KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

31.1.12

Cute Choc Bun VS Choc Moist Cake

Salam...

Ekoran stress melampau.... 
ari sabtu aritu aku bikin Cute Choc Bun dan Choc Moist Cake...
awat coklat??? 
hahahahaha... 
1 - aku suke coklat
2 - coklat kan leh ilgkan stress
3 - sukati aku la.. da tuh je bahan ade kat mah....

jom check it out....

Cute Choc Bun

Bahan-Bahan

250gm Tepung Roti
50gm Gula Halus (Ai Gune Gula Kastor)
½ Camca Teh Garam
1 Camca Besar Penuh Susu Tepung
¼ Camca Teh Bread Improver
¼ Camca Teh Bread Softener
½ Camca The Shortening
30 Gm Telur
(Dipukul Dahulu Dan Kemudian Timbang 30gm.. Baki Dijadikan Gliss)
6gm Yis
30gm Mentega
125ml Air

Cara-Cara (Sy Gunekan Bread Maker)

1.        Masukkan sume bahan ke dalam bread maker dan setting utk bread dough. Tunggu sehingga siap
2.       Setelah siap diuli dan diperap sy akn setting lg bread maker ke dough plak… yang utk uli selama 15 min…. Means sy akn uli 2x.. Kes mls uli sendiri nih
3.       Bahagikan doh kepada beberapa bahagian… kalo nk cntik timbang dlu doh berapa berat dan bahagikan doh mengikut jumlah dikehendaki…
4.       Leperkan doh yang telah siap diasing dan masukkan filling…kemaskan dan letak di dalam bekas acuan yang telah di gris
5.       Setelah doh kembang 2x ganda sapukan baki lebihan telur tadi di permukaan doh…
6.       Panaskan ketuhar selama 15 min…
7.       Bakar pada suhu 150°c selama 15 min atau sehingga masak… hendaklah diingatkan bahawa suhu setiap ketuhar adelah tidak sama…

*** resepi sy dapat dari cmg… tapi ade yg sy derhaka yer… harap maklum
  
nampak x kelembutannya itu?? yummmyyyy...

Chocolate Filling

Bahan-Bahan :

250ml Susu Sejat
180ml Air Suam
125gm Gula Halus Atau Gula Kastor..Boleh Tambah Sedikit Jika Nak Manis
60gram Mentega
60gram Serbuk Koko
40gram Tepung Jagung
1 Sudu Teh Esen Vanilla

Cara-Cara :

1. Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.kacau
2. Tapis kedalam bekas berisi gula..ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
3. Kacau dan pekatkan diatas api.. Guna api perlahan
4. Kacau sampai pekat
5. Campurkan mentega dan esen
6. Kacau sebati dan tutup api..sejukkan


*** sy dpt resepi dr k.nor@secubitgaram


kasi tunjukkan choc filling nye.. dap weh

Choc Moist Cake

Bahan – Bahan

Untuk Kek

2 Cawan Tepung Gandum*
1 Cawan Serbuk Koko  - Sy Kurangkan Sbb Koko Sy Pahit*
1 Sudu Teh Baking Powder*
1 Sudu Teh Soda Bikarbonat*
2 Biji Telur
1 Cawan Gula Pasir
1 Cawan Susu Manis
1 Cawan Minyak Masak
1 Cawan Air Panas

Untuk Topping

2 Sudu Marjerin
3 Sudu Besar Susu Cair
4 Sudu Besar Susu Pekat
½ Cawan Koko – Sy Kurangkan Sebab Koko Sy Pahit

Cara-Cara (kek)

1.        Ayak bahan bertanda * dan gaul sebati
2.       Dalam bekas lain masukkan bahan2 lain kecuali air panas… gaul sebati
3.       Masukkan bahan bertanda *
4.       Masukkan air panas
5.       Tuang ke dalam acuan dan bolehlah dikukus
6.       Setelah masak, sejukkan kek di atas redai dan tuangkan topping..

Cara-cara (topping)

 1. Masak secara double boiler


Tips : panaskan dulu periuk kukusan….. Dan make sure air kukusan da mendidih.. Barulah letakkan adunan… tudung periuk juga perlu dibalut dengan kain bersih utk mengelakkan wap menitik ke atas kek… make sure api yang digunekan semasa adunan di dalam kukusan adelah sederhana.. Kang besar sgt merekah pulok….

Tips topping : untuk mendapatkan topping yg cntik tuangkan sahaja topping ke atas kek dan jgn di sapu dengan spatula atau ape2.. Biarkan topping bergerak sendiri atau bantu tnpa menggunakan ape2 peralatan.. Means pusingkan kek shj…





2 kekawan suda kasi komen:

:: Mrs.Eady :: said...

errkkss...terliur arr!!!

Pijot said...

nah amik la makan... pic ajer la.. wekkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...