Salam...
kali ni entri masak2 plak...
dushhh bru pas mkn...
mengahhhhhh
actually mlm td sy da abis idea nk masak pe...
tambahan sejak kaklong takde ni susah ni nk main masak2..
so pk punye pk...
ni je la menu pling mudah utk sy....
YONG TAU FU
...
selama ni aku belik jer...
hehehehehe..
xreti wat kuah beb...
aritu da test wat yong tau fu sup...
wallllaaaaaaaaaa...
ni wat yong tau fu bese lak,..
ngeeeeee...
bahan diperlu kan pn sikit ajer...
yang utama adelah rencah2 dia like fishball sume tuh...
bahan tuk kuah plak :
beberapa tangkai cili kering - ni kna goreng dlu pastu bru blend
gule melaka - sy pakai gule merah je lantaran gule melaka abis stok
tepung jagung - 1sb kalo nk pekat lebihkan lagi ... hak ni gaul dlu ngn air 50ml lebih kurg
garam secukup rase
bijan - optional
air - 300ml lebih kurg
belacan sikit....
myk sikit - utk greng cili kering nun
cara2 :
- Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
- setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang .... suda tu makan la!! ngeeeeeeeeee
sy mmg asingkan dia lantaran tkut membazir plak kang x abis.... sayur non hado ok... jgn lupo lak rebus sgala mcm rencah tu dulu... kang mentah plak
1 kekawan suda kasi komen:
yeayyy....pas ni bleh buat kuah yong to fu! thanx pija!
Post a Comment