KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

17.10.11

Roti Putih a.k.a Roti Benggali

Salam...

ngeee malam minggu lepas...
keinginan nak mencuba resepi kak sue aleen kasi memang tinggi...
muahahahahaha...
so ape lg..  bahan sume ade...
masuk ade je dalam breadmaker...
set timer... dgn hrpan pagi esok suda bole makan..
dan harapnye menjadi la dengan jayanye....

jom tinjau resepi yang saya copy dari post beliau... izinkan saya ye kak sue aleen...

Bahan-bahan ( 12-14 keping )

1Cawan air, suhu bilik
1 sk garam
1 sb madu
3Cawan tepung serbaguna @ tepung gandum ---- saya gune tepung high protein
1/4Cawan susu tepung
2 sk gula
1 1/2 sk yis
3 sb margarine

* saya tambah 1 camca bread improver dan 1 camca bread softener...


Cara-cara

Breadmaker:

1. Campur semua bahan ke dalam breadmaker
 (ikut turutan yang disyorkan oleh pengilang, bukan ikut turutan resipi ini).

2. Bila siap, keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk keluarkan angin.
 Bentukkan bentuk roti loaf, letak dalam loaf pan.

3. Biarkan naik 2 kali ganda lebih kurang 40 min.

4. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu pada bahagian tengah, 
175C selama 25-30min.

5. Sejukkan atas redai sebelum dipotong.

******** turutan 2-4 saya x wat sebab siap set timer.. 
so tau2 pagi esok da leh makan jer************

Mixer/Uli dengan tangan:

1. Dalam bekas, masukkan tepung gandum, gula, yis, susu tepung, margarine, 
dan madu dan kacau sebati. Pastu baru masukkan garam.

2. Buat lubang ditengah-tengah dan tuangkan air ke dalam adunan.
Uli sampai doh tak melekat di tangan/dinding bekas
 (tambah tepung kalau perlu sebab lain tepung lain kuantiti serapan air) dalam 8-10 min.

3. Keluarkan doh dari bekas, uli sikit atas papan pencanai bersama sedikit tepung sampai doh jadi elastik. 
Perapkan doh sejam hingga naik 2 kali ganda.

4. Tumbuk-tumbuk keluarkan angin, bentukkan bentuk loaf dan letak dalam bekas dilengser margarine.
 Perap 40min sampai naik 2kali ganda.

5. Bakar pada oven yang dipanaskan terlebih dahulu,
 175C untuk 25-30min atau sampai warna atas keperangan.

6. Sejukkan atas redai.



fuh seb bek jadi weh... sebab dalam pale da tkut bangat...
kot la xleh nk set timer kan... 
daddy xtau pun aku duk wat roti...
dia kate tertnya2 gak pagi tuh nape wangi je umah sampai bilik terbau wangi roti...
ngeeeeeeeeee....

kemain lembutnye... syiok sungguh tgk percubaan menjadi...
sarapan kami bertiga ni ler pg ahad tuh...
kenyang!!!! roti panas kan... manja pun suke bangat....
nanti korang try ah... x rugi woo cube


3 kekawan suda kasi komen:

umie mia said...

okla tu.. aku blom cuba buat roti putih ni lagi.. oh ye aku dah beli breadmaker.. 2 kali buat gagal roti tu keras.. kali ketiga buat roti kentang baru ok.. tapi byk yg perlu dibaiki lagi hehehhe

Pijot said...
This comment has been removed by the author.
Pijot said...

tu diah kannnn... selamat datang ke alam meroti.. erksss.. hahahahahaha... breadmaker pe ko belik .. cosway ker??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...