KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

31.1.12

Cute Choc Bun VS Choc Moist Cake

Salam...

Ekoran stress melampau.... 
ari sabtu aritu aku bikin Cute Choc Bun dan Choc Moist Cake...
awat coklat??? 
hahahahaha... 
1 - aku suke coklat
2 - coklat kan leh ilgkan stress
3 - sukati aku la.. da tuh je bahan ade kat mah....

jom check it out....

Cute Choc Bun

Bahan-Bahan

250gm Tepung Roti
50gm Gula Halus (Ai Gune Gula Kastor)
½ Camca Teh Garam
1 Camca Besar Penuh Susu Tepung
¼ Camca Teh Bread Improver
¼ Camca Teh Bread Softener
½ Camca The Shortening
30 Gm Telur
(Dipukul Dahulu Dan Kemudian Timbang 30gm.. Baki Dijadikan Gliss)
6gm Yis
30gm Mentega
125ml Air

Cara-Cara (Sy Gunekan Bread Maker)

1.        Masukkan sume bahan ke dalam bread maker dan setting utk bread dough. Tunggu sehingga siap
2.       Setelah siap diuli dan diperap sy akn setting lg bread maker ke dough plak… yang utk uli selama 15 min…. Means sy akn uli 2x.. Kes mls uli sendiri nih
3.       Bahagikan doh kepada beberapa bahagian… kalo nk cntik timbang dlu doh berapa berat dan bahagikan doh mengikut jumlah dikehendaki…
4.       Leperkan doh yang telah siap diasing dan masukkan filling…kemaskan dan letak di dalam bekas acuan yang telah di gris
5.       Setelah doh kembang 2x ganda sapukan baki lebihan telur tadi di permukaan doh…
6.       Panaskan ketuhar selama 15 min…
7.       Bakar pada suhu 150°c selama 15 min atau sehingga masak… hendaklah diingatkan bahawa suhu setiap ketuhar adelah tidak sama…

*** resepi sy dapat dari cmg… tapi ade yg sy derhaka yer… harap maklum
  
nampak x kelembutannya itu?? yummmyyyy...

Chocolate Filling

Bahan-Bahan :

250ml Susu Sejat
180ml Air Suam
125gm Gula Halus Atau Gula Kastor..Boleh Tambah Sedikit Jika Nak Manis
60gram Mentega
60gram Serbuk Koko
40gram Tepung Jagung
1 Sudu Teh Esen Vanilla

Cara-Cara :

1. Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.kacau
2. Tapis kedalam bekas berisi gula..ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
3. Kacau dan pekatkan diatas api.. Guna api perlahan
4. Kacau sampai pekat
5. Campurkan mentega dan esen
6. Kacau sebati dan tutup api..sejukkan


*** sy dpt resepi dr k.nor@secubitgaram


kasi tunjukkan choc filling nye.. dap weh

Choc Moist Cake

Bahan – Bahan

Untuk Kek

2 Cawan Tepung Gandum*
1 Cawan Serbuk Koko  - Sy Kurangkan Sbb Koko Sy Pahit*
1 Sudu Teh Baking Powder*
1 Sudu Teh Soda Bikarbonat*
2 Biji Telur
1 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Susu Manis
1 Cawan Minyak Masak
1 Cawan Air Panas

Untuk Topping

2 Sudu Marjerin
3 Sudu Besar Susu Cair
4 Sudu Besar Susu Pekat
½ Cawan Koko – Sy Kurangkan Sebab Koko Sy Pahit

Cara-Cara (kek)

1.        Ayak bahan bertanda * dan gaul sebati
2.       Dalam bekas lain masukkan bahan2 lain kecuali air panas… gaul sebati
3.       Masukkan bahan bertanda *
4.       Masukkan air panas
5.       Tuang ke dalam acuan dan bolehlah dikukus
6.       Setelah masak, sejukkan kek di atas redai dan tuangkan topping..

Cara-cara (topping)

 1. Masak secara double boiler


Tips : panaskan dulu periuk kukusan….. Dan make sure air kukusan da mendidih.. Barulah letakkan adunan… tudung periuk juga perlu dibalut dengan kain bersih utk mengelakkan wap menitik ke atas kek… make sure api yang digunekan semasa adunan di dalam kukusan adelah sederhana.. Kang besar sgt merekah pulok….

Tips topping : untuk mendapatkan topping yg cntik tuangkan sahaja topping ke atas kek dan jgn di sapu dengan spatula atau ape2.. Biarkan topping bergerak sendiri atau bantu tnpa menggunakan ape2 peralatan.. Means pusingkan kek shj…





30.1.12

Artis Terbaik

Salam...

entri di pagi hari..
gaponye pulok??
sbb mummy xde mood suda....
so kasi upload video penyanyi dan penari terbaik AJL smlm...
ngeh ngeh ngeh.......

video

manja memang suka sangat lagu CINTA MUKA BUKU nih...
setiap kali dengar akan menari dan menyanyi..
walopon nyanyian xtau ape butir sebutan tapi ttp cute.. muahahahahahaha
credit ah tuk manja sayang...
muahhhhhhhhhhhhhhh










28.1.12

Dugaan itu amat manis

Salam...

mengenang memori semalam....
duit itu bukan rezeki kami...
tapi aku redha....

sesungguhnya dugaan ini aku rase amat manis..
ketika inilah aku tau sape kawan dan sape lawan..
sape yg ade di sisiku di saat berduka dan sape yg ade di saat gembira...
ALLAH MAHA MENGETAHUI...
keluarga dan sahabat adelah kekuatan ku kini...
dulu aku meratap menangis kerana kehilangan kawan..
sume pandang hina kat aku... jijik dan terus meleraikan ikatan persahabatan itu...
sedih dan kecewa menjadi satu di saat itu....
dan ia menjadikan aku amat berhati2 di dalam berkawan...
kini baru aku tau hikmah nya...
aku kehilangan sahabat yang menuding jari tapi
aku mendapat sahabat yang lebih baik...
yang banyak membawa aku ke arah kebaikan...
yang banyak merubah aku...
yang banyak memberi aku ilmu...
yang banyak memberi aku kekuatan dan semangat..
Alhamdulillah......

di kala susah senangku sentiasa ade di sisi..
walopon di alam maya...
sungguh hebat hubungan itu..
manisnya ku kecap kini....
dukaku bukan pengakhiran hidupku tp permulaan..
TERIMA KASIH SAHABAT....
aku tau kalo kamu membaca ini, kamu tau ini untuk kamu..
muaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

26.1.12

STYLO DAK MANJA TIDO??

salam...

hikhikhik...
kan sj gatal..
kekdah x tau nak wat gapo..
mogok katenye xmo wat keje... bluwekkkkkkkkkk



marilah kite abaikan keadaan tilam yang x bercadar dan berselerak itu yer...
keadaan pagi dinihari waktu pic ni disnap...
cadar xmo makai sobab serik manja asik muntah aritu....
ponek den asik nuka cadar... bia boleng.. lawa gak... erkssss
kate2 org maleh kekdah eh..
punye la luas katil tuh... ade dua bijik lagik.. 
colahan tu gak idaman eh.... 
kalo dia leno tu la gayo eh.. kalo idak...
colah tiak jo.. nak beralih pn x dapek doh....
seb bek la ank kannnnnnnn









Sayang Bang Chik

Salam...

bang chik... a.k.a muhamad adib asyraf...
abang susuan manja yang juga sepupu manja...
usia hmpir 3 tahun....
hehehehehehe.. ape pasal tetbe cite pasal adib ni pulok??
sj jerk.. manja n adib ni agk closed....
mgkin faktor usia dan juga adik badik kot....
baru2 ni lik kg... manja kan da mule minum susu FM...
asal nk minum susu jer, nak minum ngn bang chik...
duk sebelah2... xkire la pg ptg...
p mah ibu (ibu baru pindah) pn nak p sesama..
siap tarik tgn lagik... berduaan p depan...
aiyakkkkk.. hakhakhak....
tapi!!! bang chik kudukut...
hehehehehehehehe..... xpe ah...
janji mereka berdua bahagia berdua.... rapat each other...
semoga diorg sentiasa rapat sampai beso....
dan take care each other.... insyaAllah Amin..















25.1.12

Happy Birthday

Salam..

happy birthday mummy...
yang ke 29... tua da aku weh.....
hikhikhik....
ape hadiah dr daddy??? ade la!!! mn leh gtau....
manja pn kasi adiah gak...
jgn xtau weh...
anyway aku nk kongsi gak...
wish utk sume ahli keluarga yang menyambut hari lahir bulan nih....
check it out...

4 Jan --- kakak aqis (rsenye btul nih)
17 jan --- abg ipar (abg nas)
23 jan --- mummy (aku ler tuh)
25 jan --- akk ipar sayang (kak long)
27 jan --- abg ipar (bg sham) dan jugak adik ipa (kuyel) 
kan kan kan kuyel.. kalo salah ampun eh... ??
31 jan --- cica (rsenye btul nih...)

ape yg penting kakak aqis n cica bulan 1.... hope aku xslah... hahaha ramai ank buah weh!!!
kepada yang wish samada dalam hp or fb diucapkan ribuan terima kasih kerana mengingati...
yang x ucap pn xpo.. den anggap jo den ni nothing.. hahahahaha...
AAK??


hikhikhik... xtau sapenye besday... dia pulok sibuk2 nk potong bagai... anak2..
jangan dilihat tarikh itu.. laki den kojo weh...
amanah katenye... hehehehehehe






Terima Kasih Mak!!


Salam...

Ngeeee...
memang terasa seronoknya bile orang tersayang memahami ape yg kite minat...
terutama suami dan parent...
baru2 nih mak bawak aku lik kampung...
katenye mau angkut pinggan lama.. 
aku ape lg blink blink la mate.. suke wehh...
igt senang dapat ker?? corak2 lama gitu...
unik dan punya maksud tersendiri...
biaq p lah org kate aku kuno pong..
ade aku kisah??? 
orang lain sibuk nk corelle la vision la...
aku sibuk angkut pinggan lama...
corelle sume tuh bebile leh beli.. sentiasa ade... ni hak lama.. terhad.. limited edition...


piring ni menduduki carta teratas dalam semua pinggan mangkuk yang aku amik..
sebab amat unik.. cantik ... kecik jer... untuk letak kuih...
kate mak ade cara susunan nye... banyak gak aku angkut piring nih....

ini pula bekas air basuh tangan.... unik kan???
menduduki tempat kedua.... piring dan mangkuk dia berasingan nih....
sangat kreatif la orang dolu2...

pinggan makan bunga kangkung... cantik uolssssss.... suke iolsss...
beza pinggan makan dolu2 dan kini adelah kedalaman dia..
 ni dia macam lebih ke dalam... berbanding pinggan skang yg meleper jer..



ni pinggan makan bunga kangkung gak.. tapi kaler merah... 
pun memikat kalbu...


ini pula mangkuk.. boleh diisi lauk berkuah ataupun kuih muih yang berkuah...
teknik amik gambar aku mmg fail!! sori uolssss



ini pula teko bunga kangkung.. ade 3 bijik ai dapat nih...
pinggan2 je ai dapat angkut banyak... hikhikhik


pinggan ni xtau nk describe corak gapo... tapi lawa!!!
unik sungguh la.... i like..


ini pong aku xtau corak gapo... janji lawa... hak ni susah skit ler nk sental kuning2 dia tuh..
korang ade petua dak nk ilangkan macam ner??

ni pulak mangkuk nasi.... awatnya corak tutup n mangkuk lain??
idak la aku tau nape... mgkin da ilang kot kawan memasing... 
asal ade rembat je ler... ni pun santek kan corak dia...


last skali aku angkut rak pinggan nih... lantaran pinggan da banyak kat mah tuh...
so aku amik la rak pinggan lama nih...
besi padu nih... berat gak ler.... dan tahan lama.. wujud sebelum aku ade lg...
bygkan la da bape puluh tahun da tuh....
ish ish ish... aku kasi cat balik ler.. bia lawo... ngeh ngeh ngeh...
sekian sahaja penambahan gadget terbaru di dapur saya...
eh ade byk g kan gajet aku x tunjukkan...
nanti2 la ye bile ade ms...









16.1.12

Aku Redha

Salam...

aku redha kalo itu ketentuannya..
manja.. da 4 ari mengaduh sakit di bhgn mulut.. baru sabtu lepas aku dpt detect..
sebabnya dia xmo bukak mulut ms dia ckp skit..
agknye dek x thn skit, dia bukak gak ari sabtu tuh...
aku tgk ade 2 bijik ulser kat gusi bawah dia...
satu besar satu kecik..
ptt la sakit... aku yg da tua ni kalo kna ulser pn skit apetah g manja...
ahad p klinik.. nak p klinik panel x bukak la pulok.. 
doktor kursus katenya... so p la klinik 1 msia..
katenye nk kasi bonjela.. atuk bonjela pn xdo dio kasi..
lantaklah labu.. malas pk...

tadi ms amik manja... berbual jap ngan ibu manja...
aku perasan ulser bertambah dan kat bibir ade darah...
kesan mcm bibir tu kering sgt...
trus call daddy ajk p klinik....
daddy pttnye kna bertugas.. amik darah foreigner kat SAMSUNG..
hold kejap lantaran kecemasan yg aku wat..
hehehehehehehehe
kami p klinik kesihatan rasah...
jumpe balik MA yg sama bertugas di klinik 1 msia..
dia check skit dan suh aku jumpe doktor...
smpai je kat doktor.. aku citerkan la sume skali..
doktor tengok pn terkejut...
besarnya kate doktor... sian aishatul... aku cakap.. 
adekah sbb nipple sy atau dia kurg air??
doktor minta tgk nipple aku yang da crack berbulan lamanya...
crack and dried.... doktor terus cakap..
u pakai ubat ape? aku kate bepanthen... krim lain x jalan..
u alergi pd krim tu.. so infection to ur doter...
omakkk.... sedihnya ati... sebabkan mummy manja sakit..
doktor terangkan mcm ne leh jadi...
mmg alergi katenye.. dia kasi manja gliserine... khas tuk sapu mulut manja..
dan kasi aku krim hydrocortisone.... dlm 1 week kalo x ok kna dtg balik..
aiyakkk....
mulelah hati ni mikir macam2.. sedih, kesal kecewa sume ade...
adekah manja bakal minum FM sepenuhnya?? 
kalo ye, aku redha.. masalahnya manja dan nyem xleh dipisahkan..
kate mak ade makcik leh tlg pisahkan..
tp aku da bersediakah??
aku tau aku ptt redha dgn ketentuan ILAHI...
mgkin ade hikmah disebaliknya...
td manja pun da nangis mintak nyem.. 
aku kasi seperti biasa... ye aku kna kuat..
kna berkorban demi kesihatan manja... harap manja paham nape mummy terpksa amik keputusan nih... dlm mggu ni adelah mggu yang sgt menggerunkan samada manja perlu FM sepenuhnya ataupun masih breastfed...
yakin ALLAH ade.. InsyaAllah



Turun Temurun

Salam...

Marathon aku arini berblogging...
muehahahahahahaha..
selalu gini la.. ade masa terus wat 3 4 entri sekaligus...
tapi ade ke orang baca?? lantak aih ade ke idak.. pasai aku berblogging ni sebab salah satu sebagai diari hidup aku..... poyo ekssss....

minggu ni mak and abah straight ade mah aku...
seronok sangat... ye la.. nak aku lik kg susah skit la..
lantaran keje daddy yang x berapa nak syiok tuh....
kali ni mak datang bawak ilmu baik punya.....


resepi turun temurun... 
pusaka weh!!!! da kuning bukunye...
aku lak merajinkan diri menyalin ke dalam dokumen..
lalalalallalalalalalalalalalala....
bia nmpk cantik dan mudah mencari.....
kalo ikut buku mak ni tulisan dia berbelit2..
kate org dolu2 kan.. kekdahnya tulisan gaya itu ler...

tp kuucapkan syukur... tatkala mak kate...
ko amik la resepi nih.. mak tgk ko suke cube macam2....
biarlah ia menjadi kemahiran ko plak....
mak da tua... mak turunkan kat ko....
punye ms tuh den terharu.....
angah dan ateh pn ade gak wat bisnes kuih2 nih...
tp depa lagu tu je la resepi nyer...
aku nye jenis.. semua genre aku cube...
dr kuih dan lauk pauk tradisional, kuih moden, kek sume bagai lagi aku cube..
so mak mmg suke la kan kan kan...
impian nk belajo menjahit?? aduyai.. giat mara mcm xnk ngn aku jer..
xpanggil2 lagik.. mentang2 la aku ni bekerja...
impian aku adelah duk umah jadi surirumah tangga yg berkerjaya...
tu diahhhh tinggi kan... semoga dengan ilmu yang mak kasi ni..
aku berjaya realisasikannya... x sanggup sebenarnya berpisah dengan anak nih...
ade ke mak yg sanggup eh? hmmm ntah ler.........
insyaallah mak.. adik akan gunekan sebaik mungkin.. terima kasih mak...





15.1.12

Jelly Kelapa Vs Bun Lembut Osaka

Salam..

di malam yang hening dan penuh kebisingan berperang ngn manja...
sempat gak ler aku bikin JELLY KELAPA & BUN LEMBUT OSAKA...
untuk jelly kelapa aku amik resepi dari sini...
dan bun manis osaka plak dr sini..
kredit utk mereka... 

tapi saya minta izin copy paste resepi dari sini ye chef dan kak ros...

BUN LEMBUT OSAKA

bahan-bahan 
(aku derhaka yer... kalo nak versi asal klik link kat atas nun)

380gm tepung roti
1 sudu besar shortening
1 biji telur (tinggalkan sedikit untuk gliss)
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1/3 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil bread softener
160ml air

untuk gliss
baki telur + 2 sudu besar susu --- digaul sebati

cara-cara

1. masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan set utk bread dough
2. uli dan tumbuk sedikit untuk buang angin dan dibiar naik lagi
3. bulat2kan dan susun di atas dulang pembakar (make sure gris dulu ye dulang pembakar)
4. setelah bun naik 2 kali ganda, gliss permukaan dengan sapuan gliss tadi dan bakar pada suhu 150 darjah selama 20 min (ini ikut oven den yo)
5. setelah siap di bakar sejukkan atas redai dan simpan dalam bekas tertutup untuk kekalkan kelembutan...

psttt panas dr oven nih... sodap.. lembut giler!!


JELLY KELAPA

bahan-bahan

10 gm serbuk agar2
3 mug air
1 mug gula
2 mug air kelapa
isi kelapa secukupnya

cara-cara

1. masakkan serbuk agar2 bersama 3 mug air. kacau hingga larut
2. masukkan gula dan kacau lagi hingga larut dan mendidih. tutup api
3. tapiskan dan masukkan air kelapa serta isi kelapa dan kacau rata
4. masukkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti sejuk (chilled)
5. boleh dihidang... sodap wehhhhhhh

*** aku pakai mug bese tu jer






aiyaaakkkkk manjaaaaa

Salam..

alooooo.. da nama anak kan...
wat la apo pon manja..... mummy sonyum jo ha...
aduyaiiii....
timbang manual ai tolah di explore ke tahap tertinggi..
sampai xleh pakai da poik...
ayoyoyoyo anak...
montang2 la mummy da ado timbang digital....
sayang la jugak den ngn timbang manual ni pasal daddy bolikan..
da anak yang buek... sengeh jo la den... 
suko tehkau eh ha....
omakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk anak den nih ha..
adokah macam den maso kocik dlu mak??
muehehehehehehehe

terbarai da jarum timbang den ni ha... aduyai

bilo den marah dio buek gayo di bawah...
mau den x togolak...

sompek snap maso dio ajar daddy mlm kejadian

bilo den ngadu ngan daddy...
dio ajar lak daddy wat gitu...

ha pandai pun daddy.. aduyai.. xsompek daddy bukak batch ngn stokin...
da ditarik eh tgn daddy suh buek mcm tu gak.... 

alahai anak.... gelagat yang amat2 menyejukkan hati...
ptt la mummy ni rindu manja setiap masa...
ngeh ngeh ngeh

14.1.12

Merajuk la pulok

Salam..

senyummmmmm....
muahahahahaha pasal arini ai x yah keje..
besday Yang Dipertuan Besar N9... kalo idok ai kna la ngadap pc opis ajer...
buhsan!!! ari nan indah nih... 
amik kesempatan ler mengemas dan membasuh.... ngeh ngeh ngeh
ade 3 bakul tuh nak tggu di ampai...

manja plak kulu kilir ikut mummy... aduyai...
den nak masak ha... xdapek la gamak eh...
cadang eh nak bikin nasi lemak.. nasi da den tanak...
sambal xdan nak buek....
manja takut na den ilang agk eh...

da den mandikan dio.. eh melalak deh.. nak main bodak...
bodak kocik tu dari manja lahir wooooo den boli..
sbb den jenis x makaikan manja bodak... xbape nk goma la..
dapek kek manja arini wat main... abis setabung poik!!!
bilo den marah merajuk deh.. siap moluk tubuh lagik..
langsung den golak x jadik marah.... kelaka weh.... comel jo dio moluk tubuh tuh...
dengan mulut muncung eh tuh.. muahahahahahaha


la ni den mujuk dio.. xmaun deh.. xmakan pujuk... 
den manggil dia jawab nanak!! hahahahahahaha..
majuk la manja.. ade mummy kisah?? nanti mesti manja datang kat mummy blik...
bodak da abis setabung pon mummy xkisah... sonang ati mummy..
nanti manja main yo la bokeh kosong bodak tu yo...
xyah mummy mikir nak kena sapu bagai bodak yg manja teraburkan tuh...
lalalalalalalalalalalalalala...



p/s momandangkan arini besdei YDP Besar N9 kono la den loghat n9 yo dak??? idup nogoghi!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...