KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

28.2.12

Kek Karamel VS Kek Belang Mini Kalerful

Salam...

hukhukhuk...
lama nya tak update sini kan...
bizi tahap gaban la...
aritu aku try wat kek karamel..
alhamdulillah menjadi..
sedap dan memang enak di makan masa sejuk....
yang penting laki ai suke..
cumenye karamel ai tak lawa...
kna try lagi ni tuk asah skill..
mana tau leh wat duit plak kan kan kan.......

sebelum bako cantik je kejadiannya....

da bako lapisan karamel ai failed.... maybe gula tak hancur...
pastu kaler karamel tak sekata...
tak pe nanti ai try sampai ai terer yer.....



dalam masa sama aku wat gak kek belang mini kalerful...
hak ni aku tak berapo gemor...
tapi aku pass mah ibu manja...
licin!! muahahahahahahahaha
kek ni makai coklat putih... tu aku tak gemor....
resepi sila klik sini yer....

Congo bars

Salam.. 

haritu ade gath with my collegemate...
so ai bikin congo bars nih untuk jamu mereka...
sedap tapi manis...
kalo korang nak wat sila kurang kan gula yer...
mau potong kaki sat g..
ai amik dari blog kak lily....



Bahan-bahannya :-


2  ¾  cawan tepung gandum
2 ½  sudu kecil baking powder
½  sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang

3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
Kepingan badam untuk taburan - optional

Caranya :-

·         Ayak tepung gandum, baking powder dan garam dan ketepikan

·         Gula perang dan butter di putar sehingga butter larut dan sebati. Masukkan telur satu persatu. Putar agar adunan sebati.

·         Masukkan esen vanila, tepung yang siap diayak dan kacau rata. Kemudian masukkan chocolate chips, kekacang. gaul agar adunan bergaul rata.

·         Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 13 x 9 yang diglis atau diletakkan kertas minyak. Taburkan chocolate chips atau hirisan badam.

·         Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit sehingga permukaan atasnya kekuningan. Pastikan tidak terlebih bakar ye...!!




with my fren.. sume da ade henbeg weh.. muehehehe.. nanie sile lgsungkan cepat yer...


23.2.12

Alhamdulillah .. lega...

Salam…

Fuh lega sungguh…
Lama kan x update dalam blog…Alkisah berukben da barred…
Kat opis lak manyak kijer….Muehehehehehehehehe
Kisahnya da 3x try bukak iucd…Kunun nk kasi manja adik..
Kali pertama p dia kate benang terlalu pendek…
Bulan dpan dtg balik....Bulan depan plak peyed terlalu cepat kering...
Bulan ketiga p… katenye x nmpak benang suda…
Aiyakkkk… di refer ke doctor berkenaan di Klinik Kesihatan Ampangan….
Sampai sna doctor pn x nmpak benang yg tuh… di refer plak ke Specialist O& G …

Appointment at 16.02.2012 ….Sungguh nyaman di klinik pakar nih…
Nurse sume baik.. doktor pn baik2 belaka….
Klinik Pakar Hospital Tuanku Jaafar….
Memule depa timbang berat + ukur tinggi…
Da settle tunggu no dipanggil…Da dipanggil doktor tanya serba skit....
Ms tu doktor kate jom kite cube...
Lebih sejam cube, nmpak benang tp x dapat tarik..
Doktor kate kna admit wad…. 26.02.2012 admit , 27.02.2012 operation…
Aduyai… bukan pk tkut skit ke ape …
Takut manja nih.. sape nk jaga…. Nti nk ke dia tido tanpa ai…
Allahuakbar... semoga dipermudahkan...
20.02.2012 daddy terima call dari O& G .. katenye doktor nak try last solution...
Kalo leh doktor xnk operation… sbb tinggi risiko.. nk bius bagai kan
Diorg suh dtang 22.02.2012 … kali ni diorg terangkan prosedur…
Diorg masukkan kamera dan juga pengepit untuk tarik benang tuh..
kecik jer…Memule memang aku tkut gile… ye la tnpa bius.. 
skali bile da masuk.. la mcm bese jer..
Mcm nk masukkan iucd tu je rsenye.. xsakit mana pong.... cume rasa x selesa la...
 ms bersalin lagi sakit...Lama gak doktor try... 3x benang putus.... 
xdapat tarik… da macam2 ayat aku baca…. Macam2 surah yang terlintas aku ucapkan… 
bukan sakit.. tapi risau.. benang semakin pendek…. Tinggal 2mm je…. 
Akhirnya percubaan kali ke 4 dapat tarik.. alhamdulillah…

Sangat2 berterima kasih pada Doktor Jamali Wagiman yang 
bertanggungjawab mengeluarkan iucd nih… 
good job.. doctor yang sangat penyabar…. Dan x kisah pn aku tgk skali skrin.. 
merasa la aku tgk rahim aku sendiri dlm skrin tuh.. korang dapat tgk?? 
X kan? Hahahahaha pengalaman tuh…. Doktor kate sume ni cume perlukan kesabaran dan tawakal… pape pun.. Doktor Jamali is the best.. I like u…. muehehehehehehe.. 
sepanjang dia cube keluarkan dia sentiasa tanya aku… 
dik, ok x?? sabar yer.. sume ni mmg kna sabar.. 
ayat tu je la dia ulang2… wat aku jadik sgt bertenang…. 
Walopon hakikat aku geram je nk tlg doktor tu catch benang tuh... hahahahaha… 
sbb tu aku xjd doctor kan kan kan


TERIMA KASIH DOKTOR…  my daddy pn da decide..

 no more iucd or any protection.. sendiri2 suda.. 
daddy da serik.. orang lain senang jer.. part aku je susah.. 
ish ish ish.. itu namanya ketentuan ALLAH.. 
dan daddy redha dan sangat2 bersyukur aku selamat…. 
Dapatlah mulekan projek seterusnya.. erkssss.. muahahahahahahahaha
doakan aku yer.. amin





11.2.12

Pizza Sardin Super Duper Simple

Salam...

Udah jadi bahan kumuhan pizza ni aku baru nk update...
alkisah terajin memizza lantaran kawan ai mempamerkan pizza beliau..
leh gitu?? hakhakhak.....

resepi doh yang sama... anda boleh klik sini untuk resepi doh...
untuk resepi bahan inti pizza pula... 
saya buat setengah adunan je yer.. so dapat la sekeping pizza...
dan aku pn buat menggunakan bahan yang ade kat mah jer... 
koser aih nak kekedai bagai... ngeeeeeeee... tp mmg layannnnnnnn


bahan-bahan

1 tin kecil sardin - asingkan kuahnya
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil oregano
garam secukup rasa
mayonis secukupnya
sos cili secukupnya

cara-cara

1. tumis separuh bawang besar dan bawang putih hingga naik bau
2. masukkan lada hitam dan garam.... gaul mesra
3. masukkan sardin dan hancurkan
4. masukkan oregano dan gaul sehingga masak....
5. letakkan sardin yang siap dimasak ke doh pizza yang sudah sedia dicanai...
letakkan lebihan bawang tadi dan tuangkan sos dan mayonis di atasnya...
6. pastu bolehlah bakar dan siap!!

rendang from indonesia bos bagi... 
aku x sure rendang apekah tapi sodap... hikhikhik...
menu dinner gak nih....
sebab da mcm lipas kudung nak masak dinner  + pizza...
kannnn sj carik pasal.....






8.2.12

Cuti 4 ari...

salam...

hikhikhik.. cuti 4 ari..
dipenuhi gelak ketawa bersama manja dan daddy..
lalalalalalala..
walopon x p jenjln kan.. kami masih bahagia...
nak2 dak manja yang mcm2 keletah...
mmg sgt heaven..... ngeeeeeeeee....

review drama2 yang aku tgk...

wangi setanggi @ astro aosis --- citer yg sgt sdih.... hukhukhuk.. sbb terigt kat my uncle lor.... malas mau komen byk... mau banjir blog ni kang....

vanilla coklat @ tv3 --- sgt suwittttt weh... suke3.... punye x sabo nak tgk. seb bek ade daddy melayan ank dara sorg tuh.. kalo x harap le mummy nk fokus...

gemersik kalbu @ tv3 --- aiyakkkk.. makin lama makin sweet la kapel nih.. suke sgt tgk.... dolu2 mcm buhsan skit jln citer... dan pling best manja suke lagu tuh... aku xkenan sgt lirik dia.. tp lagu dia mmg sdap.. sbb lirik dia x sesuai kalo utk mereka lom kawen yer.... kami2 yg da kawen ni ok... sodap!!

sujudku di sejadah @ tv2 --- citer yang amat penuh dengan teladan.... jangan riak... jgn takbur.. jgn berbgga dengan iman yg kite ade... ALLAH MAHA KAYA... sekelip mate kite leh jatuh yer.. idup ibarat roda.. renung2 kan.. selamat beramal...

nape aku review 4 citer ni jer?? sbb ni jer citer aku leh fokus.. manja da titon time nih...
hak lain tgk sekejap2 jer.. layan manja tgk video lagu kanak2 and doa lg bgus.. hikhikhik..

berhasil i tell u... bg dia tgk video gitu.. hasilnye dia dpt catch up skit2 da..
untuk age dia tuh mmg membanggakan la... alif ba ta pn ade huruf dia leh sebut dan knal...
sape x bgga kan?? so mummy tgh usaha keras mencari cd dan sgala mala video or mainan berkaitan pembelajaran.. yang interaktif... supaya manja leh berhibur sambil belajar...
zaman mummy dolu mn ade sume nih.. sume manual jer.... ngeeeee

pssttt kalo korang nk tau lagu n doa ape aku ade.. pm jer.. nti aku kasi list yer.. emailkan pn bole... sharing is caring....



7.2.12

Agar-agar Roti Kalerful

Salam..

hukhukhuk.. kali ni x stress...
kali ni feel xnk membazir jer..
balance roti yg x sodap..
kan hamik kau mummy... pegi beli roti jenama tuh sape suh..
kan sllu beli gardenia...
aku igtkan sodap la jenama X nih.. alkisah manja pn x hengen weh...
padahal dia la hantu roti.... hmmmmm.. 
buat sendiri pn x sekeras nih..
so aku sedaya upaya mencari resepi terbaik utk tidak membazir..
AGAR2 ROTI KALERFUL
tapi kredit tuk empunye resepi yer... ku da lupe mn ku amik... ampun
respon dari juri amat baik... dua2 juri pn suke.. sdap katenye..
juri pertama kate sedap tp kurang manis... aiyakk mn bole daddy... kang kncing manis wooo... no no no.... juri kedua balun jer.. dap mi... hikhikhik.. jom intai



Bahan-bahan 

serbuk agar-agar 10 gm
6 cawan air
200 gm gula pasir
1 tin susu cair
6 keping roti
1 biji telur
3 jenis pewarna kegemaran
1 tsp asen vanilla

Cara-cara 

1.                  Roti, susu cair dan telur disatukan.  Apabila roti kembang, kisar hingga halus.
2.                  Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak hingga agar-agar larut.
3.                  Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
4.                  Kecilkan api dan masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. 
 Kacau-kacau hingga mendidih sikit dan tutup api
5.                  Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna yang berlainan setiap satu.
6.                  Basahkan loyang dan tuang habis 1 warna adunan di tengah loyang diikuti dengan warna ke 2 dan warna ke 3.
7.                  Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.



6.2.12

Manja vs Cat

salam...

manja dan cat ....
manja insan yang sangat sukakan binatang...
terutama kucing...
kalo nampak je kucing mule la dia teruja...
alkisah.. td kucing masuk mah kami...
dr pintu blakang masuknya...
tp cumil weh...
memula xpasan cat tuh masuk..
manja la sibuk tunjuk...
rupenye manja da main ngn cat tuh...
hukhukhuk..
nampak je cat, mummy da cuak... tkut cat cakar or gigit manja..
manja lek jer.. mcm xde pape berlaku..
cisss... mummy mmg penakut pong... kang kalo injured, kompom mummy yg nangis..
lgpun kate org kuku n gigi kucing ni bisa...
wallahualam...
jom check it out


video























5.2.12

Manja @ 1y 6m

Salam..
Hmm manja at 1 thun 6 bulan….
Still x wat lg besday celebration for her.. and still x wat g house warming…
Keadaan skang x bape mengizinkan… eh bukan lah aku x celebrate langsung besday manja..
Celebrate da ngn family pasoh… cumenye aku dan daddy berhasrat nak bikin doa selamat sikit.. disamping membuat kenduri masuk mah….. ngeeeeee

Ok la.. utk umo manja skang ni… sangat keletah.. sangat bijak.. sangat kuat bebel.. dan sangat melucukan… sangat manja jugak.. sangat xleh ilang mummy… sangat suke majuk… sangat suke main rak kasut… sangat suke binatang.. sangat sume2 la… hikhikhikhik….
Ade skali aritu.. aku terkentut…. Dia tutup idung cakap… “ mi cuk” … pastu dia p blakang aku… ms tuh aku duduk bawah jer.. igtkan nak wat ape blakang aku.. tup2 dia kate.. “mi cuk.. bok….”…. kannnn koser tau manja… kate aku yak plak… mummy tut tut jer.. bkn yak yak.. manja je yg sllu tut tut pastu yakyak… hehehehehehe manja2.. very clever…..
Manja suka sangat main kunci… bukan wat main gitu.. tp p tmpat yg berkunci dan cuba bukak.. so far manja lom berjaya bukak kunci pintu… tapi berjaya bukak kunci lemari… aiyakkkkk.. beria2 dia masukkan kunci and pulas…… da dpt bukak kemain suke…
Skang nih manja x nangis lg bile smpai mah ibu… sbb ade kakak… ank jagaan baru ibu.. usia 3-4 thun la.. x igt plak bape umo dak kakak tuh… so bile smpi mah ibu kompom manja suke.. siap flying kiss kat mummy lg… aiyakkkkkkk

Manja suke mam kopok lekor, mam coklat dan mam biskut.. so stok kna sntiasa update la kat mah.. hikhikhik…. Mummy xkisah.. janji manja sihat dan aktif… oh yer… aritu manja main mah wan … terbenam paku kat tumit manja.. la ni da ok.. alhamdulillah….
Len kali xmo nakal ye sayang..
Putaka balik pintu, budak cantik mmg gitu…. Jampi utk manja kalo skit.. ngeeeeeee

video

Aku nk kongsikan video latest manja… baru je amik td.. panas dr oven..
Manja nyanyi lagu tiga kupang.. hikhikhikhik
tp pas amik video nih manja jatuh..
berdrh mulut pasai gusi koyak.. hmmmm





4.2.12

Kek batik versi iolss


salam...

asal stress baking..
asl baking je stress....
muahahahahaha.. gasak ah... ade mak kisah??
tgh ari td aku wat kek batik...
ala yang makai biskut marie je tuh...
abis la biskut manja ai kejekan...
hahahahahaha
dasar kan aku... kek pandan pn x abis lg makan..
da bikin kek batik plak...
kate daddy, dia xsuke kek batik ni...
tp hak aku ni dia mkn.. xtau ape sbb katenye..
sedap x mcm org lain punyer..
kate manja plak.. mi dap!!
hahahahahahahaha..
kate aku plak... memang la sodap...
sobab den main bantai je resepi eh.. suka suki jo...


bahan-bahan

4 sudu besar mentega - lebih kurg 250gm
setgh tin susu pekat
vico satu peket kecik jer - milo lg sodap... milo den da abis
biskut marie sepeket (hak jenama lee sodap skit)
sedikit cashew nut
sedikit kismis

cara-cara

1. cairkan mentega di dalam kuali dan atas api yang sederhana
2. masukkan susu dan kacau mesra
3. masukkan milo dan kacau lagi
4 . masukkan biskut marie yang telah di patah dua
5. masukkan kismis dan cashew nut
6. gaul sehingga adunan sebati.... dan masukkan ke dalam bekas
7. tekan dan mampatkan adunan td dan masukkan ke dalam peti ais
8. agak2 da keras adunan bolehlah di makan yo

KEK PANDAN

Salam …

Hikhikhik… oleh kerana stress so aku berjaya bikin kek…. Lalalalalalalaalla
Kek Pandan versi chef hanieliza…. Ngeh ngeh ngeh…
Daddy da lama belikan buku resepi tuh baru kali ni nak cube..
Pes time… hakhakhak..
Tapi I tell u mmg kebabom weh… selama ni asik duk wat choc cake or cheese cake kan..
La ni ubah selera mengikut bahan yang ade dlm kitchen ajer…
Ternyata sodap…. Tp like usual ttp ade versi derhaka….
Aku bakar dgn kaedah steam bath / bain marie…
Dapat hasil yg moist dan sodap.. tekstur lembut gebus gitu….. Mmg terbaek!!!!!!


Hendaklah diingatkan aku x gune sebarang pewarna.. so kaler agk kusam.. dinasihatkan kalo nak try resepi ni korang bubuh skit pewarna hijau. Dan juga picture x menarik yer…
Den xdo dslr dan bkn photographer.. hahahahahaha
eh nak tnye korang la.. mcm ne yer nk kasi potongan kek cantik jer... 
ni den potong x cantik ah.. nti gtau eh..

Jom tgk bahan dan caranya

Bahan-bahan

200 gm mentega
180 gm gula castor
4 bj telur gred B
1 sudu the esen pandan
280 gm tepung naik sendiri – aku gune tepung gandum + baking powder
½ cawan air pandan – pandan yang telah diblender bersama sedikit air
½ cawan susu cair

Cara- cara

1.     Pukul mentega dan gula castor hingga gebu dan ringan
2.    Masukkan telur satu per satu dan juga esen pandan
3.    Masukkan tepung berselang seli dengan susu cair
4.    Masuk air pandan dan gaul sebati
5.    Masukkan di dalam Loyang yang telah di alas baking paper
6.    Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180˚c selama 40 – 45 minit
7.    Sedia untuk dihidangkan.. sodap!!

p/s ternyata stress bole dihilangkan dengan membaking…. Serius!!!



3.2.12

Terperangkap lak bebird nih...

Salam...

Bird!!! 
kalo manja ade nih kemain suke lagik dia...
bird ni terperangkap masuk lam opis aku..
kannn ko bird... kate je lah ko nk ngorat aku..
koser tau......
suka suki ko masuk opis aku... ke bos aku upah ko suh skodeng aku???
ko snap pic x bird?? tunjuk kat bos punyer berlambak resit nih...
hahahahahah gilo!!!
seb bek la aku ni tkut2 berani bird.. aku tlg ko bukakkan pintu..
tp apesal ko yak2 plak!!!!
ko tkut sgt eh... aku x makan ko pong!!!
koser tau makan ko.... 
bebird ooo bebird
suke tau tambahkan keje aku... eeeeeeeeeeeeeeeeee

cemas je ko kan bird lepak kat sofa tuh....
pastu ko kasi creeettt... uwaaaaaaaaaaaaaa...
sampai ati ko...




2.2.12

Sian Manja

Salam..

hmm malam lepas manja sibuk panggil atuk..
so we all decide p la mah atuk TTJ..
sampai sn mmg riang la manja ke sn ke mari main..
pastu atuk ajak p makan luar pulok..
balik dr makan ingatkan nak balik la..
eh manja xmo la pulok..
pas decide ngan daddy kami pn tido la sana...
sampai kol 12 lebih manja x tido lagik...
wan sibuk wat reten...
maklang tgk tv.. tapi wan da suh daddy p halau kucing keluar dr mah...
manja excited la tgk kucing berlarian tuh...
tetbe dia meraung... melalak...
kitorg wonder gak napenye manja nih...
tup tup tgk kat tapak kaki dia da terbenam paku tekan...
aiyakkkk... sume da cuak.. ms aku nk cabutkan ngeri..
takut payung dia je tercabut.. sebab kan paku tekan ni jenis snang tercabut payungnya...
tp kuatkan hati cabut gak..
alhamdulillah boleh.. ms tuh manja masih lagik nangis...
pas aku kasi nyem dia ok da.... main balik... 
tup2 muntah pulok... aisehhhh.. ms da kuakan paku wan da suh tekan darah supaya kua...
seb bek da lakukan itu... paku pn x karat... 
wan kate kalo bengkak kakinya nanti bawak p kenek...
bgn tido pg td tgk kaki dia bengkak.... adussss....
pastu mak lak call kate pakngah da meninggal dunia....
so kami decide nak p bawak manja dlu...
pastu baru p ziarah mah arwah...
doktor xkasi injeksyen pong.. sbb katenye manja baru amik suntikan imunisasi...
so dia kasi antibiotik ngn PCM jer....
seb bek manja ok.. tp terhencot2 lagi la jalannya...
hopefully manja ok yer..... insyaAllah...

video

video manja nangis kaki skit... susah dia nk berjlan.. sian.. 
usah dihirau rambut dia tuh.. ni video pg td.. ms dia bgn tido.. hukhukhuk

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...