KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

29.8.12

Manja @ 2 years

salam...

punyer lah lama blog ni bersawang.. sampaikan da hampir sebulan manja da menginjak ke usia 2 tahun pun tak berupdate....

napelah tahap kemalasan berada pada paras maksima nih.. adessss laaaa....

manja menginjak je usia 2 tahun... 3x kalo celebrate ok....
1st with mummy n daddy ajer....


kami bertiga ajer... rainbow cake in da hous... kihkihkihkihkih...

cantik x?? peluh dahi mak deco2 bersama manja okeh...


2nd with mak lang dan achunyer yang besday same bulan dengan manja...

kiri achu, manja, maklang.. happy birthday all of u.. LOL

kek da sopak dikejekan dek atuk manja.. takpelah tuk.. janji rase dia mengalahkah secret recipy.. tak gitu tuk... ngeeee

3rd besar besaran with my whole famly di mana sekali sambut dengan daddy (23.7 sian daddy sambut lewat gilos) , manja (6.8) , bang chik (19.8) , bang yong (19.8), kakak dan abang faisal (25.8) dan mama (29.8) .. hamik!!!!! buat pulak masa raya.. dapat bayangkan tak kemeriahannya???kihkihkihkihkihkih




situdung biru nak ngimpit gak.. aisehhh... si abang lewat smpi pada masa kejadian.. so terpksalah buat2 potong satu kek sajer yer... padan muke ko bang......


kek-kek pada hari kejadian.. russian black and white cake opkos la aku sponsor.. satu g bf si kakak sponsor... 

tadaaaaa.. ni la kek yg disponsor oleh aku.... kihkihkihkihkih... ade penuh kasih syg okeh dalam kek ni .. tu sebab la sedap gilossss... alhamdulillah sume nye selesai kan kan kan...

di usia 2 thun ni manja sangat la petah bercakap okeh... walopon kekadang sukar difahami tapi asik la pot pet...
same seperti sebelum ni masih suke menyanyi dan menari...
la ni da suke memasak.. abis bawang mummy dia angkut keluar nak masak2 katenye... adeeeesss la manja...
da makin tingggiiiii.. makin chubbbbyyyy... dan makin bijakkkkkk....
tido masih dalam pelukan mummy/daddy... xmau orang lain..
penah skali dia tido mah ibu memalam... esoknye amik dia mengamuk ok.... non stop mengamuk... usik sikit jerit marah.. nangis... macam tu je la smpi dia tido.... mungkin dia tak puas ati nape dia tido ngan ibu...

raya kali ni adelah raya ketiga untuk manja.... alhamdulillah.. manja sangat ceria di hari raya... langsung tak meragam walopon asik berkunjung ke sn ke mari.. non stop.. mummy  meragam tapi manja tak... penat dia buang jejauh kot.. dia amik gumbire je pasai jumpe ramai kawan...

mmg la manja ni suke berkawan.. dia bukan seorg yg susah dihampiri.. memule je malu.. da setengah jam sore dia je terdgr... hehehehehe... by the way... to manja mummy doakan manja sentiasa sihat ceria dan semoga panjang umo serta dimurahkan rezeki.. semoga manja menjadi anak yg taat pada mummy dan daddy serta agama kite ye sayang.. mummy luv manja very much... muaaaahhhhh

24.7.12

Manja @ 1y 11m

Salam... Weeeehoooo... kemain lama blog bersawang... penatnyeeeeeeeeeee... penat keje.. penat dgn kerenah orang...
tapi tak pe... walopon lmbat nak wish manja happy 1y and 11m tapi tetap nak taip2 gak kat sini..
ngeh ngeh ngeh...

manja at this age mmg super duper aktif... sgt explorer... sgt suke berceloteh... pot pet je kejenya...
tapi hobi dia menyanyi dan menari masih ade.. tiap2 ari.. pantang bukak radio dia folo nyanyi same.. walopon pth perkataan yg dikeluarkan idak la aku tau.. hahahahahahaha...

manja skang sgt2 manja.. sgt2 takleh ilang mami... adesss.. susah sikit la nak bikin order kalo daddy tak de di rumah... sebabnya manja ni jenis nak kite ade depan mate... duduk sj.. tak buat keje.. even nk kemas umah pn tak dapek... rmi kate jgn diikutkan.. tapi nak wat guane... takkan nk dgr alunan nyaring dia tuh... koser la hai...

ku duk pk.. sian gak dia... da la siang kat mah ibu.. malam sibuk ngan order.. bile dia nk perhatian mmg aku akan stop dan lyn dia dlu... siannnnnn.... ce kalo kite kat tmpat dia... kan kan kan..

anyway manja be a gud girl okeh.... mummy sgt sygkan manja... taat pada agama pada ALLAH yang satu tau.... semoga manja membesar dgn sihat, dgn cerdas, dgn cerdas dan penuh ilmu di dada.. amin..





 

8.6.12

manja @ 1y 10m

Salam...
Alhamdulillah manja da menginjak ke 1 tahun 10 bulan.... yieeeehaaaaaaaaaaa....
tapi sian manja demam... since 04hb aritu lagik... adessssss....
batuk selsema muntah... da p klinik malam isnin.. doktor kate tak de pape...
malam tadi p klinik lagi.. just dikatekan viral fever..... dan kena abiskan antibiotik...
hukhukhuk.. sadisnya dia mule rindukan atuk nenek tercinta.. they are very closed... adesss la manja...
atuk nenek tu duduk kampung... kite seremban.. mana boleh duduk ngan atuk nenek dear.. alahai...
hahahahaha... 

malam tadi manja mengamuk nak atuk nenek daddy... kisahnya sebab daddy balik sekejap untuk ambil handphone.. 
manja nk ikut daddy tak kasi plak.. sudahnya sejam lebih menangis smbil gegar gril jerit2 manggil atuk nenek daddy...
jangan jiran2 kate aku dera manja udah la...

muehehehehehehe... manja at this age da pandai macam2..... lagi pandai mengelat... pandai nyorok... pandai segala2 nya...
sampai kekadang mummy pn terkedu,.... masa amik darah malam tadi nurse and doktor terkejut plak... awat manja tak nangis sikit pn masa amik drh.. well puan nurse.. i told u b4.. petua nak amik darah manja adelah jangan pakai glove.. kalo idak insyaallah dia akan mengamuk.. seb bek la nurse mengikut kate... muehehehehe.. so hasilnya manja leh goyang kaki smbil nyanyi2 lg ms amik darah... siap tenung g darah dia kua menitik... tak nangis sikit pn... gelak lagi ade la.. adess la ank den...
bahaya tau benonye tak pakai glove manja... muehehehehehe...

video


hahahaha... saksikan video manja melalak nak daddy.... sempat g aku amik video.. gelap la sikit sebab malam... siap aku kena halau ok... adesss tak nak mummy kunun.. tapi ms tido nk mummy gak.. apeeee daaaa......


29.5.12

Mai pakat-pakat like pages superb nih

Salam....

Uisshhhh bersawang aih blog ai nih.... bz weh... tak dan nak update...

update terkini adelah Q's Bites akan mengeluarkan produk terbaru iaitu rainbow cake dan Russian Black and White Cake.... korang da like ke pages ai?? belum eh... meh pakat like kat https://www.facebook.com/QsBites ..... korang kompem puas hati punyer la....

anyway ai nak ajak jugak uolss like pages kawan2 ai nih.. ade macam2 jenis bisnes.. macam2 juadah.. macam2 jenis.. macam2 kualiti.. dan pendek kate macam2 ade..... hehehehehehe... jom terjah

1.  https://www.facebook.com/pages/AnnaRozy-Homemade-Kids-Couture/311244305586153 - Annarozy is a Homemade Kids Couture that can offer you custom made boutique style apparel for your kids.

2. http://www.facebook.com/pages/Suealeens-Gifts-Things-Boutique/284876831581868 - We sell all kinds of household stuffs, locally & internationally. For stuffs above RM500, we provide easy payment scheme. Do check our latest updates and promotions.

3.  https://www.facebook.com/AizaraDesign - Aizara Design is provided graphic designing and printing services.

4.  http://www.facebook.com/EzurinShoppe - menjual pelbagai jenis barangan.. check it out!!

5.  http://www.facebook.com/DLofaShopandServices - menjual pelbagai jenis barangan... check it out!!

6.  http://www.facebook.com/fotohati - kalo bab fotografi rujuk sini.. kompem meleleh...

7.  http://www.facebook.com/lensaMamaPhotography - Kuala Lumpur children’s photographer serving the greater Kuala Lumpur area and beyond. lensaMama photographs newborns and babies throughout their fastest developing year. Kids adore their photo “playtime” with lensaMama. lensaMama’s work as a family photographer has been...

8.  http://facebook.com/chentafabric - Selling fabric, fabric products.

9.   https://www.facebook.com/DesignedByDella  - Handmade with L.O.V.E

10.  http://www.facebook.com/pages/Alya-Delight  - sedia menerima tempahan apam polka dot,cheese tart pelbagai perisa,kek dan cupcake

11. http://www.facebook.com/ManjakaniMekah2u - Kami merupakan pembekal manjakani mekah 100% Asli,biji manjakani terbaik dunia didatangkan terus dari Syria, dikeringkan secara semulajadi, dikisar halus menjadi serbuk dan dipekkan/dikapsulkan untuk kemudahan mengamalkannya. "Buah ini digunakan untuk kesihatan di tahap optimum dalaman dan luaran.

12.  http://www.facebook.com/JVKIDS - Greetings from JV Kids! Dear our beloved readers, Welcome to our exclusive baby and moms online shop named as JV Kids. We are selling from mothers breastfeeding equipments to babies accessories from variety of recognized brands like Autumnz, Spectra, Modu, Bumble Bee etc.

13. http://www.facebook.com/doorgifttasbih - THIS FB IS AN ON9 SHOP..if u do not wish to be tag, please unfriend and block me..no harm done..TQ

14.  http://www.facebook.com/manjaKUcomel - Selamat Datang ke manjaKUcomel Online Shop! ^_^. Pelbagai keperluan dan pakaian bayi ada di kedai online kami. Semuanya menarik dan cantik dan berkualiti. Barang-barang yang ada di manjaKUcomel Online Shop adalah seperti : 1) Set Tilam Kekabu Kampung (Kekabu Asli) 2) Dress 3) Romper 4) Pant

15.  http://www.facebook.com/pages/Buzzshoppe4u - BUZZ SHOPPE ENTERPRISE JM0592840-D PENTING :JIKA MEMBUAT BYRAN SECARA ON9, MSKKAN EMAIL SAYA: buzz.shoppe@yahoo.com DI TEMPAT PENERIMA BAYARAN.. n jika p'bayaran n email tlh di buat, p'beritahuan melalui SMS juga amat digalakkan utk saya lebih alert dgn order anda 012 7442196

16.  http://www.facebook.com/pages/Murni-Delights - Saya amat berminat dalam bidang masakan.. dan menjadikan aktiviti ini sebagai satu hobi saya, mengambil tempahan dan sedia menerima komen dan cadangan untuk Murni Delights berada Putrajaya, jika diantara tuan/puan berminat untuk tempahan boleh menghubungi saya di no 019-6527564..atau email Facebook...

17. http://www.facebook.com/ClothDiapersManjakuSayangku - menjual pelbagai jenis cloth diapers dan banyak lagi

18. http://www.facebook.com/pages/Saifamieza-Enterprise-Ayam-Golek-n-kanopi - Kami bersedia untuk sebarang tempahan untuk apa jua majlis.

19.  http://www.facebook.com/pages/Diana-nafiesa-handmade-craft - jenguk-jenguk sini untuk melihat hasil kerja kreatif pemilik pages

20. http://www.facebook.com/AkademiEmas - jenguk2 sini untuk melihat tentang EMAS

21. http://www.facebook.com/pages/Nora-Herni-Novelis - sangat sesuai untuk pencinta novel... 

22. http://www.facebook.com/BIGEYESBABY - I love to sew.. love handmade and I love something a little bit different.

23. http://www.facebook.com/pages/Boutique-Qaseh-Arissa - Assalamualaikum dan salam sejahtera.. memperkenalkan usahasama dua Risa yang bakal mengegarkan dunia anda.. sila sudi-sudikan like dan membeli bersama kami.

24. http://www.facebook.com/www.suri.my - With a very high spirit in Natural Parenting, SURI bring the best solution in nurture your little ones. There are nothing impossible in breastfeeding, cloth diapering or babywearing anymore. Lets nurture them, natural ways!

25. http://www.facebook.com/melurjelita - novelis terkenal ni weh

26. http://www.facebook.com/bigmommaonlineshop - Barang-barang Tupperware, Bayi/Kanak-kanak, Baju Menyusu/Muslimah, Tudung

27. http://www.facebook.com/sweetlilcraftcollections - Proudly Handmade Bags with Care and Thought

28. http://www.facebook.com/mutiarakasih.shop - Pengedar Pelbagai produk secara ONline Antaranya: * Produk Kesihatan Dan Kecantikan * Produk Textile & Fesyen

29.  https://www.facebook.com/pages/PU3-CRAFT - kraftangan... konpem korang terbeliak tgk.. lawa weh

30. http://www.facebook.com/kidscollections - Kemunculan KidsCollections ini seakan menjadi 'penyelamat' untuk semua yang inginkan langkah segera menjimatkan wang

31.  http://www.facebook.com/pages/The-Best-Choco-Fountain - do add me as your FRIEND via thebestchocofountain@gmail.com All feedback will be given from my personalised fb.. This page is created for a pathyway unless my personalised fb dah full.. so far still available :).... Terima Kasih!


33. http://nedhenna.blogspot.com/ - produk inai perkahwinan...




12.5.12

Manja @ 1 year 9 month

salam

hmmm.. kebizian mummy sampai terlupa update...
manja da menginjak ke fasa seterusnya...
da 1 tahun 9 bulan... kejap je masa berlalu...

kali ni manja terlalu manja okeh...
tido atas badan... tak mau orang lain..
mau mummy jer.. tido nak tiak mummy at least...
aiyakkkk.. mummy tak leh wat ape pong... aduyai..
manja ku sayang.....

patah2 perkataan yang keluar dari mulut manja pn lebih jelas dan lebih banyak..
mummy suke sangat... keletah yang bermacam2..
sampai mummy pn jadi pening....
the best part is manja still breast feeding...
da pandai mintak "mi nak lah "(mi nak sebelah)....
bole plak dia tuka2.. kejap kiri kejap kanan.. alahai anak..
hehehehehehe.. xpe lah.. demimu mummy rela sayang....

manja still same... still suke menari still suke menyanyi....
lagu kegemaran ombak rindu, dan so far sudah cukup cukup sudah.. ape ntah tajuk lagu tuh..
mummy pn tak minat.. tp manja lancar.. hahahahahha...
mummy still kasi manja tengok dvd lagu kanak2...
hasil amat menggembirekan.. manja da pandai mengira...
suke sangat.... manja pandai baca doa makan dan doa naik kenderaan..
next stage kite belajar lain plak ye manja... pelan pelan kayuh....

anyway... mummy and daddy sayang manja....
kalo ditanya manja nak adik ke tak... manja geleng kepala laju...
so mungkin ade hikmah sampai la ni lom melekat kot.. muahahahah...
manja tak puas bermanja gamaknya....
ngeeeeeeee


video

4.5.12

Stress ke??

Salam..
Wah punyer lama tak on blog.... 
lama tak menaip pepanjang... sekali tgk blogspot da new look suda..
aiyakkkk.. nampak nau aku ketinggalan..

Lately aku rase lain btul..
berdebar2 kadang2 sesak nafas...
ade yang mengatakan itu tanda2 stress..
tak kurang jua yang mengatakan gangguan iblis..
ape pon harap mende ni tak berterusan...
segala amalan yang sedia ade harus aku teruskan...
segala tunjuk ajar harus dilakukan...
demi anak.. demi suami.. demi keluarga...
cannot imagine kalo aku sakit.. aiyakkkk...
ape akan jadik pada manja yg sememangnya manja itu??? 
hmmmm






20.4.12

Cantik kan??

Salam...

uisshhh lama tak jenguk sini...
agak sibuk dgn tanggungjawab hakiki sy sebagai pekerja..
hukhukhuk...
sj nk tunjuk...
cantik kan bunge nih..
saya tak tau bunga ape nih... jenis ape..
tapi sangat cantik...


sayangnya ianya dibuang.. hukhukhuk...
bunga ni tumbuh di kawasan pembakaran sampah berdekatan mah ai.. 
pan mah jiran.. hikhikhik..
depa mmg suke wat pembakaran terbuka nih..
tp minor punyer ler..
ngeeeeee.....


kate orang luaran yang cantik tidak mencerminkan dalaman...
manakala dalaman yang cantik tidak diperlihatkan di luaran...
hukhkhukhuk... tinggi maksudnya kan??
manusia tidak lepa dari melakukan kesilapan setinggi mana pn iman nya...
jadi marilah perbanyakkan amalan kite.... amin











6.4.12

Manja @ 1 year 8 month

Salam...

wahhhhhh.. anak dara ai makin membesar..
makin sihat.. makin bijak dan makin aktif jua...
hukhukhukhuk...

for this age manja learn so many thing...
tapi manja owes buli mummy la...
manja suke buk mummy, gigit mummy dan cubit mummy..
bile tnye nape wat mummy.. awam katenye.. (geram la tuh.. hakhakhak)
manja pon makin bijak bercakap...
da leh lawan borak ngan mummy..
kadang2 manja cakap gak jerman styles.... pening pale mummy n daddy...
hikhikhikhk.. manja manja.. u are so sweet tau...

mummy baca dalam babycenter memang normal utk anak sebaya manja melakukan aksi menggigit memukul dan sebagainya kerana manja dalam proses utk mencuba.. kalo manja wat macam ni ape jadik dan gitu la seterusnya..
sama jugak kekdah masa mummy masak... manja kasi telangkup egg yolk dua hari berturut2...
pastu masa mummy bikin order, manja kasi telangkup plak adunan.. hakhakhak...
jeritan mummy kedengaran satu taman okeh.....

ape pun mummy bersyukur dengan perkembangan manja... yang sangat pantas dan sangat cepat belajar...
ai luv that... becoz takde lah orang nak pandang manja sebelah mate kan.. ngeeeeeeee....
mummy and daddy sayang manja banyak2...

pic manja the latest adelah malam tadi di mana manja suda mendapat hadiah telur di dahi apabila over dalam bergurau ngan mummy and daddy masa kat bilik.. hukhukhuk.. sian manja.. ade telur suda.... abislah mummy kena marah ngan nenek nanti.. nenek pn akan balik malam nanti.. nanti kite p jemput nenek ngn atuk yer... 
manja mesti rindu giler ngn nenek ngan atuk kan??



.
peaceeeeeee..... masih berupaya tunjuk sign peace okeh pas jatuh... aduyai...


da jatuh masih lagik nak gurau kan... kan da kena marah ngan daddy.. amikkkkkkkkkkkkkk






3.4.12

Menuju Kampung Akhirat

Salam...

Petikan dari buku berjudul SUAMI ISTERI YANG AKAN DISEKSA.... 
ditulis oleh Ustaz Shaari Che In...
saya nak share dengan semua... InsyaAllah

psssttt.. korang p la carik buku nih.. syiok weh....
memang banyak pengisian jiwa dan info jugak...

jom check it out!!

Walau bagaimana besar sekalipon darjatmu di dunia ini
satu hari nanti kamu tetap akan kembali ke perut bumi

sebagaimana kamu bermegah melakukan maksiat di muka bumi ini
maka satu hari nanti kamu tetap akan diazab dalam perut bumi

walau banyak manapun ketawamu di muka bumi ini
satu hari nanti kamu tetap akan menangis di perut bumi

sebagaimana kamu bermegah dengan memakan dan minum minuman haram
satu hari nanti tubuhmu tetap akan menjadi makanan ulat

walau banyak mana pun harta yang kamu kumpulkan di muka bumi ini
satu hari nanti akan musnah jua hartamu itu hinggalah kamu masuk ke perut bumi

walau banyak manapun kamu gunakan cahaya di muka bumi ini
satu hari nanti kamu tetap akan hidup dalam gelap gelita di dalam perut bumi

walau bagaimanapun kamu berlagak dan bertakbur di atas muka bumi ini
satu hari nanti kamu tetap akan di hina di dalam perut bumi

walau banyak mana sekalipun sahabatmu di atas muka bumi ini
satu hari nanti kamu tetap akan keseorangan dalam perut bumi

RENUNG-RENUNGKAN.. SELAMAT BERAMAL... SEKIAN SAHAJA




26.3.12

Adik Baby

Salam

Lately manja suka main ngan adik baby.. siapakah adik baby??? 
Anak patung tigger manja.. yang manja gelar adik baby… refer to adik la kot.. 
muahahahahahaha…. Jumaat lepas aku p putrajaya… ade pasar malam plak.. 
tengok ade plak kedai jual toys.. aku beli la adik baby baru manja..
 siap ade munyik nangis dan ketawa lagik.. hahahahahaha… 
ade jua botol susu adik baby disertakan.. murah sajok… rm15…. 
Aritu manja kemain beria nak kasi adik baby dia nyem… adik baby dia lapar…
 hakhakhak…. Tapi heran.. bile aku amik adik baby kasi nyem aku dia marah plak.. 
dia buangnya adik baby tuh.. sian adik baby….


adik baby tigger... asik di kasi nyem jer.... muahahahahaha

adik baby baru... asik di kasi nenen... tapi susu tak penah abis... cetttttt

da abis nenen kasi nyem pulok... aiseh.. adik baby sejibik macam manja la.... 
nyem susu nyem susu..... muahahahahahahahahahaha






Perasmian Blog Baru

Salam..

Oleh kerana saya sudah pening mau mencari resepi dalam blog sendiri..
jadinya saya pun menubuhkan blog baru..
blog yang khas untuk resepi2 yang penah saya cuba....
info2 yg khas untuk mereka yang sangat suke membaking...
dan jua untuk rujukan sume......
harap anda sume menyokong saya yer...
untuk peringatan dan pengetahuan anda.. saya bukanlah profesional dalam arena masak memasak...
jika ade kekurangan haraplah dimaafkan...
dan juga pic2 pun amatlah tak menarik.. ai tak reti okeh.. muehehehehehehe
ampun yer.......
anda boleh ke sini untuk melayari blog terbaru saya....
sekian....

Weekend Ai



Salam…

Ari sabtu lepas aku lunch mah mil.. hakhakhakhak…
Bukan kes malas masak okeh… kes mil suh makan sana
Kami di jamu dengan sup gear box, asam pedas ikan patin dan lauk sampingan lain…
Yang best sup gear box tu ler.. muehehehehehehehe…. Syiok giler wa kate lu..


Manja lak main dengan sepupu dia… kemain beria…
Sampai lastnye masa kami balik… singgah city park.. nak kasi manja tgk fish la kununnye..
Sekali dia meragam.. penat + suda yak yak…. Dypers plak tak de…
Bawak sikit jer aritu… aduyai… terus balik… duk mah sajok la…
Ahad just bikin spring cleaning ajerk… pon tak kua…
Daddy belikan ai cendol.. thank you daddy… ai appreciate it….
Walopon selama ni ramai tau ai kureng cendol nih.. tp kali ni ntah nape.. teringin sangat…
Sampai rase nak marah je selagi tak dapat.. koser tau ko pija…
Hukhukhuk… belah petang ai try wat german cookies… mau test KA mixer katenye… 
test wat cookies pulok… kojap je pong wat cookies nih…
Cume keinginan tu jer.. kalo ade jadik la ia.. muehehehehehe… 
kol 6.30 aku wat… sebelum maghrib da siap… muehehehehe… 
aku sajes korang wat cookies nih la ms raya nanti..Sedap dan mudah sgt… kompom la jadik.. 
ha gitu… dak manja ngan daddy berjaya abiskan separuh dr kuih nih dlm masa 5 min okeh…. 
mau resepi?? sile refer sini yer






23.3.12

Choc Moist Cheese Cake...

Salam..

aktiviti ai malam tadi..
dek kerana terign nau nak makan choc cheese cake...
so terjadi la ini.......
sepatutnya ikut resepi asal suh makai tepung brownies tuh...
den derhaka la.. makai ape yg ade jer...
muahahahahaha ai memang suke derhaka kan...
ala kalo korang nak wat just makai rsepi choc moist cake... 
hak cheese nye makai resepi nak wat cistat tuh... simple kan.. kite yg buat dia..

tangan kecik sape la tuh yer??

tangan itu memang pantas.. kasi colek sikit... 

hmmm sedap kan manja....

tak dan ai nk snap tadik da kna colek.. so ade la lobang2 di merata kek uolss

time ni dia da basuh muka dan tangan.. masih nk aim kek ai tuh

versi dari atas .. ai mmg fail bab deko

snap makai hp... aduyai..... gini la rupe dalaman nya....








Mak Abah ke Rumah ALLAH SWT

Salam...

semalam 21.03.2012  mak dan abah sudahpun berlepas ke Mekah untuk mengerjakan umrah...
pagi ni tadi kol 10++ mak call.. katenye mak da sampai..
alhamdulillah.. semoga mak abah sihat di sana dan dapat menunaikan umrah dengan sempurna dan tenang yer..
adik dan family kat sini ok2 jer....
cumenye malam tadi je manja melalak... pas balik dr anta mak abah... hukhukhuk....

semalam yang ade pun pakngah and the geng, besan mak (mil dan fil iolss le tuh) dan akk jer...
ateh and angah and kaklong anta mak kat port pengambilan di kampung jer....
along tak berkesempatan jenguk mak lantaran perlu melaksanakan tugas.. 
kna jadik fasi la rasenye.. kursus ape ntah.... 
tapi tak per.... nanti balik kite jemput mak berjemaah ye korang..
muahhhhhhhhhhhhh

mak dan abah menjamu selera.. katenye abah mau kehepsi.. so ai belikan ler.. 
kat sana mana ade kehepsi spicy... rase aku je la.. muahahahaha

sungguh berselera mereka kan... manja memang ayam pagi petang siang malam

sebahagian dari rombongan mereka.. total sume ade 9 buah bas.. 
korang darabkan la sendiri berapa ramai rombongan nih

mak ai.. comel kan.. like me isn't??

masa ni fil ngn manja berjalan2... tggl la mil bersama kami2 nih....
dr kiri mil, mak, akk ai dan anak2 dia.. dak cica ngan aqish

kami2 lagik... ngeh ngeh ngeh..

bergambar ngan abah pulok.. malang sungguh... ms ni la kamera ai out of service...
so makai kamera henpon cap hayam je sume pic2 nih pong.. muahahahahahahaha

semoga perjalanan mak abah berjalan lancar yer... semoga diberi ketenangan kesihatan dan kekuatan dalam menunaikan ibadah di sana yer.. kami kat sini jgn riso.. kami ok je..... doakan pula adik ke sana suatu hari nanti.. insyaAllah.. Amin..





20.3.12

Kitchen Aid Mixer

Salam...

aiyakkkk.. gajet dapo lagik...
muahahahahahaha.. sori la uolsss... iolss memang gile gajet dapo ajer..
gajet lain ai kureng gemo.. muehehehehehehe
ahad lepas direct from hospital iolss terus ke Setia Alam...
mah dak Shila... nak amik mixer iolsss.......
mimpi sekian lama da.. baru ni bole ketemu.. muahahahahaha
sampai sana tengok sume da ade.... iolss je lewat...
ampunkan iolss ye uolsss... iolss tak sengaja... iolss risokan abah iolss...
siap sesat lagik okeh... call kak fisa tak berangkat.. kekdah teruja katenye tengok periuk...
macam rachael ray okeh... aku tak de... muehehehehehehe

sesi open my mixer... punye la debo tahap maksima....
muehehehehehehehehe... skali bkak... oitt sakit mate...
striking weh... kaler persimmon.. atau orang kg kate kaler oren...
memule ai ingat nak amik kaler pink.. tp tak jadik.. mahai okeh....
so pas bincang ngn besan ai yang tercinta katenye amik la persimmon..

sesi perasmian mixer.... hukhukhuk... macam sesi potong riben lak.. disaksikan oleh kak fisa.. ngeh ngeh ngeh 

menyerlah katenya.... muehehehehehehehehehe
sepatutnya ai bawak makanan.... pot luck uolsss.. tapi ai tak berkesempatan..
lantaran berkampung kat spital kan.. ampun sangat kat tuan umah shila dan sume yer...
nanti ai wat makan2 kat mah ai okeh.... insyaallah.....
pasta shila memang kebabom.. resepi ai da amik.... cheese cake kak sue mantop... resepi lom amik nih...
cup cake super moist eggless cake nik pun mantop....
eh kak fisa bawak ape aku pn tak tau.... ha lady fingers... sbb kitorg ade sesi demo gunakan mixer KA tuh..
kitorg wat demo tiramisu...... best wooo mixer ni... smoothhhhhhhhh jer.....
kirenye manja tgh tido pon ai leh baking la.. kalo idak mmg kna tggu daddy la kalo ai nak baking..
la ni tak yah da.. manja tido mummy baking.. tada hal punye..
senyapppppp sangat....


this is mine.. persimmon colour... ngeeeeee

antara kaler mixer yang ade... KA memang provide macam2 kaler okeh...

sesi perasmian sebenar mixer....
 perasmian dimulakan dengan sesi mengembangkan whipping cream tuk wat tiramisu....
hikhikhikhik....


perasmian mixer ai pun, ai wat tiramisu.. dengan bantuan daddy... dan jua bantuan on9 caller dgn shila..
agak huduh tiramisu saya.. tapi sodap.. cumenye manis sangat dia nye filling blueberi.... walopon den da tambah air sikit tuh... dasat tahap kemanisan dia.. bole potong kaki ai tell u woooo.... dan jua saya tak dapat cari buah buahan fresh.. jadinya dek kerana tak mo letak serbuk koko mahupun milo, saya tabur lah coklat rice kalerful tuh.. da plak nampak seperti eskem my tiramisu.. muahahahahahahahahahahahaha
hahahahahaha dasat dak ai?? memang pantas, efisien, senyap dan segalanya2 la... 
syiokkkkkkkkkkkk sangat.... terima kasih kak sue sebab merealisasikan impian saya nih....
terima kasih jua pada daddy sebab sudi menbayarkan mixer ni utk ai...
kalo korang nak beli mixer nih leh je pm ai..
ai gtau uolss cara2 nya... okeh uolss??? 




Sian Abah

Salam...

Siannya abah...
sabtu pagi lepas mak call...
masa tu ai tgh bikin kek nak sedekah ke masjid untuk kenduri mak abah p umrah bersama sahabat2 mereka...
mak kate mak kat kecemasan sebab abah pitam 2x since kol 1 pagi tuh...
tak lama tuh mak sms pulok katenye abah admitted...
sudahnya satu adunan je kek aku wat.. terus siap nak tgk abah..
hati da tak keruan... ade lg 5 ari je lagi sebelum abah berlepas untuk mengerjakan umrah..
flight depa 21 mac ni jer...
omak ai... aku sampai je tgk tangan kiri abah masuk air.. tangan kanan masuk darah...
kol 2 nanti katenye nak masuk kamera melalui mulut ke perut..
nak tengok ape masalah sebab yakyak abah berdarah...
aduyai.. aku tau seksanya masuk kamera tuh ms aku gastrik dlu...
sakit sangat22222222222222222....
abah kate mase masuk kamera abah dibius sepenuhnya.. alhamdulillah...
sebab masa aku dlu tak bius sikit pon... idup2 uolsss.....
sangat bersyukur jua sebab kate doktor poyut abah ok.. cume luka2 sikit jer.. normal sbb abah smoke...
fuh legaaaaa... tapi darah maintain kna masuk sebab abah kurang darah.. air pun sama...
da tuh aku belikan abah nasi beriani.. kasi suap abah makan...
banyak abah makan.... malamnya pulak aku ke masjid.....
kenduri tetap berjalan.. semua orang nanya abah..... 
ahad.... pepagi aku da p kat abah.. sian manja kna kejut.. hukhukhuk.. sian daddy jua kna jaga manja sepanjang aku uruskan abah... darah da stop dimasukkan.. total darah yg masuk 2 pain.. air masih lagi berjalan..
da 10 bag masuk air... fuiiyyoooooo.. sungguh abah kurang makan nih.....
kate mak seminggu ni abah memang kurang selera mkan...
adik ke yang wat abah susah ati?? adik minta maaf... adik hanya cube pertahankan hak... tapi tak pe... redha.. bukan itu rezeki adik kan abah.... sesungguhnya orang teraniaya ni doanya termakbul...
pas melawat abah tengah ari aku direct ke Setia Alam...
mulenye tak mau p da.. risokan abah... tp tgk abah da ok .. da mikirkan aku da janji dan set lama da...
so p jugak ler dalam keadaan kepenatan tahap maksima tuh....
nampak je ape di idam terus ilang penat uolsss...
plak tuh jumpe geng2... lg ler hati ni gumbire.... 
citer tentang tuh dalam next entry ah...

hakhakhak muke manja takut dengan orang makai sarung tangan... muehehehehehehehe

kepada yang sudi mendoakan abah aku ucapkan ribuan terima kasih.... jasamu ku kenang...
doakan jua abah dan mak selamat pergi dan selamat pulang.. doakan jua semoga mereka dapat beribadah dan jua sihat sepanjang berada di sana... amin




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...