KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

22.12.11

Manja Mancing??

Salam...

Ngeeee...
citer da lame....
baru ler nk update ke sini....
kerajinan untuk mggu ni terserlah katenye.....
aritu daddy nak p mancing..
kat kolam kesukaan nya ler... 
Kolam Memancing Alang Salleh...


kat rantau nun... tapi ms tuh den decide nk try la ikut smbil bawak manja...
lama gak den x ikut daddy p mancing...
teringin katenye... muehehehehehehehehehehe
sampai je sana manja memang excited... 
tp bukan excited nk tgk daddy mancing...
excited sbb nk swimming... aiyakkkkkkkkkkkkkkkkkk......
memule elok je main kat tepi2.... sambil den berjga2...
kulu kilir dia berjlan... seronok sungguh lapang tanahnye kannnnn...
nampak bird, dia p kejar bird... nmpk cat p kejar cat....
da pnt duk jap... den suapkan makan...
eh xmau... bile turunkan je dr kusi ni yg dia wat...


siap melambai weh.... den biarkan dlu..
nak tgk dia p mana....
alamak!!! ke kolam tujuan dia... nak main air.. kompom!!!
berlari daddy mengejar... xmau plak tuh....


dek kerana kena marah ngn daddy dia wat muke gini..
nk turun xleh da....


 akhirnya x sampai 2 jam daddy mancing..
da cabut balik..... serik daddy nk bawak kami especially manja...
muahahahahahahaha..
acara mancing2 bertukar menjadi acara kejar2... lalalalallalalalala
tapi!! den berjaya memujuk daddy dengan usapan hikmat...
makan kat port best kat PD.. alang2 da sampai rantau.. dekat je ngan PD.. muehehehehe
sambil menyelam minum air katenyer....







Manja Sembelit??

Salam..

nak dijadikan citer...
2 ari lepas...
manja berjaya wat mummy cemas tahap maksima...
tgh lena dia titon... tup2 dia jaga trus nangis skuat ati...
mummy pujuk kasi nyem xmo...
daddy pujuk xmo gak..
lastnye daddy bawak nek atas..
pastu daddy kate dia perasan poyut manja tegang giler!!!
aku da cuak... dalam pada tu manja masih menangis tuh...
skali trus uwekkkkkkkkkkk....
melambak muntah kua.... satu hal nak bersihkan.. 
nangis ttp diteruskan.. terus aku decide...
either u like it or not... jom p spital!!! ckp kat diri sendiri...
by hook or by crook...
capai tudung, suh daddy start enjin kete dan bedesup....
kami p kecemasan HTJ... almaklum da tgh mlm..
dan kami pn mmg suke ke gomen benonye...
muehehehehehehe...
sampai sinun da register sume.. manja nmpk semakin sembuh pulok...
berlari sn sini.. usik baby la.. cuit nenek la...
mcam2... mummy xduk diam risokan dia....
pastu trus kna manggil.. memule MA je cek...
basic check up jer.. pastu baru doktor plak..
smpi sini mmg terbaek la!!! aku puji doktor ni...
mmg sgt baik.. penerangan sgt jelas....
ape yg pasti manja bole di klasifikasikan sembelit....
doktor sajes la kasi manja prunes.. kasi minum air bebyk...
kasi minum air VEGOOD....
air ni mmg aku tau elok.... so memandangkan air ade kat mah..
terus kasi manja... oppsss... doktor kasi air garam tu jer..
katenye kalo manja muntah kasi dia minum skit2...
sbb aku ckp manja lately batuk + muntah di tgh malam...
esoknye... aku tnye ibu.. manja ok x.....
ibu kate ok sesgt.. main sn sini.. yak pn da ok...
balik tuh terus beli sedozen air VEGOOD lagik..


nih sebahagian dr stok manja..
alkisah anak dara tuh ngikut ayah long gamaknya..
nak air ade kaler... xdo kaler xmo..
apesal manja sllu folo ayah eh?? hmmm samting nih..
ko mandrem manja eh long?? ngeeeeeeeeeee
ape yg pasti... aku sajes korang.. kalo ank sembelit ke xmo minum air kosong ke.. 
kasi la air ni.. sebab dia x merbahaya.... korang leh masuk sini untuk kandungan dia 
dan juga masuk sini untuk perisa yang ade di pasaran ..
nak beli kat tesco bole.. giant pn bole.. pendek kate memana supermarket ade je juai...





21.12.11

Sos

Salam..

Kisah bermula di petang hari..
di mana si mummy merajinkan diri menggoreng nugget...
di makan pula bersama sos cili...
si anak dibiarkan makan sendiri tanpa duduk dalam kerusi makannya...
sambil parentnya mencicah ke sos... si anak pn same ...
si parent masih x prasan... tup2....
aiseh manjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
itu sos cili sayang... dan byk lak tuh dia makan....
nuget seketul makan berjam.... tp sos abis... ni xleh jadik...
langsung la si mummy nekad amik sos tersbut dan simpan...
makan nugget je tnpa cicah okeh!!!!
ngeri si mummy mengenangkan usus si manja yang masih lagi peringkat mengenal makanan...
a big NO NO NO untuk simanja..
kate orang kasi skit xpe... tapi ni bukan skit weh.!!!!!

di hari yang lain pula... dengan rezeki agak murah...
kami pun terkedek2 ke kehepsi (KFC) ....
memesan nugget jualah untuk manja beserta ayam yang kami cebiskan....
tapi!! kali ni si mummy bijak.. diambilnye sos tomato ...
di beri kepada si manja yang tersayang.....
memule si manja mcm pelik... tapi pastu kejadian berulang lagik...
nugget seketul tapi sos da abis.. kna plak si mummy berulang amik...
ish ish ish.....

peace yawww... muehehehehehehe.. dengan mulut comotnye

psstt korang... umur bape eh anak leh mam pedas?? setau den at this age bole skit jer...
jgn mcm pemakanan kite... bole ke sos cili??? aritu manja makan lauk sambal cili api...
selambe je muke... itu pn pasai tgn dia gatai capai lauk lam pggan daddy...
sejak dari itu.. asal mau makan.. kena lah berjauhan dari manja.. 
kalo idak insiden sama berulang.....
ce klik sini utk panduan pemakanan anak yer.. ngeee

see.... sos abis... nugget tu gitu jer.. aduyai.. manja2....







Bakal Mewarisi Ayah Long?? Adekah??

Salam...

Manja vs seni = xdpt dipisahkan...
muzik ke, tarian ke, pape je berkaitan seni manja suke..
untuk age sekarang la..
kalo berkekalan pn xpe pon..
sebab keturunan kite mmg seni manja..
ngeh ngeh ngeh
mummy sendiri penah jer join nasyid (mummy ketua tau!!) dan juga penah join lakonan dan tarian....
hishh bile igt tarian igt lg ms mummy darjah 6...
mummy yg minat tarian dan mummy tau mummy leh wat..
leh lak cikgu yg bertanggungjawab ajar tarian tu xnak amik mummy..
dengan alasan... mummy ni ala2 tomboy...
cet.... bedebah ko cikgu... mmg sampai la mummy geram...
alasan x relevan ok.. to cikgu tuh.. harap cikgu x wat perkara yang sama pada murid lain yer..
sian kalo mereka berbakat tp ditolak semata2 sebab remeh...
hishhh melalut da.... nmpak nau lama x nulis dlm blog nih...
aritu ade kenduri kat mah jiran...
so kami sekeluarga p la sinun.... memenuhi jemputan..
jiran yg pernah menjadi classmate ayah tuh...
sekali ade mcm2 alat muzik da...
ade mudak tecik terkinja2 mau main.. malu aih mummy nk biakan..
tup2 ank tuan umah lak megang manja main skali...
piano kah itu?? ntah ape la nm alat muziknye..

maaf ler mummy kurang arif bab ni.. 
tnya ayah long.. dia mesti tau.. ayah long kan terer muzik..
kan kan kan... sile puji lebih skit sbab ayah da dpt bonus manja....
to ayah long... sile tgk tu ha.. pewaris ayah yang terbaek!!!!
sampai idung terkena penutup piano tu okeh...
sian dia.. batang idung bengkak...
ish ish ish

amacam ayah??? bakat terpendam ni...
perlu digilap kasi bersinar... ngeeeeee...
so far manja sgt suke muzik.. ms dia main tuh... 
da kena btang idung pn xmo balik okeh...
aduyai.... ape pn.. go go manja



13.12.11

Happy Birthday Mak!!

Salam...

selamat hari lahir mak!!
we all luv u very much...
muahhhhhhhhhhhhh
lagu khas untuk my mother in law... 


dan sempena hari lahir mak, 
aku memberanikan diri mendeko dan membuat gabungan kek.
khas utk my mil....
aku gunakan resepi cheese cake kukus + eggless choc moist cake...
dihiasi plak dengan krim aising


inilah hasil dari tgn keras aku....
pertama kali cuba nih...
mmg kek ni ade sentimental value ah...
muahahahahaha xmau gelak tau...
susah payah sungguh ai wat nih...
ngeeee


corak dalamnye serupa ini ler... tp ni versi makan2 utk aku n family.. 
xde krim aising... muahahahahahaha

jom tgk resepi eh...

Cheese cake kukus

250gm butter – aku makai majerin jer
150g gule kastor
4 biji telur – aku makai telur gred B
250gm tepung naik sendiri – aku makai 250gm tepung gandum + baking powder
2 sudu sunquick – x letak pon
200ml susu segar – aku makai 4 tbsp susu tepung + air digaul dan menjadi 200ml air susu
5 keping cheese – aku makai 6 keping

Cara –cara
1. Cairkan susu + cheese
2. Pukul butter dan gula sehingga sebati dan kembang
3. Masukkan tepung dan telur secara selang seli dan pukul rata
4. Masukkan campuran susu dan cheese serta gaul rata
5. Griskan Loyang dengan butter dan tuang adunan ke dalam Loyang kemudian tutup dengan aluminium foil --- sy tutup tudung pengukus dengan kain bersih
6. Kukus sehingga masak

**** saya warnakan adunan dengan sedikit pewarna.****

Eggless yogurt choc cake

Bahan2
60ml air panas
50gm susu tepung
1tbs nescafe – x letak pon
½ cawan minyak masak
100g gula castor
1tbp esen vanilla
1 cawan yogurt plain
125g tepung gandum*
40g serbuk koko
1 tsp baking powder
½ tsp baking soda
Secubit garam* (*campurkan dan ayak)

Cara2
1. Campurkan air panas susu tepung dan nescafe
2. Masukkan minyak masak gula dan esen vanilla. Kacau sehingga gula larut
3. Masukkan yogurt dan kacau sebati
4. Masukkanserbuk koko serta tepung , baking powder, baking soda dan gaul semua sebati
5. Bakar lebih kurang 35-40 min dengan suhu 170 ⁰C


Icing

Bahan-bahan

½ cup shortening
½ cup butter
1 susu teh esen vanilla
4 cawan gula aising ( ayak sekurang kurangnya 2x)
2 sudu besar susu cair/ fresh milk / air – sy ltk air jer
Pewarna disukai
Cara-cara
1. Pukul butter dan shortening pada high speed hingga kembang
2. Masukkan esen vanilla
3. Masukkan gula aising satu per satu. Pastikan sebati yang pertama baru masukkan yang kedua dan seterusnya
4. Masukkan susu / air
5. Pastikan kembang dan fluffy
6. Masukkan pewarna dan boleh da di hias


p/s credit to my grup masakan... utk resepi lazat nih... tq uolsssssss










10.12.11

Masterchef VS Manja

Salam..

Manja....
sungguh menghiburkan...
 manja menggemari rancangan national geographic
juga menggemari sukan.. ape jua jenis sukan...
 bola terutamanya...
dia juga amat menggemari rancangan masakan..
 muahahahahaha
terutama masterchef.. dengar je lagu masterchef mule la hayun badan menari...
kelako sungguh tengok.. kalo tgk rancangan2 kesukaan dia nih..
memang dia akan fokus sungguh la... 
pastu akan bertanya pada kami..
walopon kami xtau ape dia tanya dan main jawab tp kami tau...
pertanyaan dia adalah berkisar ttg rancangan tersebut.. 
manja kureng skit dengan rancangan kartun.. kecuali upin ipin...
memang dia layan abis ler.. ngeeeeeee.... 
karekter upin ipin tu mmg menarik..
no wonder la manja minat kot.. 
pasal ms peknen pn aku suke tgk upin ipin..
x penah miss siap reminder okeh...
ngeh ngeh ngeh......


video
video yg smpat aku rakam tarian versi manja ms tgk masterchef...



video
muahahahahahaha kelako2...










Iron Baju??

Salam

sejuk ati tgk anak iron baju sendiri...  rajin...
muahahahahahahaha...
pagi tuh mummy sibuk iron baju nk p keje..
eh dia pn sibuk nak iron...
memule dia nk amik iron mummy...
xdapek do manja.. panas ni yang... berat plak...
ntah mn dia dpt idea...
dia p amik iron steam kat dalam lemari... (iron ni sllu kami bawak utk travel jer)
muahahahahaha layannnnnnn
memule dia da amik iron.. dia pndang keliling..
cari bahan utk di iron la kot... dia nmpk lak sarung bantal kat stand..
eh trus p amik... duduk mengiron sarung tuh...
tup tup dia baring... hahahahahahahahaha (ms dia duk iron den x smpat snap)



siap baring tu iron sarung bantal nih... beria2 dia tonyoh.....
bile dia tgk je mummy da abis iron dia bangun...
menuju ke plug point... aiyak... mau dipasang kat plug sudah..
x panas eh iron manja?? kedut gak sarung batal tuh...

  

see kemain beria dia nak masukkan kat suis tuh... aiyakkk manja...
so dangerous la... dia masukkan tp xleh lak... dia menuju plak ke plug extension...
adoi... mengekek2 mummy ketawa mandang kelakuan dia... spontan sungguh
ms kat extension ni dia tgk sume plug full... dia try nk cabut...
mak aih.. derau darah mummy... bhy!! walopon suis off tp mn tau akn dtg dia try tnpa mummy di sisi.. aiyakkkkk



tapi ttp la xdapat masukkan plug tuh.. hahaha pasai plug sedia ade di situ xleh bukak...
lastnye dia fed up cari mainan lain... hahahahahahahahaha
sungguh bijak ank mummy nih.. sjuk poyut mummy manja....















9.12.11

Prosperity Burger

Salam...

ngeee...
dek kerana keterujaan daddy terhadap prosperity burger daku pn mule la mencari resepinya...
dapat lak kak ita (blogger kesukaan ai) post pasal nih..
ape lg... trus la cari bahan....
tapi x la selawa kak ita... sedap mmg x dinafikan...
muahahahahahahahaha
kalo korang nk resepi p blog kak ita yer...
aku akn repeat balik this menu...
sebab hak ni sedap tp pandangan mata kureng skit.. muahahahahahaha

tadaaa... teredit itam sgt la plak... abaikan la.. malas la nk edit balik.. next try i do the best k...

kuey teow sup.. menu dinner kami malam tadik




8.12.11

Kuih Lompang ---- Berjimba With Ibu Manja

Salam


ngeee... da lama da ibu manja ajak ke Mydin..
x berkesempatan nk p.. so semalam decide nk p jer...
balik je keje jemput depa and zupppp p mydin...
rezeki dapat parking bbtul depan mydin... ngeh ngeh ngeh
tapi ibu bawak dik yang jer.. 2 anak dia lg tggl ngan abah...
jalan2 la kami.. kalo da pompuan jalan memang lah sume nk belek kan......
masa da nak balik, abah call cakap abah tgglkan ank2 kat dalam kete..
abah nk p opis.. so aku p anto la ibu ke opis abah... eh tgk je ibu kua manja melalak..
ingat ibu nak p mana... so ibu kate takpe akak bawak manja balik...
mulenye dia nk anta ke mah.. aku rase xsedap lak... sian abah manja.. nk keje lagik...
aku decide aku je la jemput... tu yg dapat cooking in peace.. sesorg kat mah...
kuih pn x leceh nak wat.. muahahahahahahahahaha



Memandangkan daddy da merungut asik wat western..
untuk sekian kalinya aku wat kuih tradisional..
KUIH LOMPANG..
da lama nk try tp acuan xdek... so ms lik kg aritu..
aku angkut la mak aku punye... muahahahahaha
itu pn tggl 14 bijik je kate mak.... aduyai...selebihnya ank buah aku main dan xtau mn p da...
memule aku cube ikut resepi dalam majalah RASA...
tapi x menjadi.. bayangkanlah aku duk stim dia lebih 3 jam...
dia gitu jerk... ikut info kate tunggu air gula sejuk baru gaulkan...
tp aku derhaka.. aku gaulkan ms panas lagik air gula tu..
mungkin sbb tu la kot... lastnye aku amik resepi dari kawan FB...
jom tengok bahan2... agk berlainan bahan dia dari majalah RASA...

bahan-bahan
3 cawan tepung beras - aku wat 1 1/2 cawan jerk
4 cawan air - 2 cawan air jer aku gune
5 helai daun pandan - 3 helai daun pandan ajer
1 cawan gula - setgh cawan gule jer
2sdb tepung jagung / tepung ubi - aku makai 1sdb tepung jagung 
kelapa parut
sedikit garam

cara-cara
1. panaskan 1 cawan air bersama gula dan sehelai daun pandan sehingga gula larut. tutup api
2. blender 2 helai daun pandan bersama 1 cawan air 
3. lenser acuan dengan minyak dan panaskan di dalam periuk kukusan.
 dalam bekas lain masukkan tepung beras + tepung jagung...
4. masukkan air + daun pandan yg diblender (tapis dlu yer) ke dalam mangkuk berisi tepung. gaul mesra
5. masukkan air gula tadi dan gaul sume sebati.
6. masukkan beberapa titik pewarna yang disukai. di dalam bekas lain gaulkan kelapa dan garam.
 (kalo nak kelapa tahan lama stimkan kelapa + garam  + daun pandan)
7. keluarkan acuan dan masukkan bancuhan ke dalam acuan dan dikukus selama 15 minit.
8. anda akan mendapati bahagian tengah kuih agk berlekuk... 
kalo da jd gitu kompom kuih menjadi dan tunggu sejuk baru dikeluarkan dari acuan. 
letak kelapa kat bahagian lekuk kuih tersebut. sedia untuk dimakan...


ni versi pakai bekas lain.. muahahaha.. pasai acuan x ckup... lalalalalalala janji rock!!
abaikan ler kalo xlawa yer.. gabungan dua kaler.. muahahahaha


















7.12.11

Mee Goreng Mamak... Lunch Hour

Salam..

Ngeee,...
sj update menu lunch sy arini..
homemade ok...
jarang da skang ni sy makan lua...
ngeee... air tgn sendiri lg masyuk katenye....
arini sy masak.. selalu kalo lunch daddy masak..
tp arini blik awal skit.. so leh la masak jap...
menu kami hanya mee goreng mamak dan juga hidangan sampingan keropok lekor ganu..
my bapak mentua kasik... 


sedap aih kopok nih... tp da abis da... muehehehehehehe... 

eh dia ade kasi baju kat manja dan kain ela kat ai... 
xtau la nk wat bju jns mn kain ela tuh.. lom pk...
eh melalut suda... jom tgk resepi.. kot ade yg kenan ler...

mee goreng mamak style pija.. ngeee




bahan-bahan

sebungkus mee kuning
1 bj bawang - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu besa cili kering yg siap dikisar
1 sudu kicap cair
1 sudu kicap pekat
1 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
ayam - diracik halus
fishball dan fishcake - diracik halus
seleri - diracik
2 bj telur

cara2

1. tumis cili kering sehingga masak atau naik bau... masukkan bawang dan bawang putih
2 . masukkan ayam dan tunggu hingga cili benar2 masak
3. masukkan kicap cair. sos tiram, kicap pekat dan sos cili. gaul mesra
4. masukkan mee... gaul sebati....jika kelihatan kering tmbh air sedikit jer... 
5. bentukkan bulatan di tengah2 kuali... pecahkan telur... tunggu hingga telur masak sedikit dan gaul bersama mee...
6. apabila sume sudah sebati dan rasa pn ok.. angkat dan hidangkan.. makannnnnnnnnnnnn


p/s sayo xdek dalam simpanan.. so sy masak gune ape yg ade jer... ngeeeee




Manja @ 1 year 4 month

Salam

Hmmmmm...
besar da ank dara aku tuh...
memang x sangka sungguh cpt ms berlalu..
huhuhuhuhuhu..
keletahnya... ketawanya.. tangisannya...
memang mengisi seluruh masaku kini...
ngeeee....


sy suke kawan ngn bang chik saya.... kannnnnn muahahahahaha

manja at this age... da pandai bercakap..
xla sempurna tapi cukup untuk wat kite paham ....
suda bole ckp 2 patah perkataan...
baju adik , mimi nak, daddy cuk, dan macam lagik...
paling suka kalo dia berkawan.. macam pic atas nun...
dia bukanlah jenis sombong dan sgt suke berkawan....
syukur alhamdulillah.. 
lariannya pun da thap PHD...
bape byk kali jatuh tersembam pn x terkira...
the most exciting part is still bangun malam 2 jam skali..
aiyakkkkk.. untuk nyem... eh la ni da xsebut nyem ok..
dia duk ikut akk dia (mah bs) kabo ibu nk tek...
dia lak kalo nak duk mintak mimi nak tik... muahahahahaha..
sungguh cumil dengo... yes.. my manja still BF...
bangga.. aku amat bangga.. segala jerih penat lelah aku berbaloi..
namun sehingga kini semangat aku kian pudar...
kenapa?? biarlah aku je simpan...
korang xyah la tau k... muehehehehehehehehe


the latest of manja... lawa x rambut sy?? mummy sy wat kan ni...

paling ketara skang.. dia amat emosi kalo nak p mah bs.. aiyakkkkkk
baru sampai simpang jalan da cembeng dan melalak......
pengsannnnnnn dengar dalam kete dia melalak... 
tp kiut... ngeeeee... harap manja paham mummy kna keje.. nti susah nk soping..
manja pn da leh mam sendiri..
walopon terabur sn sini... tp mummy xkisah... nk train manja makan sndiri mmg memerlukan kesabaran.... memerlukan ketelitian.. bukan sebarangan... bersepah mmg menyakitkan mate.. tp ape la sgt sepah tuh berbnding dgn train utk ank kan???
ngeh ngeh ngeh......


see... sepah2 kan.. tapi xpe la.. janji 90% masuk lam poyut....
syukur manja jenis cepat belaja berdikari... alhamdulillah





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...