KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

29.10.11

Semangat itu penting

Salam

Rasenye ramai sedia maklum dengan semangat daku nak
 menyusukan manja dengan susu badan sehingga dia sendiri menolak... 
da lebih 2 bulan aku hadapi masalah yang sama...
nipple crack dan berdarah...
kejap kiri kejap kanan...
rasenye sume ubat da aku cube tapi tu la...
belum ade tanda nak sembuh sepenuhnya....
pulak tu manja plak dapat nyem je xmo da benti...
pandang btol pn xmau... adussssss...
stok EBM makin susut.... rasa malu menebal untuk bgtau pada ibu2 susuan manja bahawa stok susut tuh...
walopon daku sendiri cuba untuk marmet.. hasil mmg x seberapa....
xtau la kenapa.. mgkin sebab banyak faktor...
benonye daku da mule goyah.... da mule terpikir nak kasi manja susu FM...
tapi sangat siankan dia... dalam kesakitan ku masih bagi manja direct....
sape cakap x sakit weh... sangat pedih... tapi x la ku bagi nyem yg berdarah...
jadi drakula manja kang.. aritu je skali ku memule tgk ok da nyem tuh...
duk kasi manja...
tup2 tgk erkss berdarah.... xleh wat pe la....
sampai bile ye semangat juang aku ni akn kekal???
wallahhualam.... hmmmmmmmmm
kate orang suh aku p klinik... tapi hmm susah la nak cakap...
daddy suh tunggu dia... dia plak asik keje....
aku da gunekan macam2 jnis krim.. macam2 minyak.. bahkan da cuci ngn air garam pun..
pedih?? da lali rasanya.. demi anak ku lakukan jua....
ku hanya terpikir je nk kasi FM blom sampai tahap nekad...
harapnye kalo tibe masa tu manja paham kenapa mummy x dapat truskan lagi penyusuan susu ibu tuh...
tapi manja ketahuilah pantang mummy beralah sebelum parah... huhuhuhuhuhu







Pizza Daging Bersosej Dan Pizza Daging Mayonis

Salam

Akibat masalah teknikal yang melanda, jadi aku amik keputusan mau bikin pizza semalam...
alhamdulillah percubaan kali ni tetap la menjadi...
bahkan daddy suke bangat... kaklong toksah cakap ler.. 
dia sume pun ok.....
tapi sian manja ler, xdapat makan sebab pedas skit...
ngeeeeeee.. nanti mummy bikin mini pizza utk manja yer...
daddy cakap semalam.... nanti daddy cari buyer mummy buat pizza...
Duan jadi delivery... perghhhhh tinggi cita2...
sebab kate daddy pizza ni terbaik....
sejibik macam pizza hut... erksssssss
terasa di awangan plak... tq daddy....

ini pizza daging bersosej....

ini pula pizza daging bermayonis.. bezanya cume yang ini x letak sosej dan ditambah mayonis...


resepi untuk doh... seperti biasa aku gunekan resepi CMG ler... 
ngeeee.... kredit to CMG... Peace yawwwww

bahan - bahan

300g tepung -- aku gune tepung high protein
6gm instant yis -- aku letak satu camca kecik... camca yang memang disediakan bersama breadmaker aku
20gm mentega 
10gm gula halus -- same la dengan gula castor... tapi aku gune gula biasa je yang jenis halus tuh.... 
1 camca bread improver -- aku guna camca bread maker aku
1/4 camca teh garam -- aku letak secubit jer
1 1/2 camca besar madu -- aku guna camca besar
170ml air
*** tambahan aku letak 1 camca bread softener
sedikit tepung untuk ditabur + masa di canai

manakala resepi untuk sos pizza pula

1 labu bawang besar dicincang halus
1 bj bawang putih dicincang halus
2 sudu besar tomato puree
2 sudu besar cili kering
sedikit garam
sedikit oregano
sedikit basil
sedikit parsley
daging cincang secukup rasa --- pepandai agak yer

bahan-bahan lain untuk pizza
2 sudu besar tomato puree
keju mozzarela
bawang besasr yang dipotong bulat
potongan nenas -- aku gune dalam tin ajer
sosej dipotong kecil
mayonis - untuk pizza mayonis

cara -cara 

untuk doh :---- masukkan semua bahan dalam breadmaker... 
setkan ke doh... dan on.. tunggu sehingga siap..
selepas itu keluarkan doh yang telah siap dan doh dibahagi dua... 
 ambil satu doh dan mula mencanai dengan menggunakan tepung yang ditabur.... 
tekan2 dan gelekkan doh hingga menjadi seperti roti canai...
 letakkan doh di pizza pan dan mule menekan sedikit untuk sesuaikan doh dengan pizza pan...
 pastikan doh di bahagian tepi pan itu lebih tinggi dari bahagian lain... (ala macam pizza hut tuh) 
untuk sos :--- masukkan minyak... tumis cili kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau... masukkan tomato puree dan daging hancur.... biarkan seketika... 
masukkan garam , oregano, basil dan parsley... gaul sehingga masak....
untuk pizza :--- sapukan tomato puree dan sos pizza di doh yang siap dicanai... 
sebelum itu sila panaskan oven anda terlebih dahulu yer... 
selepas sapukan sos dan tomato puree anda bolehlah mule 
menyusun bahan2 untuk pizza mengikut kreativiti anda....
dan diakhiri dengan taburan keju mozzarela.... keju ni anda kna pastikan keju yang telah di hiris nipis
 (saya beli keju yang da siap di sagat) .. selepas itu anda bolehlah membakar 
pizza tersebut dengan suhu 150 darjah selama 20 min... 
tapi hendaklah diingatkan semua oven adalah tidak sama... 
untuk mengetahui pizza telah masak adalah dengan melihat keju yang da cair 
dan doh berwarna keperangan... selepas itu ready utk di makan....






27.10.11

Homemade Pizza

Salam...

Menu homemade lagik..
lagik lagik lagik...
muehehehehehehehe...
kali ni aku bikin pizza plak..
pizza ni permintaan daddy dan resepi dari mat gebu...
korang leh dapat kan resepi kat situ...
untuk doh la...
memang terbaek la..
gebu sungguh...
kredit untuk CMG...

manakala bahan untuk sos plak..
sendiri bikin guna bahan yang ade kat umah je ler...
ngeeeeeeeeee
aku wat dua versi pizza...
satu pedas ... satu g bese jer...

bahan-bahan yang aku gunekan :

tomato puree
oregano
basil
parsley
sosej
bawang
keju mozzarela
untuk pizza pedas bahan masih same cume tambahkan cili kering yang dikisar ajer.. 
lebih elok kalo dimasakkan dlu cili tuh... 

 pizza ni versi x pedas... memang dibuat khas tuk manja ngn kaklong sebab diorang xleh pedas

yang ni plak pizza versi pedas... untuk aku ngn daddy.. muahahahaha..
memang terbaek la... pizza yang sememangnya gebu!!!!
terbaek... tq CMG







Puding Milo

Salam...

Wahhh... 
Arini asik update resepi je...
sebab nye aku agak bizi lately..
so segala resepi yang aku try terpaksa update pepagi..
dan auto publish je ler...
itu je la mampu kannnn...
keje perlu diutamakan...
ngeeeee
ok jom tinjau resepi puding milo ni sebelum aku merepek lagi jauh

saya dapat resepi dari sini


Bahan-bahan
  • 3/4 cawan serbuk milo
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3/4 cawan susu tepung
  • 4 Tbsp tepung kastad atau tepung jagung
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 10 gm serbuk agar-agar - saya gunekan agar2 tali sepeket
  • 4 1/4 cawan air
  • 2-3 Tbsp mentega


Cara-cara :
  1. Masukkan semua bahan kecuali mentega ke dalam periuk dan masak di atas api hingga mendidih.
  2. Masukkan mentega dan terus kacau larutan hingga likat. Tutup api.
  3. Basahkan acuan pilihan anda dan masukkan larutan yang telah masak tadi. Biarkan beku.
  4. Boleh dinikmati.

**** kalo letak nata de coco pn terbaek... ngeeeee aku mmg suka derhaka resepi nih







Giant Choc Cheese Tart

Salam...

Hehehehehehehe...
bile gadget da ade nih tangan pun gatai ler nak bikin macam2...
aritu (ahad lepas) aku bikin giant choc cheese tart...
resepi shell ngan cheese dapat dari kawan aku... 
tapi dia kasi hak blueberry cheese tart nye resepi..
aku p wat choc cheese tart....


tadaaaa.... hehehehehe... 
like usual la hasil keje x cantik..
first time wat kannn...
nanti aku cube wat lagik eh....
hasil cuitan anak buah lagik..
memasing x sabar da nak rase...
tapi mmg terbaek la....
dengan kebesaran 18cm mmg da look like kek da...
sodap!!!!!!!!

p/s ade sesapa nak resepi?? sile tinggalkan komen yer.... resepi tertinggal kat umah.. lupe suda....







Gadget Dapo Lagik...

Salam...

Adusss....
Kegilaan saya dengan gadget dapo xleh nak dipertikaikan lagik...
ngeeee....
ade separuh barang my anak buah belikan... 
kat daiso...
ade gak separuh lagik saya beli kat giant ajer..
dasar kan...
ngeh ngeh ngeh...

 acuan aiskrim.. beli kat daiso... dap eh aiskrim blackcurrant... ngeeee


acuan cheese tart size 18cm beli kat daiso.... 
pizza pan, pizza cutter, ngan berus utk sapu sapuan.. ngeeeee....
acuan cheese tart gergasi tuh leh wat pai skali....
nanti nak tambah lagi nih... kannnn dasar pija.... muahahahahahahaha









Hobi Manja Skang

Salam...

Dashummmm..
hehehehehehehe
hobi manja skang...
Menulis.... tapi aku xkasi dia pen or buku pn...
tulis je ler kat board tuh....
naya je kang satu umah dia kasi wat mural...
ngeeeeeeee......
ni asas je nak train dia...
da ok dia pegang sume aku kasi tuka ler ngn buku nanti....
xsalah kan....
ni board baru beli dia da ngaruk suh bukak plastik..
dia mau tulis...
so xdapat wat per... kasi letak dalam troli ltk barang....
pastu dia duk diam jer sampai abis soping.....
terbaek la manja....
selalu kalo bawak soping dia duk kat seat khas tuh....
tapi tangan capai sana sini...
bile ade board ni diam jer.....
ngeh ngeh ngeh






25.10.11

Yehhhh!!! N9 menang!!!

Salam

Hmmm agak kelewatan saya untuk update pasal nih...
Minggu lepas piala malaysia separuh akhir between T Team dan N9...
selepas kekasaran berlaku, N9 berjaya menempatkan diri ke final..

sila lihat video ini.. aksi manja nengok live bola sepak tuh..
hehehehehehehe...
mmg terkejut sume... sebab x sangka dia minat bola sepak...


video

dia leh duduk tengok perlawanan ni sampai abis woooo..
sorilah video agak gelap sbb time tuh ade binatang ape ntah yang menggigit tu sampai kami terpaksa tutup lampu... kemain banyak binatang tuh... ish ish ish


penyokong kuat n9 nih... ptt ler masa aku peknen kemain lagi aku minat dak kembar nun..
ngeeee.. hahahahahahaha


Calon Menantu Terbaik!!!

Salam...

Mai dekat mai dekat...
tgk bawah ni...
cewahhhhh


bukan ni je dia sllu wat...
mop pn dia nak wat...
lap2 meja pn wat...
hahahaha...
paling bahaya dia nak masak sekali...
eee ngeri.....


p/s sape berkenan leh la isi borang ye... yang da isi duk dendiam k .. selection thun depan...

18.10.11

Ego Or What??

Salam...

Semalam aku p menerjah MYDIN kat seremban nih...
katenye baru bukak.. di bangunan baru i means...
hmm not bad la... like mydin melaka tp kecik skit ...
barangan same jerk...
berbalik soal tajuk di atas...
aku huraikan mengikut situasi la yer...

SITUASI 1
sepasang suami isteri da abis membeli belah... troli ditolak oleh si isteri...
anak2 berjalan dengan isteri manakala si ayah di hadapan...
tup2 si ayah menoleh dan berkata kuat...
"ape ke lembap sangat??" bak sini la aku bawak... sambil dia tarik troli tuh....

-------- situasi ini saya x penah alami dan amat2 terkjut actually... for me xpatut la wat gitu kat isteri... cakap la elok2... kan ke lebih manis.. anak2 dengar pn sejuk jer... ni main jerkah gitu depan anak2 bahkan public.. aib la isteri tuh... ni nk diklasifikasikan sebagai ape ye?? EGOkah???

SITUASI 2
sepasang suami isteri... yang beratur di belakang saya masa nak buat pembayaran...
si suami : " yang ko p sini apekejadah?? sana kan kosong??
 bangang btul... kalo bayar dr tadi da balik da"
si isteri : "ingatkan sini cepat" dengan muke serba salah dan berkata dengan nada perlahan
si suami : " itulah bile orang cakap tu dengar..."
untuk pengetahuan si isteri la yang wat payment, si isteri la dukung anak... selain memantau anak2 dia yang lain seramai 4 orang.... si suami hanya lenggang kangkung kulu kilir dengan muke berlagak dan x puas hati....
kalo ini nak diklasifikasikan sebagai ape plak yer????







Kesakitan Itu Terus Berulang....

Salam...

Hmmm...
Rentetan dari entri ini ...
kesakitan itu terus berulang...
da baik luka kembali... ubat nye hanya satu...
stop dlu direct to manja...
but!! aku ni xla bape nak reti teknik marmet...
xpenahnye aku dapat banyak kalo wat...
paling banyak 1 oz setengah ajer..
ngeeeeeee...
kompom2 salah teknik kan... hmmmmm

ni ha salah satu bukti.. ni la hasil yang dapat setelah setengah jam bermarmet

stok memang merudum abis...
sampai terpikir takkan la aku nak harap susu orang...
adekah impian aku untuk sukar utk direalisasikan???
adekah manja akan minum FM jua akhirnya...
wallahualam... walopon kadang2 naik malu ngan kedua2 ibu susuan manja..
hmmm apekah cara lain.... puas da aku tanya sana sini..
ade yang aku tanya sekali jawab trus senyap..
ade yang kate da xtau nak wat ape...
da tanya pada doktor... itu je la cara... stopkan direct BF...
but xleh... manja still memerlukan aku....
sampai berlaku perndarahan my Cik N....


ini kesan darah dari hasi rekahan cik N... uikss sakit!!! tapi nak wat guano??
harap sangat kot2 ade di luar sana leh membantu...
aku pohon.... jasamu ku kenang... bantulah aku mrealisasikan impian nan satu ini...



Sharing Is Caring

Salam...

Hmmmm...
Lately ramai sahabat merungut..
apelah si polan nih asik share baby kna buang la..kena dera la..
itu la ini la..x terkecuali gak rakan yang share benda baik...
penerimaan orang lain2..but for me...amik mende tu jadikan teladan..
mgkin sahabat yang share ingin mengingatkan kite sume agar x melakukan mende yang same...
tapi pada masa same kite perlu la seimbangkan atau melebihkan share mende baik..
cube pikir logik la..kalo kite share mende2 positif, 
secara x langsung bile sahabat banyak kali baca terkesan di hatinya...
kannnnn.... x lupe gak yang kena berdush2 bile share mende yang ade kaitan dengan agama...
bukan lah saya nak menidakkan... tapi pada saya walopon mende yang kite share tuh baik tapi kalo orang pandang negatif susah jugak lah...sebab saya penah kena... 
walopon saya tau mende saya share tu tipu2 jer tapi bile pk positif kite pn jadi takut bile baca.... 
mesti terpikir xmau buat lg da... atau macam2 la....
kadang2 kite terlalu angkuh dengan ilmu kite ade.. sampai terlupa kite menyakiti sahabat...
x salah nak kongsi ilmu kalo caranya betul...
macam ade sahabat saya... berkongsi segala ilmu yang dia ade... saya sangat kagum...
sebab secara x langsung saya pun terpikir utk berbuat kebaikan... 
kate orang sebab tu la ko kena pilih kawan baik2...
abis kawan yang terpesong sape nak kawan?? itu pada saya la...
saya tetap kawan sume orang... saya x memilih... andai kata jodoh kite berkawan dengan dia..
ape sahaja ilmu kite cube share dengan dia.. x banyak pn sikit mesti ade terkesan di hati dia..
tidaklah saya cakap saya baik.. sebab saya tau nun di luar sana ramai aje duk kutuk saya..
tapi inginlah saya tekankan... sharing is caring... kalo x suke kawan tuh post mende2 gitu ko hide..
jangan la sampai ko remove dia as ur fren... FB or laman sosial lain kan ade aplikasi yang canggih...
xyah sampai blok or remove... just hide la... atau personally la tegur dia... PM dia kate korang xsuke...
xperlu kot tulis or komen kat mende yang dia share kate weh itu salah ini salah...
kan ke da malukan dia tuh.... hmmm renung2kan lah yer..... saya hanya kasi pendapat ajer... ngeeeeeeeeeee





Gelagat Manja Di Pagi Hari

Salam...

Manja sejak2 mandai jalan ni kemain lagi dia...
kulu kilir saje....
tapi rutin dia tiap pagi adelah meronda naik motor ngn daddy...
xkire daddy lewat ke x tu wajib dilaksanakan..
boleh moody sepanjang hari ok ank dara ni kalo x naik motor..
ish ish ish..


memule dulu kami x ajar pn... tapi ade skali dia p beli nasi lemak ngn daddy...
eh da sedap... tiap pagi request nak naik motor...
tapi sekejap je pun.. sekali pusing... seb baik kannnnn...
dia juga akan disuakan biskut untuk kasi dia leka..
ngeh ngeh ngeh.... kannnnn pandai aku kan...
kalo dalam kete itu je la jalan terbaik untuk dia...
biskut sentiasa di tangan dan bersilih ganti...
biskut kegemaran biskut marie.... ngeeeeeeeeee.......
xpelah.. janji manja sihat dak aktif...

see... peace tetap tunjuk.. biskut xmau lepas... hehehehhehe... adui manja2...






Manja Melaram

Salam...

Kannnnn...
Da nama anak pompuan xlari dari perkataan melaram..
adoi la hai...
alkisah semalam p mydin..
dia leh nampak lak beg cantik.... eh jerit2 sambil tunjuk ke daddy...
kami memang nak cari beg lagi utk dia..
sambar je la... sampai je mah.... terus p tempat kasut dia suh pakai kan kasut...
pastu suh lak pakai beg... tu diahhh... kulu kilir melaram...
bile orang x pandang marah.... suh pandang.. sambil sengeh cumil dia tuh..

hehehehehe... terkurung xleh p dapur.. wek wek...

alahai anak..... da abis kulu kilir,
dia amik plak beg lama ngan beg p mah ibu...
dia nak angkut kua sume barang dalam tuh.... 
mengemas plak... alahai sayang.... xyah ler kemas... 
mummy ade je ni nak ngemas... pengsannnnnnnnnnnnn

duk kuakan baju dari mah ibu.. nak masukkan dalam beg g satu.. 


17.10.11

Roti Putih a.k.a Roti Benggali

Salam...

ngeee malam minggu lepas...
keinginan nak mencuba resepi kak sue aleen kasi memang tinggi...
muahahahahaha...
so ape lg..  bahan sume ade...
masuk ade je dalam breadmaker...
set timer... dgn hrpan pagi esok suda bole makan..
dan harapnye menjadi la dengan jayanye....

jom tinjau resepi yang saya copy dari post beliau... izinkan saya ye kak sue aleen...

Bahan-bahan ( 12-14 keping )

1Cawan air, suhu bilik
1 sk garam
1 sb madu
3Cawan tepung serbaguna @ tepung gandum ---- saya gune tepung high protein
1/4Cawan susu tepung
2 sk gula
1 1/2 sk yis
3 sb margarine

* saya tambah 1 camca bread improver dan 1 camca bread softener...


Cara-cara

Breadmaker:

1. Campur semua bahan ke dalam breadmaker
 (ikut turutan yang disyorkan oleh pengilang, bukan ikut turutan resipi ini).

2. Bila siap, keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk keluarkan angin.
 Bentukkan bentuk roti loaf, letak dalam loaf pan.

3. Biarkan naik 2 kali ganda lebih kurang 40 min.

4. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu pada bahagian tengah, 
175C selama 25-30min.

5. Sejukkan atas redai sebelum dipotong.

******** turutan 2-4 saya x wat sebab siap set timer.. 
so tau2 pagi esok da leh makan jer************

Mixer/Uli dengan tangan:

1. Dalam bekas, masukkan tepung gandum, gula, yis, susu tepung, margarine, 
dan madu dan kacau sebati. Pastu baru masukkan garam.

2. Buat lubang ditengah-tengah dan tuangkan air ke dalam adunan.
Uli sampai doh tak melekat di tangan/dinding bekas
 (tambah tepung kalau perlu sebab lain tepung lain kuantiti serapan air) dalam 8-10 min.

3. Keluarkan doh dari bekas, uli sikit atas papan pencanai bersama sedikit tepung sampai doh jadi elastik. 
Perapkan doh sejam hingga naik 2 kali ganda.

4. Tumbuk-tumbuk keluarkan angin, bentukkan bentuk loaf dan letak dalam bekas dilengser margarine.
 Perap 40min sampai naik 2kali ganda.

5. Bakar pada oven yang dipanaskan terlebih dahulu,
 175C untuk 25-30min atau sampai warna atas keperangan.

6. Sejukkan atas redai.



fuh seb bek jadi weh... sebab dalam pale da tkut bangat...
kot la xleh nk set timer kan... 
daddy xtau pun aku duk wat roti...
dia kate tertnya2 gak pagi tuh nape wangi je umah sampai bilik terbau wangi roti...
ngeeeeeeeeee....

kemain lembutnye... syiok sungguh tgk percubaan menjadi...
sarapan kami bertiga ni ler pg ahad tuh...
kenyang!!!! roti panas kan... manja pun suke bangat....
nanti korang try ah... x rugi woo cube


Daiso here i come.. ngeeee

Salam...

Weekend yang memenatkan...
Jumaat abang tersayang datang mah..
nak p tgk bola katenye...ngeee.....
seb bek n9 menang ok.......sabtu tu keje half day pastu bergegas lak blik masak..
kang lapar abang sayang n family.. pasal kaklong ade klas pg tuh.. 
so nak harap sape lah masak...after that x wat ape da....
malam kasi bikin roti la...ngeeeeeeeeee
dap2.. tp aku set timer da...pepagi baru leh makan... terbaek!!!!
entri pasal roti jap g yer... ngeeee
pastu dalam kol 12 p melawat kaklong...
sambil ade urusan penting melibatkan kami..
erksssss... p jalan2 lagik...
p the curve... tp p sana satu je misi aku..
nak p daiso!!! hahahahahahah dasar...

sempat tuh aku snap pic.. kenangan pertama kali p daiso...

sampai je daiso aku telah menjadi kegayatan...
kerana teruja melampau.....
actually nak kasi tau nih.. aku mmg masang impian lama da nk ke daiso...
akhirnya daddy menunaikan jugak... ilebiu daddy.. nanti i nk p lg okeh...
tapi hasil yang dapat dibeli ade 4 item jer..
sebabnye... banyak masa dihabiskan main kejar2 ngn manja...
aduyai manja.. kurus mummy pas nih....

ini je hasilnye.... 
ade bread knife (pdhal da ade satu kat mah), ade doll manja, ade baju untuk doll manja ngan  tmpat tisu untuk mak.. ngeee mak jgn dilupe... wajib tuh....
tapi memang seronok la daiso untuk peminat kitchen gadget mcm aku ni ha... kemain la pengsann tgk macam2 barangan tuh.... paling lama opkos la kat bhgn dapo kannn....
dalam ati da nekad... nanti nak p lagik...
lagipon dkat je ngn kondo kaklong... so xde mslah la kan..
ngeeeeeeeee....
pas balik dari sana p mah ibu susuan manja lak... 
wat clearance stock kat sana...
ngeeee...
sebelum tuh singgah jai kedai berdekatan situ...
mau beli lagi satu box utk taruk susu...
tup2 tgk ade lak beg untuk manja..
da seminggu duk sebei beg...
xde jumpe hak manja suke and aku kenan...
la ni da jumpe sambar je la..
x mahal.. rm15 jer... ngeeeeeeeee 
sebab beli beg??? 
ms dia mah bs kakak2 dia sume pakat main beg.. so dia pndang je and main beg orang.. 
kali ni mummy beli tuk dia main sesame.. pompuan kan...
kompom nak lelawa.....





14.10.11

Hari ini

Salam...

napelah aku lately...
rase lain sangat da...
orang tuh yang wat aku jadi macam nih...
ish ish ish...
lantak la kan... rezeki kan ade di mana2...
insyaallah...
eh mau update kisah arini ler...
pepagi g murah da rezeki aku...
auntie bakeri sebelah sedekah sarapan...
muahahahahaha...
ade roti canai, ade kuih talam ape ntah , ade kuih seri muka... ade nuget 2 ketul...
burp alhamdulillah.. selamat rm5 utk sarapan aku....
ngeh ngeh ngeh...


tengah ari pulok suami aku masak..
ngeee... mesti ramai duk tanya.. awat somi hang plak masak..
lor da dia balik awal tengah ari.. so dia masak la...
dalam rumah tgga ni kna la give and take... isteri bukan bola ok..
sukati je nak sepak ke mana2...
cisss!!!!
daddy masakkan telur sambal ajer... tapi totap la sodap....
air tangan suami pn sedap tau...
dan now... aku tgh kunyah kuih udang... perghhhh.. makan x henti..
alasan kukuh... orang breastfeed memang gini..
erkssss..... babai je la yer... xreti da nk tulis gapo.. merepek meraban suda...
babai uolsssss adiossss








11.10.11

Manja @ 1 year 2 month

Salam

Agak kelewatan ku update pasal perkembangan manja kali ni..
xtau la nape...
lately rse mengah n penat jer..
huhuhuhu...
ape pn xreti nak citer panjang lebar...
manja skang da boleh berjalan....
sangat suke ber'kemas'...
sangat suka 'masak' sampai terpaksa bikin safety gate...
dia juga suda arif tentang perasaan mummy..
kalo mummy tgh bad mood dia akn datang usap2 pipi...
cium mulut... sambil peluk2...
kalo mummy nangis dia pn ikut same...
kalo mummy gelak dia pn same ikut..
dia juga pandai tunjuk reaksi xmau, nak dan sebagainya..
at this age telatah dia amatlah mencuit ati..
ade je mende dia cube wat utk amik perhatian....
hmm ape lg yer... xdapat pk da.. hahahaha
sebab over excited dgn kepintaran dia.... ngeeeeee

pic ni diambil lepas dia bengang sebab x dapat main kat tangga.. ngeee...
abaikan idung kembang itu sebab da jadi hobi plak.. kembang2 idung.. ish ish ish...
jari tuh bukan 1malaysia ok.. itu peace versi dia..
tp ok gak kot... 1malaysia... sungguh patriotik ank hamba.. korang ade??











Ultra SlimFit™ TV Samsung Untuk Dijual

Salam....

Saya ingin menjual TV jenama samsung... masih dalam keadaan elok... baru dipakai 2 tahun lebih.... bersaiz 29" ... sudah diset ke astro beyond full HD .... harga RM 500 termasuk DVD player brand AGIP .... harga masih boleh dirunding...



sikit info mengenai TV ini :---

Features :

  • Nano Pigment technology
  • DVD input jack
  • Turbo plus Sound

Spec :














5.10.11

Safety Gate untuk Manja

Salam

Alhamdulillah...
Safety gate untuk manja da siap di pasang..
serius ku kate ku sangat puas ati ler ngn hasil kerja depa nih...
kedai besi ni dkat je ngn mah ku nih...
untuk hasil mcm ni depa mintak rm300 jer...
murah wooo...
ade daddy tnye kat org len.. depa mintak rm900...
kebabom la kalo aku nak yg tuh aritu..
kannnnn....
tujuan safety gate ni adelah kerana kerajinan manja ke dapur memsak..
ku x riso banyak... ku riso kalo ku tgh masak... dia capai periuk panas ker..
kuali ade minyak panas ker.. bahaya la kan..
menurut rakan2 ku.... biarlah berhabis asal x menyesal... 
sebab sebelum ni ku mintak pendapat mereka..
almaklum ler.. ku ni bkn nye kaya pn... 
ngeeeee......
mesti la manja terkejut kang ni... tgk2 da ade gate la...
hahahaha peluang nk main masak2 da xde...
gate ni panjangnye lebih kurg 10 kaki gitu.. lebar x lebar pintu tuh..
tu sbb kna tempah bagai... hehehehehehe...
kalo kat tgga beli hak readymate tu jer...
sbb ni lebar so tempah ler jawabnye



tadaaaaaaaaaaa ni lah dianye.. hehehehehe.. manja suda ade halangan yer..
pasni nk mkn je dibenarkan masuk kawasan dapur..
lain no no no.. ngeeeee
sj aku pilih design ni untuk elakkan manja memanjat...
kupilih lak size antra besi tu kcik... tkut manja masuk kut celahan tuh....
tinggi ni same tggi ngn pinggang daddy...
daku kemetot jer... hehehehehehe
kaler putih lak sebab samekan dengan grill mah aku....
itu sajor





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...