang menghiburkan. Teman-teman perempuan dan lelaki menyenanginya!


Hindari teman anda jika:

Teman yang Menjatuhkan kamu
• Gemar mencari kesalahan orang lain
• Setiap perkara dinilainya dari sudut negatif sahaja
• Dia tidak memiliki ramai kawan!

Teman yang memiliki pengaruh negatif
• Kamu sendiri dapat melihat sikap buruknya itu seperti kaki ponteng, menipu dan sebagainya.
• Dia mengajak kamu melakukan perkara yang kamu sendiri pasti bahawa ia adalah SALAH!
• Dia gemar melakukan sesuatu perkara secara sesuka hati. Kamu sendiri tidak menyenanginya!

Teman yang mempergunakan kamu
• Dia tidak pernah ingin berkongsi kegembiraan denganmu
• Sekiranya die bersedih, dia harapkan kamu memberi sepenuh perhatian padanya.
• Bila kamu memerlukan pertolongan dia tidak memberi apa-apa tindak balas.


AKU SUSPEK H1N1

SALAM

hari jumaat aritu aku xbape nak sihat... so aku p la klinik.... tp klinik swasta la... sebab kalo gomen mang ramai gile... mau aku pengsan kat situ...

aku da berjumpe doktor aku pon cakap la yang aku sakit pe... skali doktor cakap simptom2 tuh adalah H1N1... so doktor bagitau la jangan minum kafein n jgn makan daging sebab daging pon ade kafein.. selain daripada tuh dia cakap kena self kuarantin la.... kalo sebelum ni akak aku kena, la ni aku plak.. tapi suspek je la.. bukan bebetol... n now alhamdulillah aku da ok.....

tapi aku ade terima sms n email mengenai H1N1 nih... banyakkan makan bawang putih... makan kurma n sebagainye.. sebab kebanyakan yang meninggal dunia adalah melayu.. nape kaum lain kurang? hanya ALLAH yang mengetahui puncanye... wallahualam.. tapi kiter sebagai manusia mencegah kan lebih baik... kalo korang klua p bazar ramadan tuh pakai la mask.... jangan malu... peduli je pe orang nak kate pe.. aku ni yang jarang kua pon leh jadi suspek apetah g orang yang slalu kua... renung2 kan.. selamat beramal.....

BERPUASA

SALAM...

Pagi ni aku tergerak tuk menulis mengenai puasa sempena bulan ramadan nih... masa aku tengah bersiap nak p keje aku dengar hot fm... citer tuk arini adalah pengalaman 3 ari berpuasa... ada macam2 pengalaman....

tapi aku tertarik dengan seorang penghantar sms ni yang bernama sim... dia mengatakan dia adalah berbangsa cina tapi dia telah menjalankan ibadah puasa selama 4 tahun... pastu fafau call this guy... this guy cakap dia memule berpuasa setengah ari je pastu baru full day... tapi tahun lepas dia berjaya berpuasa selama 26 hari... dia menyatakan bahawa tindakan ni dilakukan kerana persekitarannya serta mempunyai keluarga angkat islam.... selain daripada untuk kesihatan.... aku memang salute this guy sebab aku mempunyai seorang kenalan islam perempuan.... tapi dia yang aku kenali amat susah nak berpuasa.... dari kecik lagi... kalo xbangun sahur dia xnak pose.... kalo dia penat xnak pose.. kalo tengok makanan da terkeliur pon buka puasa... korang bayangkan la... orang berbangsa cina dan bukan islam pon sanggup tahan godaan beb... yang aku tau la kenalan aku ni da kawin pon masih macam tu perangainye.. mungkin dia ade sebab xnak puasa itu wallahualam... aku xnak la judge orang kan.... itu antara dia n ALLAH...


aku pulak alhamdulillah da 3 ari kiter berpuasa aku puasa penuh... kalo tahun2 lepas mang aku xpat nak pose... sebab aku gastrik... bukan bulan ramadan je aku gastrik ok hari biasa pon aku gastrik gak... bahkan aku da masuk wad sebab gastrik aku yang kritikal nih... tapi aku try n berdoa sangat aku dapat puasa penuh... hmmm sekian sahaja... kepada semua umat islam selamat menjalani ibadah puasa...

22.8.09

BUTET ...

SALAM..

Kali ni aku nak masukkan entry mengenai mat rempit sejati.. hehehehe... sebenarnya kejadian ni berlaku masa raya tahun lepas... butet merempit menggunakan basikal... n yang bestnye adalah basikal roda 3... hehehehehe... check it out.... ni la mat rempit sejati... dalam rumah pon pakai helmet.. wat ever pon safety first.... hehehehehe.... ko memang best la butet...

video

DADDY @ CAMERON

SALAM...

My daddy da balik dari cameron... ms kat sana dia menginap kat hotel star regency... hotel ni terletak kat brinchang... kalo x silap aku hotel paling tggi kat brinchang nih...

ni la hotel star regency tuh

x banyak yang dishopping coz dia p sana pon atas urusan kerja kan... so aku nak kongsi la pe yang daddy ni da beli... sah2 orang lelaki ni xbape nak pandai shopping... hahahaha... sebab kebanyakan yang dibeli adalah makanan.... 90% makanan... cam no tuh???? jom tengok...


da tentu la strawberi kan... yummy...

limau.. limau ni manis tau.. n isi dia kaler merah.. bukan oren macam bese

ni ha bunge... bunge ni aku satukan.. patutnye keadaan asal adalah lain2 pack...

buah ni rasenye macam honey dew.. nm buah aku xtau ok...

sayur2 an... huhhuhuhu... segar2 sayur nih...

sayur lagi... ni pon segar2.. mang best la...

sayur gak ni... tp aku xtau nama ape sayur ni...

jagung... jagung ni mang manis walopon xdimasak lg... yummy..

dan ini la yang aku cari2 selama ni... kepek pisang... yummy... tp xsedap sgt kepek nih... ade sesape jumpe kepek pisang x???? tolong belikan aku....

ni adalah pelekat fridge.. ni je barang bukan makanan selain bunge...

ni pon barang bukan makanan yang dibeli selain bunge

20.8.09

TICA

SALAM..

kali nih aku nak kongsi mengenai NUR BATRISYIA HUSNA... atau nama glemernye TICA.... TICA ni lahir bulan januari 2009 aritu... dia ni tersangat la suke berbual... tp dengan bahasa dia la.... kekadang kalo orang xlayan pon dia leh bual sendiri gak.... video bawah ni adalah salah satu rakaman yang my sis wat tuk kenangan.... yang lelaki tu adalah abang tica manakala dak pompuan baju putih tuh qis... sape yang ikuti entry aku ni tau la sape qis n tica nih...ok check it out... jom layan....



video

RAYA 2008

SALAM...

walopon raya ni pada tahun lepas aku tetap nk kongsi gak.... sebabnye ini adalah pertama kali aku beraya tanpa family di sisi dan sebagai seorang isteri... juga pertama kali beraya dengan suami... mase nih kitorang beraya di kampung asben aku di UMBAI, MELAKA... memang meriah beraya di sini... sebabnye sume family akan balik ke kampung.... so sgtlah ramai sampaikan ruang tido pon terhad... pepandai la cari port.... kitorang sampai sana sehari sebelum raya... tapi sume da ready time tuh.... ade sup tulang, kuah lodeh n mcm lagi la.... kat sini memang makanan wajib sup tulang, kuah lodeh... every rumah akan ade menu nih..pagi raya kaum lelaki akan ke masjid bersolat raya manakala pompuan akan sediakan makanan dan bersiap...

ni ha time tengah bermaafan

bile kaum lelaki da balik, akan ade upacara tangisan.. hehehehe salam bermaafan la... time ni la kiter dpt tgk mcm2 perangai... nangis ade, ketawa ade xkurang gak yang selambe badak je..... da abis nangis2 tuh kitorg akan bergambar beramai2....

ni la dia sebahagian daripada family yang ramai itu

da abis upacara ni kitorg akan menjamu selera... time ni mang best.... makan ramai2..... tapi bukan makan bagi kenyang tau sebab kiter akan p beraya selepas ini..... kat sini jugak di waktu lepas solat sunat raya, ade takbir raya rumah ke rumah.... tiap2 rumah dalam kampung akan dikunjungi golongan belia kampung tuk takbir raya...

ni plak family my husband...

after that kitorang p beraya mah sanak sedara n jiran2... beramai2.. lbih dr 20 orang ok.... rumah pertama kitorg p kalo xsilap aku rumah penghulu kampung.... kat rumah ni dia sediakan seperiuk besar sup tulang tuk tetamu... memang aku kenyang mkn sup tulang time nih.... lebih kurang 8 biji umah kitorg beraya untuk pagi tu sahaja.... sebelah petang lom lagi tuh.... hehehehehehehe..... kalo aku nk cite sume xtvt mase beraya kat sane memang xtercakap la.... terlalu banyak n seronok.... tapi tuk raya kali ni aku beraya kat umah mak aku plak.. yeh! yeh!

LUAHAN HATI 2

SALAM...

bagi yang mengikuti blog aku ni tau kisah luahan hati aku... kisah mengenai asben aku p kursus... ni adalah sambungannya.... malam kedua emosi aku da stabil... walopon tahap kerinduan tuh maksima tp aku cekalkan hati kerana aku tau hari ni dia balik... so riak kegembiraan suda ade.... hehehehehe... mase my asben call malam td aku ceria je.... mcm2 dia cite tentang xtvt kat sn.. dan of coz la sjuk... xyah susah2 nk bli kipas n pasang air cond... da sememangnye sejuk kat sn...


kalo la aku dapat stay sn kn best... makan sayur fresh, dapat udara segar, sejuk, n org2 nye peramah... hmm tuk arini pon aku ttp ceria.. ye la x sabar nk tggu asben balik.. nk tgk ade ke pape dia bwk balik.. mn tau dia bawak balik pokok strawberry lak kn... hahahahaha... ok la... tu je aku nk gtau... aku yang penuh keceriaan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...