KeKAwaN

THIS ENTRY IS MINE!!!

30.1.13

Seronoknya bermain fondant....

Salam…

Susahnya la nak minta berkongsi ilmu… hmm for me la kan, xsalah kongsi ilmu.. walopon tanpa bayaran… sana sini aku bertanya mengenai fondant… grup tutttt langsung x jawab… grup tetttttttt pn same…. kat grup sana aku minta info sorang tak layan... ilmu untuk dikongsi okies.. bkn bole bawak mati... wekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk aku leave grup ko.. sombong!!!!

mengenai fondant yer.. yang saya da praktikkan dan da wat eksperimen.. hahahahaha.. ini juga hasil research saya….

1 - X BOLE LETAK DALAM PETI AIS... ---fondant akan mencair jika diletak bersama cream cheese / buttercream.. tapi kalo fondant sahaja x akan mencair.. da 4 ari den try letak dalam peti es dia gitu jer.. beza dgn letak bersama krim.. xdan 3 jam da mule membasah.. x cair tp membasah..

2 - sebelum tepekkan dak fondant , sile lah tepekkan dak buttercream sikit sahaja ya di kek atau cupcake.... pehtu baru tepek fondant.... so dia akn lekat cantik...

3 - kalo nak letak bunga la cthnya ke atas tepekan fondant basic tu kan ce oles sikit air.. sikit jer tau.... so dia akan melekat.. kalo x dia x lekat...

4 - banyak bermain dgn CORN STARCH ya untuk menguli/ mewarna /membentuk fondant.. kalo x melekit2 nanti

5 - kalo beli fondant readymade pastikan HALAL ya.. bole tgk di bekasnya.. jgn beli hak da repacking...

untuk makluman, ini sume saya eksperimen n research sendiri.. dengan bantuan AshiLa Izz dan juga Murni Delights ... bahan2 fondant juga agak mahal... dari tools ke fondant nye sendiri.. tp besttttttttttttttttttt sangat bermain fondant... .. hahahahahahaha

Peralatan semasa anda hendak memondant… ngeee

1.    Rolling pin (penggelek) --- aku gune hak kayu ajer.. nanti ade modal baru beli hak khas tuk fondant
2.    Acuan bunga-bungaan atau rama-rama atau daun-daunan… belum wajib kalo baru nak belaja memondant ya…
3.    Acuan bulat atau bulat bergerigi – khas tuk cupcake .. wajib guna ni baru cantik potongan
4.    Spatula – ini supaya senang nak angkat hasil fondant anda… 
5.    Lidi (toothpicks) – senang untuk mengcungkil hasil fondant anda…
6.    Berus kecil – untuk mengoles air di fondant dan membuang sisa corn starch
7.       Plastic wrap untuk membalut fondant yang telah diwarnakan atau sudah tidak digunakan

Okeh.. untuk cara2 mewarna fondant saya sarankan anda ke http://ovenkecil.blogspot.com untuk mengetahui lebih lanjut. Saya memang menggunakan cara kak naz ni dan ternyata berhasil tau.. terima kasih kak naz.. 

2 kekawan suda kasi komen:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

caiya la pija.....
fiza belum try lagi memfondant....
mmg nak kena try jugak ni,
thank`s ye berkongsi ilmu...
tak ternilai harganya....

Pijot said...

ilmu utk dikongsi fiza.. same2 lah kite isi mn kurang dan berikan mana yang berlebih ya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...