KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

30.9.11

Kejamnya Mummy... So Sorry Manja

Salam...

x terluah rase hati bile mengenangkan kejamnya aku semalam...
dengan rase pedih berdenyut2 nipple yang crack nih....
hmmmm apelah sgt rse skit di banding permintaan anak pija..
ko mmg kejam!!!!

alkisah...
lpas je amik manja mah bs like usual manja akan nyem2.. 
ku kasi mcm bese walopon menahan kesakitan yang xdapat nk diucap...
dalam tempoh smpai pukul 9 mlm ade la 5 kali dia mintak nyem..
ku kasi tanpa was2... ank kan....
tp tetbe je ku jadi angin... sgt sakit... xde sape pedulik.... tanpa sebab perasaan marah itu datang
aku masukkan manja dalam buai... meraung2 dia sbb dia nk nyem...
dia nk tido smbil nyem.. atau istilah best skit mengempeng...
ku xdapat nk tunaikan...pedihnya da x tertahan lagi..
aku buai jer dia.. sampai la dia diam... aku tutup tv n buat2 tido...
mgkin dia tgk aku lelap mata so dia diam n layan feeling...
apelah yang dia pk.. mesti dia kate sampainya hati mummy wat manja mcm nih...
so sad... tp dia xtau... punye la lencun muke aku dek air mt..
aku terpaksa... aku xleh tahan da.... aku hnya minta dia tido jer..
lepas tuh bile sakit  da ilang skit dia leh la nyem balik...
sebaliknya yang berlaku... bile dia da tido....
dia terjaga dek aku!!! aku buat bising... dia bangun nk nyem tp aku marah dia...
ape sebenarnya dalam ati aku?? aku pn xtau..
aku xtau sape perlu aku marah...
aku xtau kenapa aku perlu marah...
aku xtau sebab musabab aku kna marah..
tp aku trus marah marah marah...
orang x bersalah jadi mangsa....
tp hati seorg mummy.... walo macammn pn ku ttp kasi dia nyem dalam marah2 tuh..
hasilnye dia kembali tersenyum.... meruntun hati ini bile mengenangkan sikap sendiri yang xleh bersabar..
x sanggup aku nk memikirkan... org lain sanggup mati demi anak pija..
skit je kot msalah ko tp jgnlah babitkan suami dan anak...
hmmmmm mmg aku bersalah...
sgt bersalah....
mummy minta maaf... 
lepas je manja nyem malam tuh, daddy trus amik EBM.... 10 oz ade kot..
daddy cairkan dan rendam...
daddy bawak manja naik atas.... kasi manja EBM... manja tido dgn daddy...
melihatkan mereka da tido aku pn turut serta lelapkan mate..
sampai lah kol 6 pg td aku tersedar.... aku pelik nape manja x de sebelah aku mcm bese..
lepas tu baru igt dia tido dlm buai.... tgk botol dia ade sebelah daddy...
so sad... mgkin manja tau aku da jaga...dia merengek balik nyem....
memula daddy nk kasi botol jer.. tp ku mintak manja... ku nk kasi dia nyem...
aku da nekad... bia ape jd kat nipple nih... manja punye hak ttp kuturutkan...
alhamdulillah manja bangun dengan gembira pagi td....
dalam perjalanan hantar manja ke BS, x berhenti air mata ni mengalir smbil ucapkan maaf kepada manja...
manja tarik tangan aku... dia pegang je sepanjang perjalanan..
yaallah.. kejamnya aku kerana menzalimi anak sendiri...
MUMMY MINTAK MAAF MANJA.... MUMMY JANJI MUMMY X WAT LAGI...
BIA APE JADI, HAK MANJA..... KEPERLUAN MANJA IS NO 1....


P/S aku memang seorang yang kejam kan? kan kan kan....



28.9.11

Pemandu Wanita???

Salam...


Geram??
ish xde la sangat...
skit2 jer...
mende ni mmg tiap ari berlaku...
aku xla kate pemandu wanita tu x bgus..
pemandu lelaki bagus...
tp for me..
same jer...
kalo cr ko memandu bgus x semestinye ko tuh lelaki..
kannnnnnnnnnn...
aku perasan gak.. acap kali kalo time aku drive...
ade pemandu lelaki kat blakang.. 
dia akn seboleh2 nk potong aku...
nape?? x sggup tgk pompuan kat depan?? but for what??? 
membahayakan diri sendiri..
nk kate aku bawak x laju..
sgt mustahil.. acap kali gak ler daddy bebel sbb kawan2 dia kate aku ni racer...
so ape yg pemandu lelaki ni x puas ati ngn aku???
ssh sgt ke nk duk blakang pompuan...
x jadi pondannye ko kalo kna duk blakang pompuan...
sering kali kalo drive slow tu adelah pompuan....
tp byk kali gak aku jumpe.. hak drive kalah kura2 tp pemandu lelaki..
kerap kali gak kalo kete main kua je kat simpang itu pompuan...
tp byk kali jugak aku tgk pemandu lelaki wat mcm tuh...
kerap kali lagik kalo parking senget n makan parking tu adelah pompuan..
tp kerap kali gak aku tgk yg buat lagu tuh lelaki..
abis camno??
pompuan kah yg selalu bermasalah??
pemandu lelaki hebat sgtkah??
xde mslhkah??
hmmmm
sekian sahaja luahan saya... ngeeeeeeeeeeeeeeee




27.9.11

Boleh Diharap

Salam...

jeng jeng jeng..
sapekah yg bole diharap??
apekah???
bagaimanakah???

video

yeszaaa.... 
menunjukkan manja da beso..
suh amik pape pn da bole..
tp kalo bab nyem ni mmg dia tau sgt..
kna amik bantal..
kna amik kain... kain utk dia gentel...
ngeeeeee.......
bijak ank mummy...
at this age da leh tlg mummy..
xyah da mummy susah...
adekah petanda nk kasi adik???
erksssssssssss
renung2 kan... selamat beramal







Manja Berjalan???

Salam...

akhirnya manja dapat suda lesen P berjalan...
ngeh ngeh ngeh...
dr manja 10 bulan lebih mummy dan daddy tunggu...
at last laju suda manja jalan...
walopon masih terhuyung hayang but mmg da dpt lesen tuh..
jarang da dia merangkak... 
ke mn2 dia akn berdiri and berjalan...
suke suke  suke..
layan video jer la... 


video




23.9.11

Sakit!!

Salam

Hmmm...
Sakitnye my twin B nih... 
Aduyai.... 
xterbayang dek akal skitnyer..
da merekah.. dalam lak tuh rekahan.. lebar lagik..
kalo sebelah je ok ler..
ni dua2 belah...
anyone leh bantu sy??
mmg sy tebalkan muke je ni nk dptkan bantuan uolss...
wat ms skang sy makai krim nih...
sumber picture dr en gugel

bolelah untuk sementara....
sy juga sapukan ASI sy sendiri.. pn x menjadi...
 ade jugak kawan suggestkan myk gamat nih...
tp ttp gitu jer... 

sumber picture dr en gugel

sy pn da ltk minyak belut nih...
pn same x menjadi gak... still merekah...
minyak belut ni mmg elok... 
tp rekahan kembali lg... 

sumber dr ena... ampun ena aku ciplak picture ko

smlm kawan satu grup kate dia makai krim ni bagus....
hak ni baru nk try.,..
doakan ye korang... insyaallah... mujarab

sumber dr en gugel lagik

sy redha sbb ini lah kehendak sy utk sempurnakan hak manja...
hak sebagai anak... ini x mgkin akan melunturkan semangat sy utk breastfeed dia until dia sendiri menolak..
mesti korang gelak ek.. eh pija smpi 2 thun je ler..
sy mengimpikan sehingga dia menolak sendiri.. insyaallah... 
amin...




20.9.11

Roti Sosej.. Percubaan Kali Kedua Berjaya!!!

Salam...

Alhamdulillah...
percubaan untuk membuat roti sosej kali kedua berjaya...
lembut... manis... sedap... complete wooo...
syiok sgt...
ms cuba kali pertama mak aih.. keras mcm batu!!! baling dinding pn dinding leh retak woo...
error ms percubaan kali pertama mungkin :
1- yis tercampur garam so dia xleh kembang
2- salah amik setting.. ptt amik bread dough aku p amik dough jer...
3- sukatan x ikut bread maker.. aku pakai camca bese apekah??
4 - x menyabo nk tggu dia naik... gatai kannnnnnn

ape pn kali ni puas ati...
pg ni aku mkn.. perghhh masih terasa lembut nyer...
mmg syiok bangat!!!!!
bambam la manja nanti sbb mummy asik meroti..
apekah?? ngeeeeeeeeeee


walopon rupe kureng, tp rase mantop okeh... 
dasar xreti nk dekorate.. 
pasni kna improve la...
kasi cntik api atas bawah...
slow2 belajo.. kalo x belajo smpi sudah pn xdpt..
xde alasan!!!! have to improve it..
cewah semangat waja katenyer..
kalo korang nk resepi leh refer pd kak sue ngn CMG nih...






15.9.11

Ala Rasa Je Pun

Salam...


Asas keperluan dalam kehidupan bermula dengan lima perkara, makanan, pakaian, tempat tinggal, kesihatan dan pendidikan. Kerana itu, asas ini amat penting dibina daripada sumber yang halal kerana sentiasa mengiringi dan memberi kesan yang kuat kepada perjalanan hidup kita.


masih ramai antara kita masih alpa tentang isu pemakanan nih. kamon la beb.. kite dlm generasi maju.. bukan dolu2 la... plis la... xperlu kot nk kolot bagai nih.... memsing ade tenet.. xkire la kat mn.. blackberry ke iphone ke pape je la.. jgn la duk surf laman sosial jerk... surf la sekali mengenai anak2... maaf la ye kalo saya terlaser.. bukan ape... penting jugak kite jadikan tenet ni laman utk menambah ilmu... sy x bgga apetah lagi nk bongkak... sy cume menyampaikan apa saya rase agar sume org terkena tempias yang same... agar ilmu yang ade kite kongsi bersama... 


kalo dulu semasa pregnant.. mmg sy byk amalkan seperti orang lain.. tp sy berpendapat kalo sekadar mase pregnant je kite begitu xgune.. kna praktikkan ms dia da ade.... bermule dengan susu badan.. yes sy sgt2 impikan manja saya menyusu badan sehigga umurnye 2 thun.. lebih pn xpe.. kalo dulu manja penah gak minum susu formula lantaran masalah yang tidak dpt dielakkan.. tapi kini dia menyusu badan sepenuhnye.. sy usaha ke arah itu.. itu hak manja sebagai seorg ank... tp jgnlah plak bile kite berjaya menyusui ank kite, kite bongkak dgn org... ckp ank org nyusu formula ni mcm2.. itu salah.. jgn terlalu taksub... rezeki kite bile2 ms leh jatuh hokei.... skang ni stok kebabom... mn tau ms akn dtg musibah melanda.. ms tuh nk wat ape?? nganga?? nangis?? biakan ank kelaparan?? ce jawab.... mestilah itu inisiatif terakhir lepas pelbagai usaha lain dicuba kan?? kasi ank susu formula.. abis xkn nk biarkan ank kan??? 


sebaik je manja usia 6 bulan sy kenalkan pulak manja dengan solid food... la nape lewat lak pija?? ms 4 bulan da leh bg.. aku dlu ank aku lepas pantang da makan nestum.. ha meh sini aku gtau.. pale hotak ko!!!! jgn lah dibicarakan begitu.. usus bayi ni ade proses matangnye.. ade tempoh mase sesuai nye.... eh ckp lg.. aku idup je pn smpi skang walopon makan awl.. astaghfirullahhalazim... itu hanya nasib je... nk tnye gak... sihat ke ko?? poyut ko mcm ne?? kehidupan ko?? adekah mmg ko bbtul sihat?? da ramai da bayi menjadi mangsa kerakusan ibu bapa sendiri.. kenape?? sbb memberi anak makanan terlalu awl... usus xdpt trime makanan solid lg da gatal bagi.. konon ank asik nangis lapa.. lastnye baby tu diam trus.. sbb ape?? da x bernyawa.... salah sape?? nk salahkan sape plak ek?? teka sendiri la kan.. mls da nk laser nih....


makanan ank plak.. eh bukan lah suka suki leh kasi pape... ade mknn tertntu nyer... kna la ikut jadual yang diberikan... ikut lak peraturannya.. mcm susah jer.. lorrr.. x susah kalo kite inginkan terbaik utk ank.... no salt no sugar smpi la umo dia setahun... da umo setahun kna lg jg... jgnlah p bagi lauk bercili ke ank tuh.. apekah ko x syg ank ker?? pastu kasi plak junk food atau pn jajan... hello.. makanan tu sume kite as org dewasa pn xleh mkn sgt inikan plak ank kite... nk kasi rase?? xde nye kempunan ank tu x mkn junk food... plis la.. bukak mata... jgn lah suka suki kasi ank itu ini.. sian lah ank... xyah la nk sng skang.. nti susah akn dtg.... 


ade jugak yang kate.. ko ni terlampau cerewet pija.. sume xleh... yes!!! sy sgt sygkan ank saya.. sbb tuh sume sy kasi dia adelah untuk kebaikan dia.. ape dia mkn.. ape dia minum sume sy alert.... bahkan ank sy 99% adelah homemade food by me or daddy or nenek dia...kalo bole elakkan la kasi anak kite nestum bagai tuh... masak lah utk ank... ade caranya... yang lbih mudah dr nestum.. meh ler pm sy kat fb kalo nk tau cr dia.. sy sggup bantu.. nestum ni kandungan gula terlalu tggi.. xsesuai utk ank.. no junk food for her... no icecream for her.. . tggu lah dlu.. blom msnye utk dia mkn.. baru sethun ank aku tuh... ank aku, aku lah jaga.. xyah la org lain suke suki bikin mcm ank sndiri.. nk suap mknn suap je lah kat ank korang.. aku x dulik tp jgn lah suap ke ank aku... ko ke jg dia kalo ade pape nti?? xkan?? so plis la.. jgn la wat sukahati jer... ape ko nk ckp.. ape ko nk wat.. itu hak ko... tp ank aku NO!!! ape aku merepek dr atas smpi ke la ni, adelah sebab aku marah.,. aku sedih aku kesian... bukaklah minda.. sedih la bile tgk bile dgr bile bc ank aku skit... usus dia problem... kesihatan bermula dr pemakanan... kecerdikan pn bermula dr pemakanan... asas kehidupan mmg bermula dr pemakanan.. xkan itu pn susah nk pk??? 


tgk org dolu2... nape leh sihat sentiasa?? sebab pemakanan... mn ade zaman dolu kehepsi mekdi bagai nih.. renung2 kanlah.. selamat beramal.. sekian...







14.9.11

Perjalanan itu yang membawaku...

Salam..

hahahaha tajuk xleh bla kan...
hahahahaha lagik.... kelako lak rase...
benonye nk citer kisah jumaat lepas...
sambil menyelam minum air kate org...
alkisah kaklong perlu dihantar ke hostelnye... ape lg... 
amik kesempatan ler..ke rumah ibu manja dan mah si athirah...
 ngeee... katenyer dekat jer...
kejo daku aritu.... perjalanan bermule pas amik manja dr mah bs dia....
ikut highway plus... mmg bermacam dugaan.... memule... 
kami ternampak van dagangan yang dipandu agk laju... over than 110km/jam... 
tp tayar dia pancit... so daku gesa daddy potong van tuh sambil kami beria tunjukkan tayar dia...
alhamdulillah dr kejauhan kami lihat dia berhenti.. selamat 2 nyawa... 
kalo tayar tu meletup?? babai ler jawabnyer weh....  pasal da xde angin langsung pn... 
pastu perjalanan macam biase.. daddy like usual la ikut navigator hp dia tuh.... 
direction lain.. tp ikut signboard lain... kalo ikutkn kejap leh smpi.. perjalanan jd lama...
 kan maps hp tu lg arif kununnyer..
pas maghrib mak berbuka dlu... pastu misi ke mah athirah plak... ngeee...
pes time jumpe.. agk sempoi orgnye.. begitu jua ank2 nye.. hahahahaha... 
kami dijamu dengan ketupat, ketupat palas dan kuah kacang made by tesco katenyer...
ade jugak kuah lodeh homemade punyer.. tp sodap.. ke aku lapar?? hahahahaha
after that misi ke mah ibu.. mau beraya dan amik susu... dan lagi dan lagi dan lagi.. ngeeee
on the way ke mah ibu ade satu xcden... motor dan kereta.. tp x teruk la.. tergesel jer...
sampai mah ibu da lewat ler... ish ish ish... sume gara2 maps itu ler.. mls nk gado.. biokan ajer..
pastu misi nganto kaklong plak.. mak aih.. bdn da pnt bangat... ye la kan keje...
mmg rse semacam time nih.. mak ajk turun makan pn den xnk.. sggup duk dlm kete.. lantaran terlalu pnt...
dr hostel a.k.a kondo kaklong kami berlalu pulang... dalam perjalanan... jumpe lagi xcdenn
tp kali ni lori bawak jentera terbako... mak aih.. kemain marak api.. 
bahang je rase bile lalu.. ngeri gak time tuh... ms tuh berhampiran nilai suda.... itu jalan ke selatan... 
manakala 10 min pastu jalan menuju ke kl plak ade xcden...
 kali ni nmpk agk ngeri.. bas dan kete.. kete remuk abis... jalan tertutup...
 sebab melintang.. itu je la sempat aku nmpk.. mgkin la ade kematian..
pd pemerhatian aku ler... tp mmg ngeri.... 
kami sume mmg da ngntuk jd segar ok.... 
smpi mah lebih kurg dkat kol 2 gak ler.... manja plak bgn..
kalo manja da bgn its mean kna la layan dia.. 
da ler sabtu tu aku keje... lastnyer aku kedemaman... hahahahahaha...
 padan muke... kepenatan.. kedemaman.. 
org len ado?? xdo kan.. lalalalalalala
tp mmg pengalaman best la.. dpt jmpe kawan alam maya... 
dapat p amik susu manja.. p ngnto kaklong.. 
sume dlm masa kurg 6 jam.. hebat bukan... ngeeeeee...
 jgn buat2 lg weh... aku pnt!! seksa demam kali ni sbb tonsil bgkak... ngeee lagik....
 tp alhamdulillah sume berjln lancar... 



Nota : kalo bijak ade bape kali aku jumpe xcden?? ngeee dlm satu mlm nih
*xmo taruk pic memandangkan xbpe slamat la blogger skang






13.9.11

Klinik Apakah??

Salam...

hmm hak ni aku mule nk bengang...
Da ler bdn ni x larat...
Terpaksa lak drive sendiri..
Jauh x jauh ke seremban 2 gak ler..
Alkisah ke klinik panel my opis ler..
Konon kannn kate kengkawan gomen ni bad servis... so nk try la private...
kot2 la servis ok kan.... pdhal selama aku idup p gomen so far xpnh kna ape2 pn... 
Selalu mmg p gomen jer... haku ni kan family KKM...
ngeee.... ms da smpi klinik berkenaan (malas nk paparkan nama klinik kang kna saman plak)
pembantu klinik ade 3 org.. klinik x la nmpk mewah.. bese jer...
patient ramai la jugak.... tp ms menunggu tidak la tlalu lama...
since aku ni 1st time dtg mmg byk soalan la...
sume soalan hanya kertas jd perantara.. lantaran keadaan suara yg non hado itu..
huhuhuhu.. seksa lak bile pk komunikasi mcm nih.. hehehehe...
pastu tunggu turn nk masuk... 
org sebelum aku india...
mak aih punye lame la duk dalam tuh..
dekat 25 minit kot... skali kua la ank beranak... bapak dan dua org ank...
kelihatan aktif ank dia.. xde sakit... dan melalui perbualan diorg , diorg just minta supplement je kot...
pastu nm aku di panggil..masa ni la bermula kisahnye...

dr : ok sile duduk
aku : angguk jer...
dr : skit ape?
aku : demam dan skit tekak... (mmg sgt paksaan rase bile bcakap tuh sbb skit!!!)
dr : ok tarik napas (cek paru2 je kot, prosedur normal...)
ok... sy xsuke kalo mc pada ari isnin... sy very strict dgn mc yer... awak x demam (ko x cek pn suhu aku!!) ... (pastu dia cek tekak plak...) tekak pn x bengkak (ms ni rse nk jerit... ko kate x bgkak??? aku baru p kecemasan mlm td... dan mmg aku tau tekak ni amat merah dan bgkak.. smpi tinge skit nyer.) batuk ade?? selsema??? (dua2 ni aku geleng) for this time sy kasi mc.. tp lain kali xmo yer... nape awk x dtg smlm?? kenapa dtg arini?? (pdhal aku x gtau pn aku mulai skit bile) .... awk keje admin je kan?? taip2 je pn... xpayah mc pn xpe.... bole je wat keje... yg skit tekak awk.. kepala awak... tangan x skit... ok done.. awk bole balik
aku : ????

dlm 5 min nama kna pggl tuk amik ubt plak... sgala mala ubt ade.. dr demam, batuk, kahak, selsema, skt tekak, antibiotik ... pdhal aku x batuk.. aku x selsema... dan mc satu ari!!

astaghfirullah... utk info aku tgk org india with ank2 tuh kemain lg lama dlm bilik doktor yg aku tau sbb dgr diorg just berbual.. siap kasi mc kat india tu!! siap ubt berbundle!! pas aku masuk cina masuk.. kelihatan lg truk dr aku.. pn same.. kejap je masuk.. tp cine tuh x amik ubt.. trus je klua... seee... adekah perkauman berlaku di sini?? yes.. the doktor is indian!!! ape ko pk aku ni hamak sgt ke mc ko?? kalo aku p gomen 2 ari aku dpt mc tau dgn suhu mcm nih.... strict ngn mc konon.... mentang2 free je kan... tp kompeni aku bayo ko la badigol!!!! grrrrrrrrrrrrrrrrrrr... seb baik ko kasi ubt full pakej.. aku mkn je la.. kang jangkit ke manja lak... kalo aku tau mmg aku p gomen je la.. walopon mlm td aku da p dlu.. tp p kecemasan... mmg doktor suh p klinik keesokan paginye.. aku pk ko panel je pn.. eeeeeeeee menyampah!!!! dasar perkauman.... cissss adios.. sekian luahan hati pesakit teraniaya!! ngeee




7.9.11

Manja @ 1tahun 1 bulan

Salam

Alhamdulillah..
manja da setahun sebulan..
wahhh.. beso da ank dr iolss.... ngeeeee
utk usia manja nih.. manja da semakin petah bercakap..
walopon bhs perancis yer.. hrp maklum...
tp ade gak ler hak yg mummy paham...
manja pn da bole menurut arahan ya dan tidak.. tolong pn bole da...
nak adik x manja.. erkssss ngeeee....
berjalan?? alahai ank dara nih.... dapat da jln tp gigil... mslhnye disini... dia amat lah malas..
hishhh ank dr xleh mls la sayang... dia da dpt jalan, pastu dudk da main...
aduyai... tp!! kalo kite pgg dia... dia mmg xnk dukung.. nk suh kite pimpin..
da beso kununnyer... hehehehehehhe....
alhamdulillah.. manja sihat dan mau makan seperti selalu.. xde pe mummy perlu risokan...
memandang raya kan... so manja merasalah kuih ry skit....
nk rse byk?? nti manja da besa... nsiblah manja..
dpt mummy cerewet.... 
yang paling ketara adelah emosi manja.. manja lbih pandai menilai..
sape suke manja ikhlas.. sape x suke...
 pesan mummy :
ape pn orang wat kat kite manja jgn sesekali balas... biakan..
 lama mn org leh idup sng... idup ni ibarat roda.. 
kdg2 kite kat bawah.. kdg2 kat atas.. itu juga pesanan nenek kat mummy...
terima je dengan redha ape org wat.. mgkin manja kecil lg xpaham kan.. 
nti da beso mummy kasi paham yer.... 
byk da kebolehan manja.. tp mummy lupa la sayang.. adoi.... manja pn pandai da ikut mummy nyanyi..
pandai gayakan badan.. pandai menari.. ewah... hahahahahahaha.. kelako tgk manja nari.. muntut je lebih...
ish ish ish... nti kite sambung g eh sayang... muahhhhhhh


Tragedi Di Aidilfitri - AL-FATIHAH

Salam

Kesinambungan yang aku janjikan untuk entri lepas...
Tragedi yang menimpa jiran terdekat...
nama pn jiran kan... mmg la kami rapat..
dr kcik kami membesar bersama...
ms tu kami sume baru lagi nk tido...
tup2 kecoh2 kat luar...
rupenye mak jiran aku nih cakap uda excident...
mak aku trus kejut aku...
ms aku kua... aku tgk ade 3 org ank buah dia tggl..lain sume da p hospital..
aku tnye ank buah dia..knape ni??diorg jawab...
mak uda xcden.... pak ude kite tu ngantuk.. ms kitorg benti makan.. dia minum jer..
dia ckp dia skit dada... pastu aku x ckp byk.. aku bia jer diorg tgk tv...
kelihatan mereka da mengantuk.. aku suh ank buah aku sediakan tmpt tido dia...
pastu terima kal.. kate pak ude mereka pengsan... hati ni benonye da lain..
sakit dada >>> pengsan... mcm heart attack.. aku pndang daddy... daddy pndg aku...
tp kami diam... pastu manja da merengek.. nk nyem.. aku masuk blik... 
blom lagi terlelap.. mak aku ketuk pntu bilik bertalu2.... aku bukak jer.. mak aku cakap.. 
dik, mail da meninggal.... terkejut aku... serta merta rse nk pitam.... siannyer uda.... 
uda sdg peknen 5 bulan... mereka baru kawen.. xsmpi sethun lagi... 
sesungguhnya allah lebih menyayangi arwah..
ank buah dia plak amat lah bijak... diorg terpa aku... pak uda kite da meninggal....
puas aku pujuk... pastu si kecik tuh ckp... mak ude kite xape2 ker?? bb dia mcm ne?? pak ude kite da xde..
sape nk jg bb mak ude?? sp nk tmn mak ude kat mah?? kite xnk pak ude baru....
yaallah.. sesungguhnya ms ni aku perlu kuat... aku xleh nangis... aku kna pujuk diorg...
mcm2 aku ckp.. aku nshat... allah lebih menyayangi arwah.. tp dijawab plak kite pn syg pak ude... 
ptt kite la amik pak ude.... sgguh xmampu aku mengeluarkan suara.... bijaknya kamu wahai ank kecil..
daku dengan hati x tenteram.. memikirkan nasib sahabat sepermainan... 
takdir dia begitu...aku harap dia redha.... aku harap dia tabah....
pagi tuh, kami konvoi dua kereta melawat arwah yang dikebumikan di umbai... huhuhuhuhuhuhu....
sedihnye aku tgk arwah.. lagi sayu ati ni tatkala memeluk uda... berat mate memndang.. berat lagi bahu yang memikul... doaku sentiasa mengiringi uda... jagalah zuriat peninggalan arwah dgn baik... didiklah ia... tabahlah dlm menempuh dugaan ini... ms dia meninggal tuh... 01.09.2011... aku tgk tarikh lahir dia 09.09.84 .... 
xlama lagi bisik kakakku... berjujuran lagi air mt ku... xpelah.. yang pergi kite iringi doa... semoga arwah ditempatkan di kalangan mereka yang beriman dan dicucuri rahmat.. al-fatihah..

kepada uda :
sabarlah wahai sahabat.. sesungguhnya dugaan yang allah beri ini adalah kerana allah menyayangi...bersyukurlah.... jagalah zuriat yang ditinggalkan... didiklah ia sebaik mungkin.. jalanilah hidupmu seperti selalu.. kembalilah ceria seperti mn dirimu yang dlu... titipkan doa kepada yang telah pergi... jika perlukan bantuan kami sume sedia membantu.... kami sentiasa ade di belakang mu.. kamu tidak keseorangan.. insyaallah... amin...

Eid 2011

Salam

Selamat ari ry kengkawan... ngeeee...
mmg lmbt ku update..
lantaran kepenatan sesgt until today okeh....
ok la... mls nk bebel lagik...

raya pertama
-gembira sebab beraya dgn manja dan daddy.....  manja semakin bijak.. kalo dlu masih dlm pantang.. ngeeeeee
- sedih xdpt p kubur arwah nenek belah daddy.. lantaran cik P mai... adusssss xpe la .. dr jauh ku utuskan doa.... amin..
- petang ry trus balik pasoh kg iolss lantaran hal x diingini mengguris hati.. cewaaahhhhh


baju ry pertama kami...

raya kedua 
- misi melawat mak sedara yang sakit breast cancer....
- layan sedara mara datng mah.. pengsaaannnn... ramai plak tuh skali dtg..... xpe.. iolss mskkan lontong goreng ajer.... *sian den.. da den je ade time tu ngn mak.. xkn nk suh masak kot
- raya mah abang sayang.... ngeeeeeeeee
- raya mah besan mak iolsss.... harus tu pegi.. kate besan kan kan kan.... 
- kejadian x dingini berlaku between ateh n angah.. lantak ah.. iolss x amik pot.. ngeeee lagikkkkkkk

baju ry kedua... tapi daddy utk ry kedua ni ade 2 helai baju... 
so ni bju pertama utk ry kedua dia.. same ngn manja...
 toksah lah tgk tarikh tuh.. sbb ms ni kami da lik seremban

raya ketiga 
- melawat sedara mare kat seremban .. huhuhuhu
- dapat berita ade kemalangan berlaku menimpa my jiran...
- berita buruk lagik... mangsa meninggal dunia.... innalillahiwainnalillahhirojiun... 
*cerita nyer dlm next entry

baju ry ketiga.. ngeeee..... itu sajek la baju kami... baju manja je berderet2... 

raya keempat 
- kembali ke melaka untuk ziarah arwah...
- suasana yang amat memilukan.. semoga isteri arwah iaitu my jiran tabah.... 
- mlm tuh balik je dr umah arwah kami dpt plak berita ayah kaklong a.k.a abg fauzi sakit... oh no... kembali PSY...... rush ke seremban plak.. misi membantu abg fauzi....

raya kelima - keenam
- masih dlm misi membantu abg fauzi .... da ilg plak dia.. xtau ke mn... kerisauan melanda tkut dia mencederakan orang.... 

raya ketujuh
- masih dalam misi mencari abg fauzi.. tapi aku da kembali keje... oh no!!! maafkan mummy kaklong.. mummy hnye mampu menolong dari jauh.... smbil bg arahan... 
- alhamdulillah abg fauzi dijumpai selamat... hmmmmm legaaaaaaaaaa
- masih lg kepenatan menguruskan abg fauzi....

raya kelapan
- siang keje..
mlm p open house umah ex ibu manja.... masih lg kepenatan... 

*raya ni tidaklah begitu menggembirekan kami.... lantaran kami masih bersedih dgn pemergian jiran terdekat dan misi mencari abg fauzi... tp aku puas.. puas sbb aku mampu membantu bkn setakat melihat... alhamdulillah.... mood menulis pn masih xde... so maaf la pd yang membaca.... harap faham situasi yer.... 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...