Salam…
Susahnya la nak minta berkongsi ilmu… hmm for me la kan,
xsalah kongsi ilmu.. walopon tanpa bayaran… sana sini aku bertanya mengenai
fondant… grup tutttt langsung x jawab… grup tetttttttt pn same…. kat grup sana
aku minta info sorang tak layan... ilmu untuk dikongsi okies.. bkn bole bawak
mati... wekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk aku leave grup ko.. sombong!!!!
mengenai fondant yer.. yang saya da praktikkan dan da wat
eksperimen.. hahahahaha.. ini juga hasil research saya….
1 - X BOLE LETAK DALAM PETI AIS... ---fondant akan mencair
jika diletak bersama cream cheese / buttercream.. tapi kalo fondant sahaja x
akan mencair.. da 4 ari den try letak dalam peti es dia gitu jer.. beza dgn
letak bersama krim.. xdan 3 jam da mule membasah.. x cair tp membasah..
2 - sebelum tepekkan dak fondant , sile lah tepekkan dak
buttercream sikit sahaja ya di kek atau cupcake.... pehtu baru tepek
fondant.... so dia akn lekat cantik...
3 - kalo nak letak bunga la cthnya ke atas tepekan fondant
basic tu kan ce oles sikit air.. sikit jer tau.... so dia akan melekat.. kalo x dia x lekat...
4 - banyak bermain dgn CORN STARCH ya untuk menguli/ mewarna
/membentuk fondant.. kalo x melekit2 nanti
5 - kalo beli fondant readymade pastikan HALAL ya.. bole tgk
di bekasnya.. jgn beli hak da repacking...
untuk makluman, ini sume saya eksperimen n research
sendiri.. dengan bantuan AshiLa Izz dan juga Murni Delights ... bahan2 fondant
juga agak mahal... dari tools ke fondant nye sendiri.. tp
besttttttttttttttttttt sangat bermain fondant... .. hahahahahahaha
Peralatan semasa anda hendak memondant… ngeee
1. Rolling pin (penggelek) --- aku gune hak kayu ajer.. nanti ade
modal baru beli hak khas tuk fondant
2. Acuan bunga-bungaan atau rama-rama atau daun-daunan… belum wajib
kalo baru nak belaja memondant ya…
3. Acuan bulat atau bulat bergerigi – khas tuk cupcake .. wajib
guna ni baru cantik potongan
4. Spatula – ini supaya senang nak angkat hasil fondant anda…
5. Lidi (toothpicks) – senang untuk mengcungkil hasil fondant anda…
6. Berus kecil – untuk mengoles air di fondant dan membuang sisa
corn starch
7.
Plastic wrap
untuk membalut fondant yang telah diwarnakan atau sudah tidak digunakan
Okeh.. untuk cara2 mewarna fondant saya sarankan anda ke http://ovenkecil.blogspot.com untuk
mengetahui lebih lanjut. Saya memang menggunakan cara kak naz ni dan ternyata
berhasil tau.. terima kasih kak naz..
2 kekawan suda kasi komen:
caiya la pija.....
fiza belum try lagi memfondant....
mmg nak kena try jugak ni,
thank`s ye berkongsi ilmu...
tak ternilai harganya....
ilmu utk dikongsi fiza.. same2 lah kite isi mn kurang dan berikan mana yang berlebih ya.. :)
Post a Comment